Mitre d'Ais

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMitre d'Ais

Escultura del sant a la catedral d'Ais, per Jean Mone, 1512-1513 Modifica el valor a Wikidata
Nom original(la) Mitrius Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement433 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Tessalònica (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Mort466 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (32/33 anys)
Ais de Provença Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCatedral del Sant Salvador (Ais de Provença) 
Activitat
Ocupacióvicari Modifica el valor a Wikidata
màrtir
CelebracióEsglésia catòlica
CanonitzacióAntiga
Festivitat13 de novembre
IconografiaAmb raïm

Mitre d'Ais (Tessalònica, Grècia, 433 - Ais de Provença, 466) fou un laic grec, mort màrtir a Ais. És venerat com a sant per diverses confessions cristianes.

Biografia[modifica]

Segons la llegenda,[1] Mitre nasqué a Tessalònica en una família benestant. Als 24 anys, deixà els seus pares i anà a la Provença per viure-hi lliurat a la pregària i la caritat. Fou criat a la casa del pretor romà Arvendus, a Ais de Provença, que duia una vida dissoluta amb una dona que no era la seva. Mitre volia que el seu amo rectifiqués la seva vida i li recriminava; Arvendus, llavors, s'enutjà i volgué perdre el seu criat.

Arvendus tenia una vinya a l'oest de la vil·la de Tours (Ais de Provença), a l'actual barri de Saint-Mitre, i on treballava Mitre. El pretor va fer que altres servents fecin destrosses a la vinya per acusar-ne Mitre. Els servents recolliren tot el raïm i el premsaren; després digueren que havia estat Mitre i que havia repartit tot el vi entre els pobres. Així, Arvendus tenia l'excusa i anà a la vinya per castigar Mitre: quan hi arribà va veure sorprès que la vinya estava curulla de raïm, més que mai i de bona qualitat.

Mitre fou acusat llavors de bruixeria i empresonat en una torre, al lloc de l'antic palau comtal, on avui hi ha el palau de justícia. Fou decapitat al pati: Mitre s'aixecà, n'agafà el cap i anà caminant fins on hi ha l'església de Nostra Senyora de la Seds (Ais) i només llavors morí.

Veneració[modifica]

El sarcòfag es pot veure avui a la capella dels Sants Cosme i Damià (construïda al segle xvi): és un sarcòfag paleocristià reutilitzat. La figura de Mitre fou promoguda per l'església d'Ais per tenir un sant màrtir antic, comparable als sants Víctor de Marsella o Genís d'Arle.

Les seves relíquies foren portades a la Catedral del Sant Salvador d'Ais el 23 d'octubre de 1383. Fins llavors havien estat en l'església de Notre-Dame de la Seds, a la capella de Sant Llorenç, situada extra-muros.

Miracles atribuïts[modifica]

Gregori de Tours narra un miracle esdevingut en 566 a la tomba del sant.[2] Khilderic, senyor de la cort de Sigebert I, desposseí el bisbe d'Ais d'unes terres i aquest ho reclamà als tribunals, que li retornaren. Khilderic anà a la tomba de Mitre enfurismat i l'embrutà, en cegà l'entrada i prohibí als fidels de pregar-hi.

Des d'aquell moment, Khilderic emmalaltí i només després d'un any cedí i retornà els drets sobre les terres i oferí una bossa d'or a Sant Mitre: llavors morí.[3]

Es creia que el líquid que traspuava de la tomba del sant guaria el mal d'ulls.[4]

Notes[modifica]

  1. «Personnages marquants d'Aix-en-Provence.». Arxivat de l'original el 2007-05-17. [Consulta: 2 agost 2012].
  2. Gregori de Tours, A la glòria dels confessors, De gloria confessor, cap. LXXI.
  3. Dictionnaire critique des reliques et des images miraculeuses, Jacques-Albin-Simon Collin de Plancy, Paris, 1821, p. 202-3.
  4. Journal de Paul Mariéton, 1889.

Bibliografia[modifica]

  • Pélerinage de Saint Mitre. Arxivat 2016-03-03 a Wayback Machine.
  • Saint Mitre d'Aix et saint Demetrius de Périnthe, Jean Pourrière, étude critique d'hagiographie. Imprimerie Chantenay, 1953, in-8 broché, 80 p.
  • Ambroise Roux-Alphéran. Les Rues d'Aix, 1846-1848.