Mitryaevaïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralMitryaevaïta
Fórmula químicaAl₅(PO₄)₂(P,S)O₃(OH,O)]₂F₂(OH)₂·14,5H₂O
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.DB.25
Nickel-Strunz 9a ed.8.DB.25 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VII/D.12 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·lítriclínic
Grup espacialgrup espacial 1 Modifica el valor a Wikidata
Lluïssorvítria
Propietats òptiquesbiaxial (+)
Índex de refracciónα = 1,504 nγ = 1,515
Birefringènciaδ = 0,011
Dispersió òpticano en té
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1991-035
SímbolMyv Modifica el valor a Wikidata
Referències[1][2]

La mitryaevaïta és un mineral de la classe dels fosfats. Rep el nom en honor de Nonna Mikhailovna Mitryaeva (1920-), en reconeixement a les seves contribucions a la mineralogia del Kazakhstan.

Característiques[modifica]

La mitryaevaïta és un fosfat de fórmula química Al₅(PO₄)₂(P,S)O₃(OH,O)]₂F₂(OH)₂·14,5H₂O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1991. Cristal·litza en el sistema triclínic. És un mineral químicament relacionat amb la sanjuanita i l'arangasita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la mitryaevaïta pertany a «08.DB: Fosfats, etc. només amb cations de mida mitjana, (OH, etc.):RO4 < 1:1» juntament amb els següents minerals: diadoquita, pitticita, destinezita, vashegyita, schoonerita, sinkankasita, sanjuanita, sarmientita, bukovskyita, zýkaïta, giniïta, sasaïta, mcauslanita, goldquarryita, birchita i braithwaiteïta.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descrita gràcies als exemplars trobats en dos indrets diferents del Kazakhstan: els monts Djabagly, a la serralada Talas Alatau, dins la província de Jàmbil; i a les muntanyes Karatau, a la província del Kazakhstan Meridional. No ha estat descrita en cap altre indret a tot el planeta.

Referències[modifica]

  1. «Mitryaevaite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 19 març 2018].
  2. «The New IMA List of Minerals – A Work in Progress – Updated: November 2017» (en anglès). International Mineralogical Association. Arxivat de l'original el 2019-08-10. [Consulta: 19 març 2018].