María Jesús Esteban Galarza

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaría Jesús Esteban Galarza

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(eu) Maria Jesus Esteban Galarza Modifica el valor a Wikidata
6 abril 1956 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Alonsotegi (Biscaia) Modifica el valor a Wikidata
Directora de recerca del CNRS
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat del País Basc
Universitat Pierre i Marie Curie - doctorat (–1987) Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiPierre-Louis Lions Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball París Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtica Modifica el valor a Wikidata
OcupadorCentre Nacional de Recerca Científica Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Obres destacables
Estudiant doctoralAlexander Quaas (en) Tradueix, Jacques Giacomoni (en) Tradueix i Mohamed Bouguecha (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webceremade.dauphine.fr… Modifica el valor a Wikidata

María Jesús Esteban Galarza (Alonsotegi, Biscaia, 6 d'abril de 1956) és una matemàtica basca que ha desenvolupat la seva carrera a França.

Trajectòria[modifica]

Després de llicenciar-se en Matemàtiques a la Universitat del País Basc l'any 1978, va realitzar la seva tesi doctoral a París sota la direcció de Pierre-Louis Lions, treballant en diferents problemes sobre derivades parcials. Va defensar la tesi l'any 1981 a la Universitat Pierre i Marie Curie. Una vegada finalitzada la tesi, va començar a treballar com a investigadora al CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique), treball que realitzava des de la Université Paris VI. Va coordinar el projecte A Forward Look on Mathematics que van impulsar la Societat Matemàtica Europea (European Mathematics Society, EMS) i la Fundació Europea de Ciències (European Science Foundation).[1]

Com a investigadora, ha treballat en equacions no-lineals en derivades parcials i física matemàtica. Ha treballat també en problemes de models matemàtics aplicats a la física, la mecànica quàntica i la química.[2]

Actualment és directora del CNRS, ja que exerceix en el Centre de Recherche en Mathématiques de la Décision (CEREMADE), del Departament de Matemàtiques de la Université Paris-Dauphine. Des de 2015 és directora del ICIAM (International Council for Industrial and Applied Mathematics).[3] És membre de l'Acadèmia de les Ciències, Arts i Lletres del País Basc, Jakiunde.[4]

Premis i reconeixements[modifica]

Referències[modifica]

  1. Diez, Nerea. «Real Sociedad Matemática Española - María Jesús Esteban, presidenta electa de ICIAM» (en castellà). www.rsme.es. Arxivat de l'original el 8 de setembre de 2017. [Consulta: 30 juny 2017].
  2. Diez, Nerea. «Real Sociedad Matemática Española - María Jesús Esteban, Pedro Luis García Pérez y Luis Caffarelli, Socios de Honor de la RSME» (en castellà). www.rsme.es. Arxivat de l'original el 23 d'octubre de 2017. [Consulta: 22 octubre 2017].
  3. SEMA. «Título honorífico para Maria Jesus Esteban Galarza» (en castellà-es). www.sema.org.es, 2017. [Consulta: 22 octubre 2017].
  4. JAKIUNDE. «ESTEBAN GALARZA, Mª JESÚS» (en espanyol europeu). www.jakiunde.eus. [Consulta: 22 octubre 2017].
  5. 5,0 5,1 Diez, Nerea. «Real Sociedad Matemática Española - María Jesús Esteban, socia de honor de la RSME, doctora honoris causa por la Universitat de València» (en castellà). www.rsme.es. Arxivat de l'original el 28 d'octubre de 2017. [Consulta: 30 juny 2017].
  6. «Comité científico - BCAM - Basque Center for Applied Mathematics» (en castellà). www.bcamath.org. Arxivat de l'original el 2018-04-28. [Consulta: 30 juny 2017].
  7. «La UPV/EHU inviste doctora y doctor Honoris Causa a Mª Jesús Esteban y Carlos Kenig».
  8. «La matemática María Jesús Esteban será investida hoy como doctora ‘honoris causa’ de la Universitat de València» (en castellà). www.uv.es. [Consulta: 30 juny 2017].

Enllaços externs[modifica]