Mileurisme

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El concepte mileurista s'aplica a persones que no solen superar els 1.000 euros mensuals en ingressos pel seu treball i que pertanyen a la generació nascuda entre 1968 i 1982 (aproximadament). Segons l'Institut Nacional d'Estadística Espanyol, el salari mitjà dels assalariats espanyols és de 1.538,17 euros bruts al mes (1.703,87 euros al mes per als que treballen a jornada completa). A més de la situació econòmica, el concepte fa referència a l'alta formació acadèmica exigida, donat que amb freqüència per a ser mileurista és necessari tenir estudis superiors i idiomes.

Origen[modifica | modifica el codi]

La paraula va ser utilitzada per primer cop l'agost de 2005 per Carolina Alguacil a una carta al diari El País intitulada Yo soy 'mileurista'.

Posteriorment el terme s'ha popularitzat i l'escriptora en castellà Espido Freire ha escrit dos llibres sobre la situació socioeconòmica de la joventut espanyola després de la Transició que el descriuen. El primer va ser Mileuristas: cuerpo, alma y mente de la generación de los 1000 euros (Barcelona: Editorial Ariel, 2006). Es descriu els miluristes com:

«Conjunt d'espanyols d'entre 25 i 30 anys amb formació superior, que fan treballs per sota de la seua capacitat, que mantenen bona part de les expectatives en l'oci, s'interessen per la cultura en les formes més modernes i són passius i protestaires.
Pertanyen a la generació més preparada de la història d'Espanya. Ronden la trentena, són universitaris i saben idiomes. Però els sous baixos, la sobreabundància de titulats i els canvis socials els han impedit arribar on pensaven arribar. Comparteixen pis; no tenen cotxe ni casa, ni fills i ja s'han adonat que el futur no era on creien.»

Altres expressions[modifica | modifica el codi]

Mileurista utilitza el mateix sufix que pensionista, que és com es designa a qui cobra una pensió de la Seguretat Social per jubilació, viduïtat, orfandat o incapacitat.

Una campanya publicitària de cotxes va popularitzar anteriorment al concepte de mileurista el terme Jove Encara que Sobradament Preparat (que prenia les sigles en castellà JASP "Joven Aunque Sobradamente Preparado") per a referir-se a una situació similar.

Per a referir-se a investigadors becaris sense contracte laboral ordinari se sol aprofitar la similitud entre les veus becari i precari per a fer jocs de paraules.

El ninisme fa referència als joves que no estudien ni treballen.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]