Manuel González Alba

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Manuel Gonzàlez i Alba)
Infotaula de personaManuel González Alba

Mural d'homenatge a Valls pel Dia del combatent català. Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement27 agost 1894 Modifica el valor a Wikidata
Valls (Alt Camp) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 octubre 1934 Modifica el valor a Wikidata (40 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópedagog, polític, editor, professor de català Modifica el valor a Wikidata
PartitBloc Obrer i Camperol
Estat Català - Partit Proletari Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsVicenç de Paul González i Castells Modifica el valor a Wikidata

Manuel González Alba (Valls, 27 d'agost de 1894 - Barcelona, 7 d'octubre de 1934) fou un polític, editor i pedagog català.[1]

Biografia[modifica]

Era fill de Maximino González i González professor d'instrucció primària natural d'Ítrabo i de Soledat Alba i Matas natural de Barcelona.[2] Anà a estudiar a Marsella, però en esclatar el 1914 la Primera Guerra Mundial tornà a Barcelona, on fou professor de català i col·laborador de Pompeu Fabra, qui li havia confiat els cursos superiors de llengua catalana a l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana.[3] També col·laborà amb Jordi Arquer en diverses publicacions de l'Ateneu de Gràcia, que es proposava la formació cultural de la classe treballadora. Així, va col·laborar amb Joan Abellà Pallàs en la formació d'adults per a pagesos i treballadors.[4]

Placa commemorativa de la casa natal de Manuel González Alba a Ca Ribas, Valls

A Valls fundà les Edicions de l'Arc de Berà, on publicà obres de caràcter socialista. Edita la primera traducció al català de 'El manifest comunista' (1930)[1] Arxivat 2018-11-30 a Wayback Machine..

El 1927 fou empresonat pels fets de Prats de Molló i des del 1931 milità al Bloc Obrer i Camperol, i més tard a Estat Català-Partit Proletari. Juntament amb Jaume Compte i Canelles i Amadeu Bardina, va morir als locals del CADCI de la Rambla de Santa Mònica de Barcelona, a quarts d'una de la matinada, arran dels fets del sis d'octubre.

És mencionat per Joan Sales i Vallès a les Cartes a Màrius Torres. Era casat amb la filla de l'impressor vallenc Eduard Castells, Maria Castells i Roca, i un dels seus fills fou Vicenç de Paül González i Castells, diputat al Parlament per Convergència i Unió.

Referències[modifica]

  1. «Manuel González Alba». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Baptismes (1889-1897). Pàg.558. Imatge 563». A.H.A.T. Valls. Parròquia de Sant Joan Baptista. [Consulta: 9 desembre 2020].
  3. «Un deixeble de Pompeu Fabra». Ara.cat, 07-10-2018. [Consulta: 29 novembre 2018].
  4. Mayayo Artal, Andreu; Martínez de Sas, María Teresa (coord.); Pagès i Blanch, Pelai (coord.). Diccionari biogràfic del moviment obrer als països catalans. L'Abadia de Montserrat, 2000, p. 30–31. ISBN 978-84-8415-243-9 [Consulta: 21 setembre 2018]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Manuel González Alba