Michael J. Fox

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMichael J. Fox

(1988) Modifica el valor a Wikidata
Nom original(en) Michael Andrew Fox Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 juny 1961 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
Edmonton (Canadà) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsMichael J. Fox Modifica el valor a Wikidata
FormacióBurnaby Central Secondary School (en) Tradueix
Widdifield Secondary School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor de televisió, autobiògraf, bloguer, actor de veu, actor de cinema, actor, productor de televisió Modifica el valor a Wikidata
Activitat1973 Modifica el valor a Wikidata –  2020 Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeTracy Pollan (1988–) Modifica el valor a Wikidata
FillsSam Fox, Schuyler Fox, Aquinnah Fox, Esmé Fox Modifica el valor a Wikidata
ParesWilliam Fox (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Phyllis Piper (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansKelli Fox (en) Tradueix, Jacki Fox (en) Tradueix, Steven Fox (en) Tradueix i Karen Fox (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmichaeljfox.org Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0000150 Allocine: 1458 Rottentomatoes: celebrity/michael_j_fox Allmovie: p24577 TCM: 3894036 Metacritic: person/michael-j-fox TV.com: people/michael-j-fox AFI: 244085 TMDB.org: 521
Facebook: teamfox Twitter (X): realmikefox Instagram: realmikejfox Last fm: Michael+J.+Fox Musicbrainz: cf11ca6d-fc48-4cd5-aa0c-d8c51d50ecb0 Songkick: 230049 Discogs: 933967 Allmusic: mn0000466973 Goodreads author: 77162 Modifica el valor a Wikidata

Michael Andrew Fox, conegut com a Michael J. Fox OC (Edmonton, Alberta, 9 de juny de 1961)[1] és un actor, autor, productor i activista amb doble nacionalitat canadenca i estatunidenca.[2] Va iniciar la seva carrera d'actor el 1973 i un dels seus papers més recordats al cinema és el de Marty McFly a la trilogia Back to the Future (1985–1990).

Se li va diagnosticar molt prematurament la malaltia de Parkinson el 1991, i ho va fer públic el 1999. Des d'aleshores, va disminuir la seva activitat artística i es va implicar com a activista en favor de la recerca mèdica, mitjançant la fundació que porta el seu nom.[3] La major part del seu treball actoral en aquesta darrera etapa ha consistit en feines d'actor de veu, com ara a la sèrie Stuart Little, entre altres.

L'any 2022, va rebre l'Oscar honorífic als 61 anys per la lluita contra el Parkinson per haver recaptat 1.500 milions de dòlars per invertir-los en investigació.[4]

Biografia[modifica]

Joventut[modifica]

Michael Andrew Fox, fill de l'actriu Phyllis Fox, va adoptar la inicial « J » en el seu nom artístic en homenatge a l'actor Michael J. Pollard i per evitar tota confusió amb el seu homònim, l'actor americà Michael Fox.

Quan el seu pare era membre de les Forces armades canadenques, la seva família va haver de traslladar-se molt sovint de ciutat en ciutat (entre les quals North Bay) fins a instal·lar-se finalment a Burnaby, un suburbi de Vancouver, després que el seu pare es va jubilar l'any 1971. Té tres germanes i un germà.

Al principi apassionat pel hoquei sobre gel, s'interessa durant la seva adolescència per l'escriptura i toca la guitarra amb alguns grups de rock, però són les seves ganes de ser actor les que el persegueixen realment.

Carrera[modifica]

Després d'una aparició als 15 anys a la sèrie Leo and Me, Fox se'n va a Los Angeles amb 18 anys per començar la seva carrera d'actor. Després d'alguns petits papers, debuta a la televisió americana a Letters From Frank com a  Michael Fox. Obté el seu primer paper al cinema al film de la Disney Midnight Madness.

La seva carrera s'enlaira de debò el 1982 quan ocupa el paper de Alex P. Keaton a Sagrada Família, sèrie l'èxit de la qual va seguir fins al 1989. El seu treball va ser premiat amb tres premis Emmy i un Globus d'Or. Durant aquests anys feliços, la seva carrera al cinema arrenca amb el que ha estat el seu més gran paper: el de Marty McFly al film Back to the Future l'any 1985, l'immens èxit del qual va portar dues continuacions l'any 1989 i 1990. Es casa el 16 de juliol de 1988 amb l'actriu Tracy Pollan, que tenia el paper de la seva primera amiga a la sèrie Sagrada Família, i amb qui tindrà quatre fills. El 1990, actua a Cors de ferro de Brian De Palma que li fa abandonar els seus papers d'etern adolescent, en raó de la seva petita talla (1,63 m) i del seu rostre molt juvenil, per canviar al drama.

Michael J. Fox i Tracy Pollan als 40 premis Emmy Awards[5] agost 1988. S'havien casat poc abans.

Michael J. Fox, escollit inicialment, però indisponible, va ser cridat després de cinc setmanes de rodatge del film Back to the Future per reemplaçar Eric Stoltz que no havia convençut els productors i Robert Zemeckis. El realitzador del film va jutjar l'actuació d'Eric Stoltz, encara que perfecta tècnicament, massa «seriosa».

En el rodatge de Doctor Hollywood el 1991, es percep que té tremolors incontrolats aviat diagnosticats com a símptomes de la Malaltia de Parkinson.[6] Des d'aleshores, la seva carrera s'alenteix una mica, i s'acontenta amb nombrosos petits papers com a El President i Miss Wade de Rob Reiner, a continuació The Frighteners de Peter Jackson i Mars Attacks! de Tim Burton el 1996.

El desembre de 1998, fa pública la seva malaltia a la famosa revista americana People. Alguns mesos més tard, anuncia la seva propera sortida de la sèrie d'èxit Spin City, una sàtira política on encarnava des de 1996 el paper del secretari general del maldestre alcalde de Nova York.

El 2000, funda oficialment la Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research el vespre de la difusió de l'últim episodi de la sèrie Spin City i organitza una roda de premsa al Capitoli de Washington. Fox, que ha recollit 450 milions de dòlars des de 2000, esperava que els investigadors podrien trobar un tractament abans del 2010. El 28 de febrer de 2010, apareix a les cerimònies de clausura dels Jocs olímpics de Vancouver on, davant milions de persones, afectat per la seva malaltia, expressa el seu orgull de ser canadenc.

Contínua el seu treball d'actor gràcies a la seva veu popular. És la veu original de l'heroi del film d'animació Stuart Little i el personatge de Milo Thatch en el film d'animació Atlantide, l'imperi perdut. Produeix un pilot per una sèrie titulada Hench at Home. El 2003, va fer una aparició destacable a la sèrie de televisió Scrubs.

Ha invertit molt en la lluita contra la malaltia de Parkinson al si de la fundació que ha creat i que porta el seu nom. Esperava reunir importants finançaments que permetessin a la investigació avançar i trobar un remei abans de 2010. D'altra banda ha escrit una autobiografia, Lucky Man, sobre la seva experiència davant d'aquesta malaltia. El 2009, havia de retrobar Robert Zemeckis i Christopher Lloyd a Christmas Carol de Scrooge però és finalment absent del crèdits.[7] El 2009, li confien un personatge recurrent a la sèrie Rescue Me, que li val un premi Emmy al millor actor com a estrella convidada en una sèrie dramàtica.

L'actor s'uneix l'any següent a la sèrie judicial The Good Wife, on fa el paper d'un advocat afectat d'una malaltia neurològica.

El 2011, apareix a la temporada 8 de Curb Your Enthusiasm. Michael J. Fox ha doblat dos personatges del vídeojoc Back to the Future: The Game, tret el 23 de juny de 2011, renovant així amb la gran tradició de la trilogia al cinema on l'actor posava la seva veu a diversos personatges en una o altra de les línies temporals.

Posa la seva veu a un home-llop en un episodi de Phineas and Ferb.

Durant l'estiu de 2012, s'anuncia que Michael J. Fox tornarà a la televisió, en una nova sèrie de la qual serà l'estrella. Moltes cadenes volien el projecte, però és finalment la cadena NBC que compra els drets. NBC encarrega directament 22 episodis d'aquesta nova sèrie, encara sense nom, per la temporada 2013-2014. Michael J. Fox  ja havia treballat per aquesta cadena, ja que Sagrada Família s'havia difós per la  NBC.

Aquesta sèrie explica la història de Mike Henry, un presentador de TV de Nova York. Interpreta igualment un pare de família afectat de la malaltia de Parkinson. Quan un nou tractament l'ajuda a gestionar millor el seu estat de salut, decideix reprendre les actuacions, havent de fer llavors malabarismes amb tots els reptes lligats a la seva carrera, la seva vida de família i el seu combat contra la malaltia. La sèrie s'inspira parcialment en la vida de l'actor. Es titularà The Michael J. Fox Show.

Començaments de 2013, el càsting parcial de la sèrie ha anunciat: Betsy Brandt farà el paper de la seva dona, Katie Finneran el de la seva germana i Wendell Pierce el seu amo. Els seus fills seran interpretats per Conor Romero, Juliette Goglia i Jack Gore.

El 13 de maig de 2013, la cadena NBC descobreix un extracte de la sèrie, però aquesta és finalment anul·lada el febrer de 2014.[8] Coincidint-hi, fa el seu propi paper a la comèdia musical Annie.

Després, torna a The Good Wife, des del primer episodi de la temporada 6.

El 21 d'octubre de 2015, reprèn excepcionalment el seu paper de Marty McFly per una aparició a l'emissió de Jimmy Kimmel, The Jimmy Kimmel Show. Christopher Lloyd, l'intèrpret de « Doc » Emmet Brown, és també al seu costat.

El 17 de juliol de 2016, ret un homenatge musical excepcional a Marty McFly reprenent sobre l'escenari amb el grup Coldplay el títol Johnny B. Goode de Chuck Berry. Una cançó que l'actor havia interpretat 31 anys abans, el 1985, a la trilogia Retorn cap al futur.

El 21 de novembre de 2022, a la gala de l'Acadèmia de Hollywood (Los Angeles, EUA), rep l’Oscar honorífic en la categoria de Premi Humanitari Jean Hersholt, que reconeix els seus esforços filantròpics amb la lluita contra el Parkinson i haver recaptat 1.500 milions de dòlars per invertir-los en investigació.[9]

Filmografia[modifica]

Cinema
Any Pel·lícula Paper Notes
1980 Midnight Madness Scott Larson
1982 Class of 1984 Arthur
1983 High School O.S.A. Jay-Jay Manners
1985 Back to the Future Marty McFly
Teen Wolf Scott Howard
1987 Light of Day Joe Rasnick
The Secret of My Success Brantley Foster / Carlton Whitfield
1988 Bright Lights, Big City Jamie Conway
1989 Cors de ferro (Casualties of War) PFC. Eriksson
Retorn al futur 2 (Back to the Future Part II) Marty McFly / Marty McFly Jr. / Marlene McFly
1990 Back to the Future Part III Marty McFly / Seamus McFly
1991 The Hard Way Nick Lang / Ray Casanov
Doctor Hollywood (Doc Hollywood) Dr. Benjamin Stone
1993 Homeward Bound: The Incredible Journey Chance Veu
Life with Mikey Michael "Mikey" Chapman
For Love or Money Doug Ireland
1994 Where the Rivers Flow North Clayton Farnsworth
Greedy Daniel McTeague
Don't Drink the Water Axel Magee
1995 Blue in the Face Pete Maloney
A sang freda (Coldblooded) Tim Alexander També productor
The American President Lewis Rothschild
1996 Homeward Bound II: Lost in San Francisco Chance Veu
The Frighteners Frank Bannister
Mars Attacks! Jason Stone
1999 Stuart Little Stuart Little Veu
2001 Atlantis: L'imperi perdut (Atlantis: The Lost Empire) Milo James Thatch Veu
2002 Interestatal 60 (Interstate 60) Mr. Baker
Stuart Little 2 Stuart Little Veu
2005 Stuart Little 3: Call of the Wild Stuart Little Veu
Televisió
Any Títol Paper Notes
1977 The Magic Lie Episodi: "The Master"
1979 Letters from Frank Ricky Pel·lícula per a televisió de la CBS
Lou Grant Paul Stone Episodi: "Kids"
1980 Palmerstown, O.S.A. Willy-Joe Hall
Family Richard Topol Episodi: "Such a Fine Line"
Trouble in High Timber Country Thomas Elston Pel·lícula per a televisió de l'ABC
1981 Trapper John, M.D. Elliot Schweitzer Episodi: Brain Child
Leo and Me Jamie Produïda el 1976; no va ser emesa fins al 1981 per la CBC. Als crèdits com "Mike Fox"
1982–1989 Family Ties Alex P. Keaton
1983 The Love Boat Episodi: "I Like to Be in America..."
High School O.S.A. Jay-Jay Manners Pel·lícula per a televisió/Pilot de la NBC
1984 Night Court Eddie Simms Episodi: "Santa Goes Downtown"
The Homemade Comedy Special Amfitrió Especial de televisió de la NBC
1985 Poison Ivy Dennis Baxter Pel·lícula per a televisió de la NBC
1986 David Letterman's 2nd Annual Holiday Film Festival Especial de televisió de la NBC
Segment: The Iceman Hummeth
1988 Mickey's 60th Birthday Alex P. Keaton (flashback del video) Especial de televisió
1990 Sex, Buys & Advertising Especial de televisió
1991 Saturday Night Live Amfitrió Episodi: "Michael J. Fox/The Black Crowes"
Tales from the Crypt Fiscal Episodi: "The Trap"
1994 Don't Drink the Water Axel Magee Pel·lícula per a televisió de l'ABC
1996–2001 Spin City Mike Flaherty Temporades 1 a 4
2002 Cloni High El ronyó restant de Gandhi Veu
"Escape to Beer Mountain: A Rope of Sand"
2004 Scrubs Dr. Kevin Casey Episodi: "My Catalyst"
Episodi: "My Porcelain God"
2006 Boston Legal Daniel Post
2009 Rescue Me Dwight
2010 The Colbert Report Ell mateix
The Good Wife Louis Canning
2011 Ace of Cakes Ell mateix
Curb Your Enthusiasm Ell mateix Temporada 8
Phineas and Ferb Michael Veu, Episodi "The Curse of Candace"
2013 The Michael J. Fox Xou Michael "Mike" Henry Paper principal
Videojocs
Any Títol Paper Notes
2011 Back to the Future: The Game William McFly / Marty McFly (futur) 5º episodi: "Outatime"
2015 LEGO Dimensions Marty McFly

Premis i nominacions[modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Michael J. Fox Biography (1961-)». FilmReference.com. [Consulta: el 15 agost 2012].
  2. "Michael J. Fox Becomes American Citizen," Arxivat 2010-02-15 a Wayback Machine., IMDb, consulta el 28 d'octubre de 2006.
  3. «Michael J. Fox Gets Doctored». E Online Website, 05-03-2010. [Consulta: el 23 agost 2010].
  4. «Michael J. Fox rep l'Oscar honorífic per la lluita contra el Parkinson: "Em feu tremolar"». 324cat, 21-11-2022. [Consulta: 23 novembre 2022].
  5. Michael J Fox Emmy Award Winner
  6. Thomas Destouches. «Qu'est devenu... Michael J. Fox ?». Arxivat de l'original el 2012-12-01. [Consulta: 7 novembre 2016].
  7. (anglès) «MJF News Update», 28-05-2009.[Enllaç no actiu]
  8. «CFID=7317179&CFTOKEN=572674ea96b76930-3935E786-5056-9A48-A307BCA8721ADE2C». Arxivat de l'original el 2016-08-13. [Consulta: 8 novembre 2016].
  9. 324cat. «Michael J. Fox rep l'Oscar honorífic per la lluita contra el Parkinson: "Em feu tremolar"», 21-11-2022. [Consulta: 24 novembre 2022].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Michael J. Fox