Maud del Regne Unit

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSa Altesa Reial Modifica el valor a Wikidata
Maud del Regne Unit

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(en) Maud of Wales Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Maud Charlotte Mary Victoria Modifica el valor a Wikidata
26 novembre 1869 Modifica el valor a Wikidata
Marlborough House (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort20 novembre 1938 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Sandringham (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Infart de miocardi Modifica el valor a Wikidata)
Sepulturafortalesa d'Akershus Modifica el valor a Wikidata
Reina consort de Noruega
18 novembre 1905 – 20 novembre 1938
← Sofia de NassauReina Sònia de Noruega → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióAnglicanisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióconsort Modifica el valor a Wikidata
Participà en
6 juliol 1893casament del príncep Jordi i Maria de Teck Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolReina consort de Noruega (1905–1938)
Princesa del Regne Unit (1901–1938)
Princesa del Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord (1869–1901) Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Saxònia-Coburg i Gotha (línia britànica), Casa de Glücksburg i Casa de Windsor Modifica el valor a Wikidata
CònjugeHaakon VII de Noruega (1896–1938), mort de la persona Modifica el valor a Wikidata
FillsOlaf V de Noruega Modifica el valor a Wikidata
ParesEduard VII del Regne Unit Modifica el valor a Wikidata  i Alexandra de Dinamarca Modifica el valor a Wikidata
GermansAlbert Víctor del Regne Unit, Jordi V del Regne Unit, Lluïsa del Regne Unit, Princesa Victòria del Regne Unit i Alexandre Jaume Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
22 juny 1906consagració reial (Trondheim) Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm1625986 Find a Grave: 10198337 Modifica el valor a Wikidata

Maud del Regne Unit, reina de Noruega (Londres 1869 - 1938). Reina de Noruega (1905 - 1938) fou la primera reina consort de Noruega que no era reina de Suècia ni de Dinamarca. Descendent seu és el rei Harald V de Noruega.

Naixement, infància, adolescència i joventut[modifica]

Nascuda el dia 26 de novembre de 1869 a Marlborough House, Londres, era la tercera filla del príncep de Gal·les i futur rei Eduard VII del Regne Unit i de la princesa Alexandra de Dinamarca, reina del Regne Unit, era neta per tant de la reina Victòria I del Regne Unit i del príncep Albert de Saxònia-Coburg i Gotha, príncep consort del Regne Unit, per part de pare, i del rei Cristià IX de Dinamarca i de la princesa Lluïsa de Hessen-Kassel, reina de Dinamarca. Les seves padrines foren la reina Lluïsa de Suècia, reina de Dinamarca, i la tsarina Dagmar de Dinamarca, també, Dagmar de Rússia.

De soltera participà en diversos creuers per Dinamarca i la Mediterrània amb la seva mare i les seves germanes. Visità molt freqüentment Dinamarca. L'any 1888 rebé l'Ordre de la Corona de l'Índia de mans de la reina Victòria, fou Dama de la Gran Creu de l'ordre de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem i creu de primera classe de l'Ordre d'Albert i Victòria.

Casament[modifica]

El 22 de juliol de 1896 es casà amb el príncep Carles de Dinamarca. El príncep era cosí germà de la jove princesa i fill dels reis Frederic VIII de Dinamarca i Lluïsa de Suècia, així com net del rei Cristià IX de Dinamarca i del rei Carles XV de Suècia. La parella es casà a la capella de Buckingham Palace. Tingueren un únic fill:

El jove príncep danès era un cadet de la Marina danesa.

Reis de Noruega[modifica]

L'any 1905 el Parlament de Noruega decidí posar fi a la unió en la figura del rei de Suècia entre els dos regnes: Noruega i Suècia. A la vegada el Parlament decidí oferir la corona al jove príncep danès Carles de Dinamarca que l'acceptaria tot adoptant el nom de Haakon VII de Noruega. La parella fou coronada a la catedral de la vila de Trondheim, al centre de Noruega.

Malgrat que al llarg de la seva vida la nova reina de Noruega sempre sentí una especial malenconia per la seva pàtria, la jove monarca adoptà ràpidament un rol actiu en les funcions del seu càrrec. Dona suport a moltes empreses caritatives relacionades amb els animals i les criatures, actuà de mecenes per a músics i artistes, aprengué a esquiar, s'interessà per la jardineria i moltes altres coses.

La reina de Noruega morí tres dies després de ser intervinguda quirúrgicament a Londres. La seva última aparició pública fou en la coronació del seu nebot el rei Jordi VI del Regne Unit on ocupà un lloc de primer ordre en la distribució de l'Abadia de Westminster, al costat de la reina Maria de Teck i de la princesa reial Maud del Regne Unit.

El seu cos fou retornat a Noruega a bord del HMS Royal Oak. Resta enterrada en el mausoleu reial del castell de Akershus.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maud del Regne Unit