Baby boom

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El baby boom és una expressió anglesa que va sorgir després de la Segona Guerra Mundial per definir el període amb un extraordinari nombre de naixaments que es va donar des del 1946 fins al 1964.

Als territoris de llengua catalana es designa així el període de major natalitat d'aquest país, des del 1957 fins al 1977, i que va incrementar notablement la seva població. Aquest procés va tenir una mitjana de deu anys de retard respecte al mateix fenomen a la resta d'Europa Occidental i als Estats Units d'Amèrica, a causa de la dictadura franquista. A França, per exemple, aquest període va des del 1947 al 1963.

Per extensió s'anomena generació baby boom o baby boomers als individus nascuts durant aquests anys.

La mida i la repercussió econòmica[modifica | modifica el codi]

Setanta-sis milions de nens van néixer entre 1945 i 1974, cosa que representa una cohort que és significatiu per raó de la seva mida per si sol. El 2004, els baby boomers del Regne Unit tenien el 80% de la riquesa del Regne Unit i van comprar el 80% de tota la gamma d'automòbils, el 80% dels creuers i el 50% dels productes de cura de la pell.[cal citació]

Els boomers sovint han trobat dificultats per gestionar el seu temps i diners per un problema que altres generacions no han tingut un problema. Com que la generació Baby Boomer ha trobat que els seus pares viuen més temps, els seus fills estan a la recerca d'una millor i més educació universitària, i ells mateixos volen tenir fills més endavant en la vida, el boom s'han convertit a "inserit" entre les generacions. La "generació sandvitx", encunyat a la dècada de 1980, es refereix a baby boomers que han de tenir cura dels dos pares ancians i nens de curta edat al mateix temps.

La teoria ondulatòria d'edat suggereix que la desacceleració econòmica 2007-2009 va passar pel fet que els baby boomers es van jubilar en aquests anys.

El 1985 l'estudi de cohorts generacionals dels EUA per Schuman i Scott, a una mostra alta d'adults se li va preguntar: "Quins esdeveniments mundials en els últims 50 anys són especialment importants per a ells?"[1] Pels baby boomers els resultats van ser els següents:

  • 'Baby Boomer cohort #1' (nascuts del 1946 al 1964)

Impacte en la història i la cultura[modifica | modifica el codi]

Una de les contribucions fetes per la generació Boomer sembla ser l'expansió de la llibertat individual. Els Boomers "sovint s'associen amb el moviment pels drets civils, la causa feminista a la dècada de 1970, els drets dels homosexuals, els discapacitats, així com el dret a la intimitat.

Els Baby boom actualment conformen la major part de la vida política, cultural, industrial, acadèmic i lideratge de classe als Estats Units. Bill Clinton i George W. Bush, nascut dins dels seixanta dies de cada un altre a mitjans-1946, són la primera i la segona Baby Boomer presidents dels EUA, i les seves carreres en el càrrec il·lustren l'àmplia, i sovint divergents, l'espectre dels valors i les actituds adoptades per aquest més gran grup generacional d'Amèrica. Fins ara, els baby boomers també tenen els més alts ingressos de les llars als Estats Units.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Schuman, H. and Scott, J. (1989), Generations and collective memories,American Psychological Review, vol. 54, 1989, pp. 359-81.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]