Misteri (teatre)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Descens de l'àngel a un misteri

Un misteri és un tipus de representació dramàtica de tema cristià, d'origen medieval. "Misteri" era el nom donat en l'edat mitjana, a les peces dramàtiques amb un argument pres de les Sagrades Escriptures i en què es feia intervenir diversos personatges sobrenaturals com Déu, àngels, dimonis, etc. Autoritzades i preconitzades pel clergat de l'època, es van representar aquestes peces per individus de certes confraries o congregacions, primer a les catedrals, després en els pòrtics i, finalment, a les places públiques.

El més conegut és el Misteri d'Elx però n'hi havia d'altres, com per exemple el Misteri assumpcionista de València. Els misteris, en què per agradar al públic els autors barrejaven episodis mundans amb assumptes de naturalesa respectable, van començar a desaparèixer el segle xv quedant enterament proscrits el 1515, època en què va renéixer la comèdia profana. En l'actualitat l'únic que se segueix representant és el Misteri d'Elx i, esporàdicament, el Misteri de Castelló. De forma més moderna, el 1965 va sorgir el Misteri d'Obanos i el 1980 es va recuperar el Misteri de la Selva.

El més recent, en el 2009, el Misteri de la Llum de Manresa, representa al·lusivament el fet miraculós del 21 de febrer de l'any 1345, en què una llum provinent de la muntanya de Montserrat va entrar per l'antiga església del Carme i van sonar totes les campanes de la ciutat sense que ningú les toqués, finalitzant, així, l'entredit entre el bisbat de Vic i les obres de la séquia de Manresa.

Bibliografia[modifica]

  • Pasqual Mas, La representació del Misteri a Castelló. 1999 Diputació de Castelló.
  • Pasqual Mas, La famosa representació de l'Assumpció. 1999 Diputació de Castelló.
  • Pasqual Mas, La famosa representació de l'Assumpció. 2008 Generalitat Valenciana, Institut de la Música.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Misteri