Melanie Lynskey

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMelanie Lynskey

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 maig 1977 Modifica el valor a Wikidata (46 anys)
New Plymouth Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Victòria de Wellington
New Plymouth Girls' High School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Color dels ullsMarró Modifica el valor a Wikidata
Color de cabellsCabells marrons Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu, actriu de cinema, actriu de televisió Modifica el valor a Wikidata
Activitat1993 Modifica el valor a Wikidata –
Família
CònjugeJimmi Simpson (2007–2014) Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0001491 Allocine: 22176 Rottentomatoes: celebrity/melanie_lynskey Allmovie: p196841 TV.com: people/melanie-lynskey TMDB.org: 15091
Twitter (X): melanielynskey Instagram: msmelanielynskey Discogs: 4367120 Allmusic: mn0003673943 Modifica el valor a Wikidata

Melanie Jayne Lynskey (New Plymouth, Taranaki, Nova Zelanda; 16 de maig de 1977) és una actriu neozelandesa. Coneguda pel seu papers de Rose a la sitcom Two and a Half Men,  per Pauline Parker a la pel·lícula de Heavenly Creatures i Michelle Pierson a la serie Togetherness

Biografia[modifica]

Lynskey filla d'una infermera i un cirurgià ortopèdic, és la gran de cinc germans (tres nois i una noia).[1] Va estudiar  Literatura anglesa a la Universitat Victòria de Wellington. Amb quinze anys, quan anava a l'institut va ser seleccionada entre cincsentes aspirants per al paper de Pauline Parker, quan només quedaven dues setmanes per començar el rodatge de Heavenly Creatures. Va ser descoberta per Fran Walsh coguionista del film.[2]

Carrera[modifica]

Primers treballs[modifica]

El seu debut va ser a la pel·lícula de Peter Jackson Heavenly Creatures, on interpretava a una adolescent retreta que creava un món de fantasia al costat de la seva única amiga, interpretada per una desconeguda  llavors, Kate Winslet. Basada en el cas veridic Parker-Hulme, amb aquesta pel·lícula Melanie Lynskey va guanyar el premi de millor actriu el seu país.[3] Colabora de nou amb Peter Jackson, pero nomes fen un cameo de policia a la comèdia de terror The Frighteners, protagonitzada per  Michael J. Fox

Prova sort als Estats Units i entra en el repartiment d Ever After: A Cinderella Story, on fa de la  grasoneta germanastra d'una noia que era maltractada per la seva família postissa, fins que un príncep s'enamora d'ella. Va actuar al costat de Drew Barrymore, Anjelica Huston, i Jeanne Moreau.

Continua fent pel·lícules a Amèrica i aquesta vegada una  d'aventures Detroit Rock City on interpreta una noia dolça com timida  que s'enamorava d'un dels quatre adolescents que intentaven, en 1978, trobar a qualsevol preu entrades per a un concert de Kiss.

Colabora a la  comèdia negra romàntica But I'm a Cheerleader protagonitzada per Natasha Lyonne i Clea DuVall. En aquesta pel·lícula Lynskey fa d'una noia que és companya de les protagonistes a una escola especial per modificar i curar les conductes homosexuals.

Va participar també a la taquillera Coyote Ugly on fa de la  millor amiga d'una noia  interpretada per Piper Perabo, que somia amb convertir-se en compositora, per la qual cosa viatja a New York i troba treball com a cambrera en un concorregut bar, que té el nom del film, també surt  John Goodman fen del pare de la protagonista.

Torna a la seva Nova Zelanda natal per protagonitzar  Snakeskin on fa d'una noia nascuda en el si d'una comunitat cristiana i que buscava experiències més excitants, per la qual cosa es va al costat d'un amic a la carretera per trobar-se amb sexe, drogues, sang i bales. 

Segueix amb la carrera americana i fa una minisèrie de Stephen King Rose Red, on és la germana d'una noia amb poders sobrenaturals, que es reunia amb altres persones amb dons extraordinaris per esbrinar si una mansió està realment embruixada. 

En la comèdia romàntica d'Andy Tennant Sweet Home Alabama era una de les amigues d'infància d'una noia  que interpreta  Reese Witherspoon que havia deixat el seu natal i avorrida Alabama per convertir-se en una reeixida dissenyadora a New York, però ha de tornar al seu lloc d'origen per anul·lar el seu matrimoni i així poder casar-se amb el fill de l'alcaldessa. Josh Lucas, Patrick Dempsey  també surten a la pel·lícula

En la pel·lícula de misteri Abandon era la típica noia que passa molt temps a la biblioteca i que espanta amb la seva habilitat de caminar sense fer soroll a la protagonista interpretada per Katie Holmes,una estudiant excepcional que el seu company desapareix sense deixar rastre.

Des de 2003[modifica]

Des de 2003 participa en la sitcom Two and a Half Men protagonitzada per Charlie Sheen, Jon Cryer i Angus T. Jones , fen el personatge que mes popularitat li ha donat el de Rose, una veina acosadora enamorada del personatge de Charlie Sheen

Al cine fa una pel·lícula amb Clint Eastwood Flags of Our Fathers on fa de la parella d'un dels nois que van combatre àrduament en Iwo Jima.

També colabora a la pel·lícula de Sam Mendes Away We Go, interpretan una dona que amb la seva parella tenen problemes per tenir fills propis i tenen molts d'adoptats.

Fa una pel·lícula amb Steven Soderbergh, fen de la dona del personatge que interpreta Matt Damon a la pel·lícula The Informant!

A la pel·lícula protagonitzada per George Cloney Up in the Air, Lynskey fa un petit paper interpretant la germana que es casa del prota.

Filmografia[modifica]

Cinema[modifica]

Any Pel·lícula Paper Notes
1994 Heavenly Creatures Pauline Parker New Zealand Film and TV Awards a la millor actriu
1996 The Frighteners Assistent del Xèrif Saturn Award Candidat a la millor pel·lícula
1998 Ever After: A Cinderella Story Jacqueline De Ghent Teen Choice Awards Candidat al millor drama
1999 Detroit Rock City Beth
The Cherry Orchard Dunyasha
But I'm a Cheerleader Hilary
2000 Coyote Ugly Gloria
2001 Snakeskin Alice New Zealand Film and TV Awards Candidata a la millor actriu
2002 Shooters Marie
La desaparició de l'Embry (Abandon) Julie
Sweet Home Alabama Lurlynn Teen Choice Awards Guanyadora a la millor comèdia
2003 Shattered Glass Amy Brand Premis Independent Spirit Candidata a la millor pel·lícula
2005 Say Uncle Susan
2006 Park Sheryl
Banderes dels nostres pares (Flags of Our Fathers) Pauline Harnois Satellite Awards Candidata a la millor pel·lícula - drama
2008 Show of Hands Jess Qantas Film and Television Awards Candidata a la millor actriu principal
A Quiet Little Marriage Monique
2009 Away We Go Munch Garnett
El confident (The Informant!) Ginger Whitacre
Up in the Air Julie Bingham
Fulles d'herba (Leaves of Grass) Colleen
2010 Helena from the Wedding Alice
2011 Win Win Cindy
El jugador (Touchback) Macy
2012 Els avantatges de ser un marginat (The Perks of Being a Wallflower) Tia Helen
2012 Hello I Must Be Going Amy
2014 We'll Never Have Paris Devon

Referències[modifica]

  1. «Episode 564 - Melanie Lynskey». WTF with Marc Maron, 01-01-2015. Arxivat de l'original el 27 febrer 2015. [Consulta: 8 gener 2015].
  2. [enllaç sense format] http://www.imdb.com/title/tt0110005/trivia?ref_=tt_trv_trv en anglès
  3. James, Maris «The Playlist Profile: Melanie Lynskey Talks Hollywood, 'Hello I Must Be Going,' 'Heavenly Creatures' & More». Indiewire, 04-09-2012 [Consulta: 5 novembre 2012]. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2012-10-12. [Consulta: 20 juliol 2016].