Mem d'Internet

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Un mem d'Internet o fenomen d'Internet és un vídeo, producte, campanya o esdeveniment que es popularitza a través d'Internet en forma d'enllaços, publicitat o correus electrònics, de manera que adquireix un caràcter viral que es dóna a conèixer a tot el món en poques hores.[1] Els fenòmens d'Internet poden ser originats en diferents mitjans, essent els fòrums els més comuns, blogs, pàgines que permeten compartir arxius com YouTube o 4chan, IRC o pàgines web. La popularització d'aquests fenòmens sol produir-se per l'anomenat màrqueting viral, que es fonamenta en la divulgació de producte mitjançant el boca-orella, correus electrònics en cadena o pel Twitter.

Història[modifica]

La primera vegada que sorgeix el terme mem, és l'any 1976 al llibre de Richard Dawkins, The Selfish Gene, que el defineix com “unitat de transmissió cultural o unitat d'imitació”.[2] Si s'aplica a Internet:

 • Un mem és una idea que pot evolucionar i que és tremendament viral i fàcilment propagable. Un mem no és només un ninotet, sinó que un mem pot ser un vídeo, una foto, un collage, etc.
 • Un mem normalment no es crea, sinó que sorgeix. Molts dels mems han sorgit a partir de mutacions d'altres mems o a partir de coses que hom mai pensaria que poguessin esdevenir un mem, com un vídeo o un quadre.
 • Els mems són una de les riqueses d'Internet i es propaguen brutalment entre tots els usuaris. És important sempre mantenir el seu origen i la seva font, per mantenir un punt de perspectiva. Molts dels mems tenen l'origen en la comunitat 4chan, però cal tenir en compte que en qualsevol comunitat d'Internet pot sorgir un mem en qualsevol moment, això sí, no cal forçar-los.
 • Els mems poden aparèixer de diverses maneres, com per exemple d'un personatge real que l'han passat a dibuix (una caricatura) o simplement crear-lo mitjançant programes d'Internet.

L'any 2007, la convocatòria anual del SIMO va prestar una àrea específica dedicada als fenòmens d'Internet.[3]

Propagació[modifica]

Un estudi empíric va investigar les característiques dels mems i el seu comportament independentment de les xarxes socials a les quals es propagaven i va arribar a una sèrie de conclusions preocupants respecte l'exitosa propagació de mems.[4]Per exemple, el estudi afirmava que els mems d'Internet no només competien per l'atenció dels usuaris cosa que resultava en un curt periode d'èxit sinó que també podien col·laborar els uns amb els altres a través de la creativitat d'aquests mateixos usuaris, arribant a un major èxit. A més, paradoxalment, un mem individual que és popular puntualment no té cap garantia de sobreviure, a menys que sigui veritablement únic, mentre que un mem sense aquesta popularitat puntual té més números de ser reutilitzat i per tant, tenir més possibilitats de sobreviure.[4]

Molts altres estudis de mitjans psicològics i de comunicació han intentat caracteritzar i analitzar el concpete i representació dels mems per tal de fer que siguin aptes per a l'investigació acadèmica.[5]En conseqüència, els mems d'Internet poden ser vistos com a una unitat d'informació que es propaga a través de l'Internet. Aquesta unitat pot replicar-se o mutar, i aquesta mutació no és generacional, sinó que segueix una estructura viral, donant als mems d'Internet una curta vida. Altres problemes tenen a veure amb el seu comportament, el seu tipus de canvi i la seva teleologia.[5]

Dominic Basaulto va afirmar al Washington Post al 2013 que amb el creixement de l'Internet i les tècniques de les indústries de màrqueting i publicitat, els mems s'havien convertit en quelcom que transmetia petits moments de la cultura humana que podien difícilment podien sobreviure al llarg dels segles com originalment havia previst Dawkins, i que transmitien doncs banalitat en comptes de grans idees.[6]

A més, a partir de finals de 2016 i principis del 2017, Whatsapp va incloure la possibilitat d'enviar gifs, molts dels quals són bàsicament mems en moviement.[7] En conseqüènica, segueixen l'estructura bàsica d'un mem clàssic, amb un subtítol sovint a la part inferior del GIF (o a l'inferior i la superior) i una imatge en relació amb el text. La cerca del Whatsapp et permet cercar aquests mems a partir de conceptes relacionats amb aquest text o amb la imatge en general.

Màrqueting[modifica]

Els professionals en relacions públiques, publicitat i màrqueting han donat la benvinguda als mems d'Internet gratament, veient-los com a un tipus de marquèting viral i un marquèting de guerrilla per a crear un "buzz" de marketing pel seu producte o servei. Utilitzar mems per tal de promocionar productes o serveis és conegut com a "marquèting memetic."[8] Els mems d'Internet són vistos com a quelcom lliure de costos i efectiu, ja que són una moda passatgera utilitzada com a una manera de conscienciar o crear tendència.

Els comerciants, utilitzen, per exemple, els mems d'Internet per a crear interès en pel·lícules que, si fos d'una altra manera, no generarien una publicitat positiva entre els crítics. Al 2006, la pel·lícula Snakes on a Plane va generar molta publicitat a través d'aquest mètode.[9]En el camp de les relacions públiques, el concepte seria més aviat un buzzword de publicitat i no tant un mem d'Internet.

Alguns exemples dins el marquèting de mems són l'anunci de FreeCreditReport.com,[10] el mem de "Nope, Chuck Testa" per un anunci del taxidermista Chuck Testa, Wilford Brimley de Liberty Medical dient "Diabeetus"[11] i l'anunci de Dumb Ways to Die fet per Metro Trains Melbourne.

Referències[modifica]

 1. Four Great Internet Phenomena
 2. Dawkins, Richard «The Selfish Gene». Oxford University Press, 1989, pàg. 192. «We need a name for the new replicator, a noun that conveys the idea of a unit of cultural transmission, or a unit of imitation. 'Mimeme' comes from a suitable Greek root, but I want a monosyllable that sounds a bit like 'gene'. I hope my classicist friends will forgive me if I abbreviate mimeme to meme. If it is any consolation, it could alternatively be thought of as being related to 'memory', or to the French word même. It should be pronounced to rhyme with 'cream'.»
 3. El Simo dedicarà una àrea específica al fenomen d'Internet (castellà)
 4. 4,0 4,1 Mims, Christopher «Why you’ll share this story: The new science of memes» (en en-us). Quartz.
 5. 5,0 5,1 Díaz, Castaño; Mauricio, Carlos «Defining and characterizing the concept of Internet Meme». CES Psicología, 6, 2, desembre 2013, pàg. 82–104. ISSN: 2011-3080.
 6. Basulto, Dominic «Have Internet memes lost their meaning?» (en en-us). Washington Post, 05-07-2013. ISSN: 0190-8286.
 7. News, Blasting «WhatsApp incorpora una biblioteca de GIFs en su nueva actualización» (en es-es). Blasting News.
 8. Flor, Nick V. Web Business Engineering: Memetic Marketing, 2000-12-11. 
 9. Carr, David «Hollywood bypassing critics and print as digital gets hotter - Business - International Herald Tribune» (en en-us). The New York Times, 29-05-2006. ISSN: 0362-4331.
 10. «We Found The FreeCreditReport.Com Band, and They Aren't Who You Thought They Were» (en en). PigeonsandPlanes.
 11. «diabeetus - WordSense.eu» (en en). [Consulta: 13 desembre 2017].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mem d'Internet Modifica l'enllaç a Wikidata