Mem d'Internet

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca


Un mem d'Internet és una idea, vídeo o pàgina sorgida i difosa a través de la xarxa, en forma d'enllaços, publicitat o correus electrònics, de manera que adquireix un caràcter viral.

La primera vegada que sorgeix el terme mem, és l'any 1976 al llibre de Richard Dawkins, The Selfish Gene, que el defineix com “unitat de transmissió cultural o unitat d'imitació”.[1] Si s'aplica a Internet:

  • Un mem és una idea que pot evolucionar i que és tremendament viral i fàcilment propagable. Un mem no és només un ninotet, sinó que un mem pot ser un vídeo, una foto, un collage, etc.
  • Un mem normalment no es crea, sinó que sorgeix. Molts dels mems han sorgit a partir de mutacions d'altres mems o a partir de coses que hom mai pensaria que poguessin esdevenir un mem, com un vídeo o un quadre.
  • Els mems són una de les riqueses d'Internet i es propaguen brutalment entre tots els usuaris. És important sempre mantenir el seu origen i la seva font, per mantenir un punt de perspectiva. Molts dels mems tenen l'origen en la comunitat 4chan, però cal tenir en compte que en qualsevol comunitat d'Internet pot sorgir un mem en qualsevol moment, això sí, no cal forçar-los.
  • Els mems poden aparèixer de diverses maneres, com per exemple d'un personatge real que l'han passat a dibuix (una caricatura) o simplement crear-lo mitjançant programes d'Internet.

Orígens d'alguns mems[modifica | modifica el codi]

Trollface, també conegut com a "Coolface" (hi ha diferència d'opinions entre quin terme és el correcte), és un mem originat amb MS Paint per un usuari de DevianArt anomenat Whynne a l'agost del 2008 i normalment usat per ser “troll”, ser un beneit, en definitiva, riure's de la gent. A part d'això, Trollface també és el fundador de la TrollScience, una ciència “troll” on tot és possible. Troll és un dels mems més utilitzats pels usuaris i ha derivat a altres mems com ara el Trolldad.

Forever Alone és un mem derivat de Rage guy (fffuuu): un personatge que expressa ràbia i desesperació per una situació que li ha succeït, normalment en situacions que ens passen a qualsevol. Forever Alone expressa solitud, rebuig, pena a la vida que li ha tocat viure. Va començar a popularitzar en comunitats com 4chan o tumblr a mitjans de 2010, que és quan data la primera vinyeta seva. La traducció literal de Forever Alone en anglès significa sol per sempre.


Fuck Yea és un triomfador, il·lustra tots aquests moments de les nostres vides quotidianes on ens sentim uns “cracks” per alguna cosa que hem aconseguit, per molt bestiesa que sigui. Les primeres vinyetes van aparèixer el febrer de 2010 a la comunitat 4chan.


Yao Ming representa aquestes situacions en què t'és igual el que està passant, o que vas a fer just el contrari. Yao Ming, famós jugador de bàsquet dels Rockets de l'NBA, va fer aquesta cara a una roda de premsa que li van fer després d'un partit. És un dels mems més estimats i usats.


Me gusta és un personatge una mica fastigós el qual sempre respon amb un "M'agrada" a situacions rares, repugnants, curioses. Aquesta imatge va aparèixer per primer cop DeviantArt i després, més tard, es va començar a difondre per 4chan i Reddit. Mother of god s'utilitza per mostrar sorpresa. Es mostra estupefacte davant esdeveniments que no s'esperava. Si traduïm directament directement del anglès al català, mother of god vol dir: Mare de Déu.


Okay és un mem que representa resignació, que no té altra sortida que acceptar la situació en la que es troba, on altres mems mostrarien enuig, ràbia, Okay es resigna. Aquest mem va sorgir a la plana web de 4chan el 2010


Nothing to do here és un mem que agafa el seu ”jetpack” i se'n va quan veu que la situació no va amb ell o que no li interessa gens ni mica. El mem va ser creat a cuantocabron per l'usuari Premutos a l'abril de 2011. Literalment “Nothing to do here” significa res a fer aquí.


That's Suspicious és un mem on el personatge sospita de tot, encara que sigui claríssim o sigui la poca-soltada més gran del món, ell mai està del tot segur. La seva primera aparició de la qual se'n té consciencia és a una vinyeta de Cuanto Cabrón a finals del 2010 per l'usuari “Sospechoso”. La traducció literal de l'Anglès significa ”Això és sospitós”.


Feel like a ninja és, com el seu nom indica, un mem que expressa una acció pròpia d'un ninja, una acció arriscada sense ser vist per ningú, ràpid, silenciós. Traduït del angles,” feel like a ninja”, vol dir sentir-se com un ninja. El mem va ser creat al cuantocabron per l'usuari jorjo al desembre de 2010.


It 's Free representa la poca vergonya que tenim tots quan veiem alguna cosa que és gratis, per molt bestiesa que sigui. Prové de Núñez, personatge que interpreta Carlos Latre a Crackòvia, famós programa de TV3. La seva primera aparició com mem va ser a principis del 2012. Aquest mem representa la passió que tenen les persones quan veuen alguna cosa que és gratis. La traducció literal de “it's free” és: és gratis.


Feel like a sir, traduït literalment del anglès vol dir sentir-se com un senyor, representa un tipus amb classe alta, un galant a la manera antiga. L'origen d'aquest mem no està molt clar, però es creu que a imatge havia aparegut prèviament en reddit.com, i va aparèixer per primer cop a principis del 2011, el seu ús com mem "Feel like a sir" s'ha estès en Cuanto Cabron. Aquest meme s'utilitza en algunes vinyetes per dir que el protagonista ha quedat com un senyor.

Puking rainbows, traduït de l'anglès significa "vomitant arcs de Sant Martí", representa l'actitud que es té davant una situació molt 'cursi' o empalagosa i per tant, de tant dolça que és la situació surt l'arc de Sant Martí.

Webs on es poden trobar mems[modifica | modifica el codi]

Cuánta Razón (CR): Aquesta web ofereix un seguit d'imatges, anomenades cartells desmotivadors, que van acompanyades de una frase graciosa, curiosa i original. Totes aquestes imatges són publicades i moderades pels usuaris d'aquesta plana.


Asco de vida (ADV): En aquesta web podem trobar petites anècdotes i desventures curioses que els hi passen als internautes.


Visto en facebook (VEF): A Visto en facebook hi podem trobar frases cèlebres o imatges curioses o gracioses que són extretes de xarxes socials, com per exemple: Facebook, Twitter o Tuenti.


Tenia que decirlo (TQD): En aquesta plana hi trobem seguits de frases que van dirigides a la societat o algú en concret que són escrites pels internautes. Molts usuaris aprofiten per a fer denúncies socials.


Vaya GIF (VG): Vaya GIF, hi trobem imatges GIF, és a dir imatges amb moviment o simplement petits vídeos curts de pocs segons.


4chan: Una plana web on es poden trobar milers d'imatges, moltes d'elles, mems.


Reddit: Reddit és un lloc web de marcadors socials i agregador de notícies on els usuaris poden deixar enllaços a continguts web. Altres usuaris poden votar a favor o en contra dels enllaços, fent que apareguin més o menys destacats.


Catalufffuuu: Una plana web on es poden trobar mems dedicats només a Catalunya.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mem d'Internet Modifica l'enllaç a Wikidata

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Dawkins, Richard. «The Selfish Gene». Oxford University Press, 1989, pàg. 192. «We need a name for the new replicator, a noun that conveys the idea of a unit of cultural transmission, or a unit of imitation. 'Mimeme' comes from a suitable Greek root, but I want a monosyllable that sounds a bit like 'gene'. I hope my classicist friends will forgive me if I abbreviate mimeme to meme. If it is any consolation, it could alternatively be thought of as being related to 'memory', or to the French word même. It should be pronounced to rhyme with 'cream'.»