Microsoft SQL Server

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de programariMicrosoft SQL Server
Desenvolupador(s) Microsoft
Versió inicial 24 abril 1989
Escrit en C++, C i C♯
Sistema operatiu Microsoft Windows
Tipus model relacional de dades i programari de propietat
Llicència Microsoft EULA
Més informació
Lloc web www.microsoft.com/sql/
Stack Exchange Etiqueta
Twitter: SQLServer
Modifica les dades a Wikidata

Microsoft SQL Server és un sistema de gestió de bases de dades relacional (SGBDR) produït per Microsoft. Està basat en el llenguatge de consulta Transact-SQL, una implementació de l'estàndard ANSI/ISO SQL (Structured Query Language), capaç de posar a disposició de molts usuaris grans quantitats de dades de manera simultània.

Característiques[modifica]

Entre les seves característiques tenim:

  • Suport de transaccions.
  • Escalabilitat, estabilitat i seguretat integradas en Directori Actiu.
  • Suport per procedimients emmagatzemats.
  • Inclou també un potent entorn gràfic d'administració, que permet l'ús comandaments DDL i DML de manera gràfica.
  • Permet treballar en mode client-servidor on la informació i dades viuen en el mateix servidor i els terminals o clients de la xarxa només accedeixen a la informació.
  • A més a més, permet administrar informació d'altres servidors de dades.

Aquest sistema inclou una versió reduïda, anomenada MSDE amb el mateix motor de base de dades però orientat a projectes més petits, que en llur versió 2005 passa a ser el que s'anomena com SQL Express Edition.

Microsoft SQL Server constitueix l'alternativa de Microsoft a altres potents sistemes gestors de bases de dades com són Oracle, Sybase ASE, PostgreSQL o MySQL.

És comuna la pràctica de desenvolupar grans projects complementant Microsoft SQL Server i Microsoft Access mitjançant els anomenats ADP (Access Data Project). D'aquesta manera es completa una potent base de dades (Microsoft SQL Server) amb un entorn de desenvolupament cómode i d'alt rendiment (VBA Access) via la implementació d'aplicacions de dues capes i l'ús de formularis Windows.

És pràctica comuna desenvolupar grans projectes complementant Microsoft SQL Server i Microsoft Access mitjançant els anomenats ODBC i OLEDB. D'aquesta manera es completa una potent base de dades (Microsoft SQL Server) amb un entorn de desenvolupament còmode i d'alt rendiment (VBA Access) via a implementació d'aplicacions de dues capes i l'ús de formularis Windows.

Per el desenvolupament d'aplicacions més complexes, més de dues capes, Microsoft SQL Server inclou interfícies d'accés per diverses plataformes de desenvolupament, entre elles, .NET.

Microsoft SQL Server, a diferència de la seva més propera competència, no és multiplataforma, donat que només pot córrer en sistemes operatius propis de Microsoft.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Microsoft SQL Server Modifica l'enllaç a Wikidata