Minyulita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralMinyulita

Cristalls incolors de minyulita provinents de la pedrera Tom's, Kapunda (Austràlia) Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaKAl₂(PO₄)₂F·4H₂O
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.08.DH.05
Nickel-Strunz 9a ed.8.DH.05 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VII/D.27 Modifica el valor a Wikidata
Dana42.11.5.1
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Hàbit cristal·lícristalls radials fibrosos, cristalls prismàtics
Estructura cristal·linaa = 9.34 Å, b = 9.74 Å, c = 5.52 Å; Z = 2
Grup puntualortoròmbica piramidal
Massa molar372.57 g
Colorblanc, verdós
Exfoliació{110} excel·lent
Fracturadesigual; les superfícies planes es fracturen en un patró irregular
Tenacitatfràgil
Duresa3,5
Lluïssorsedosa, vítria
Color de la ratllablanca, verdosa
Diafanitattransparent
Densitat2,46
Propietats òptiquesbiaxial (+)
Índex de refracciónα = 1.531 nβ = 1.534 nγ = 1.538
Birefringènciaδ = 0,007
Angle 2Vmesurat: 70°, calculat: 82°
Més informació
Estatus IMAmineral redefinit (Rd) i mineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2021 s.p. Modifica el valor a Wikidata
SímbolMyu Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La minyulita és un mineral de la classe dels fosfats. Va ser descrita per primera vegada l'any 1933, i rep el seu nom de la localitat de Minyulo Well (Austràlia Occidental, Austràlia).

Característiques[modifica]

La minyulita és un rar mineral fosfat amb fórmula química KAl₂(PO₄)₂F·4H₂O.[2] Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. Això indica que té tres eixos de longitud desigual però, tots són perpendiculars entre si. Es troba com a grups de cristalls radials fibrosos a dins de les esquerdes de roca amb fosfats de ferro. Pel que fa a les seves propietats òptiques, és un mineral anisotròpic, el que significa que la velocitat de la llum és diferent quan passa a través d'ell depenent del tall de la seva secció transversal que li dona més d'un índex de refracció. Òpticament, el mineral és biaxial. El seu valor de birefringència és 0,007.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la minyulita pertany a «08.DH: Fosfats amb cations de mida mitjana i gran, (OH, etc.):RO₄ < 1:1» juntament amb els següents minerals: leucofosfita, esfeniscidita, tinsleyita, jahnsita-(CaMnFe), jahnsita-(CaMnMg), jahnsita-(CaMnMn), keckita, rittmannita, whiteïta-(CaFeMg), whiteïta-(CaMnMg), whiteïta-(MnFeMg), jahnsita-(MnMnMn), kaluginita, jahnsita-(CaFeFe), jahnsita-(NaFeMg), jahnsita-(NaMnMg), jahnsita-(CaMgMg), manganosegelerita, overita, segelerita, wilhelmvierlingita, juonniïta, calcioferrita, kingsmountita, montgomeryita, zodacita, arseniosiderita, kolfanita, mitridatita, pararobertsita, robertsita, sailaufita, mantienneïta, paulkerrita, benyacarita, xantoxenita, mahnertita, andyrobertsita, calcioandyrobertsita, englishita i bouazzerita.

Formació i jaciments[modifica]

La minyulita es considera un fosfat secundari, ja que es forma per l'alteració d'un fosfat primari. El mineral es pot trobar a la zona de roca fosfatada subjacent de sòl ornitogènic. Es troba en associació amb altres minerals, com dufrenita, apatita, glauconita, fluellita, wavel·lita, variscita i leucofosfita.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Minyulita
  1. «Minyulite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 14 novembre 2014].
  2. Miyawaki, Ritsuro; Hatert, Frédéric; Pasero, Marco; Mills, Stuart J. «IMA Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification (CNMNC) – Newsletter 63» (en anglès). European Journal of Mineralogy, 33, 5, 25-10-2021, pàg. 639–646. DOI: https://doi.org/10.5194/ejm-33-639-2021 [Consulta: 7 desembre 2021].