Vés al contingut

Meteorit St. Mark's

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de rocaMeteorit St. Mark's
Tipuscondrita
Classecondrita enstatita
GrupEH, tipus 5
Observat caient
Data de trobada1903
Pes total conegut13,78 kg.
Identificador MBD23090 Modifica el valor a Wikidata
Localització
PaísSud-àfrica
Indretdistricte de Chris Hani, Cap Oriental
Coordenades32° 01′ S, 27° 25′ E / 32.02°S,27.42°E / -32.02; 27.42 Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

El meteorit St. Mark's és un meteorit de tipus condrita de 13,78 kg. que va caure l'any 1903 al districte de Chris Hani, al Cap Oriental, Sud-àfrica.

Classificació

[modifica]

El meteorit és de tipus condrita enstatita, és a dir una condrita que majoritàriament té proporcions sub-solars Mg/Si i refractàries/Si, composicions d'isòtops d'oxigen que s'aproximen a la línia de fraccionament terrestre, i ensamblatges minerals molt reduïts (que contenen poc FeO, metall que conté silici i sulfurs d'elements normalment considerats litòfils). Pertany al grup EH, que es distingeix per tenir còndrules petites (0,2 mm), abundant metall (~ 10% vol), ser ric en Si (~ 3% en peso), i per un contingut mineral extremadament reduït, incloent niningerita (MgS) i perryita (silicur de Fe-Ni). El tipus 5 designa condrites que s'han metamorfosat en condicions suficients per homogeneïtzar l'olivina i el piroxè, convertir tots els piroxens amb baix contingut de calci a ortopiroxens, provocant el creixement de diversos minerals secundaris i desdibuixant els contorns de les còndrules.[2]

Mineralogia

[modifica]

Al meteorit s'hi han trobat 15 espècies minerals reconegudes per l'Associació Mineralògica Internacional: alabandita, cohenita, cubanita, daubreelita, djerfisherita, enstatita, grafit, kamacita, niningerita, oldhamita, perryita, quars, schreibersita, esfalerita i troilita, a més de minerals entre la sèrie que formen l'albita i l'anortita.[3] A més es considera la localiat tipus d'una d'aquestes espècies: la djerfisherita, un sulfur de fórmula química K₆(Fe,Cu,Ni)25S26Cl, ja que és on va ser descoberta.[4][5]

Referències

[modifica]
  1. «St. Mark's» (en anglès). Meteoritical Bulletin Database. [Consulta: 23 setembre 2017].
  2. «Recommended classifications: EH5» (en anglès). Meteoritical Bulletin Database. [Consulta: 23 setembre 2017].
  3. «St. Mark's meteorite, Chris Hani District, Eastern Cape Province, South Africa» (en anglès). Mindat. [Consulta: 23 setembre 2017].
  4. «Djerfisherite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 23 setembre 2017].
  5. «The New IMA List of Minerals – A Work in Progress – Updated: May 2017» (en anglès). International Mineralogical Association. Arxivat de l'original el 10 d’agost 2019. [Consulta: 23 setembre 2017].