Naveta d'enterrament

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
«Naveta» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «naveta d'habitació».

Una naveta d'enterrament és un tipus de monument funerari exclusiu de Menorca. Aquest tipus de construcció és típica de l'edat del bronze, que es correspon amb el final del període pretalaiòtic a Menorca i l'inici de la cultura talaiòtica. Aquests edificis són el resultat de l'evolució local dels antics sepulcres megalítics o dòlmens.[1] No s'ha de confondre amb les navetes d'habitació, que tenien funció d'habitatge. La tècnica constructiva utilitzada en les navetes d'enterrament és la tècnica ciclòpia (utilització de grans pedres, formant filades), que no s'ha de confondre amb l'anomenada tècnica megalitica (del grec mega (μεγας) 'gran', i lithos (λιθος), 'pedra').

Tipus de navetes d'enterrament[modifica]

Es poden distingir dos tipus bàsics de navetes funeràries, que formen part d'un procés evolutiu que parteix dels sepulcres megalítics.

Navetes de tipus intermedi[modifica]

Són edificis directament derivats del sepulcre megalític, del qual en conserven l'estructura (corredor, llosa perforada, cambra rectangular, mur de contenció amb rebliment de pedres). Presenten una clara separació entre el corredor i la cambra, una coberta de grans lloses planes horitzontals i, fins i tot, a vegades, una llosa perforada que dóna accés a la cambra principal. La porta a l'exterior d'aquest tipus de tomba acostuma a estar formada per brancals monolítics o polilítics i una llinda ciclòpia, i a l'interior podem trobar bancs correguts i un pis superior al qual s'accedeix mitjançant una mena de xemeneia que es troba al final del corredor. Les més significatives en són: Biniac-l'Argentina occidental, Biniac-l'Argentina oriental i Torralbet.

Navetes evolucionades[modifica]

Les navetes d'enterrament van anar evolucionant, fins a convertir-se en construccions de dues plantes i més allargades. Aquestes estan cobertes amb lloses transversals (més gruixudes les que donen a l'exterior que les que separen la planta baixa de la primera), i a vegades presenten una altra llosa foradada col·locada verticalment que dóna accés a la cambra principal. Les navetes que consten de dues plantes tenen una xemeneia situada abans d'arribar a la cambra principal, per a donar accés al pis superior. El millor exemple d'aquest segon tipus de navetes és la naveta dels Tudons, una de les més ben conservades. Hi ha la hipòtesi que aquest monument tingués forma triangular, acabat en punta (tot i que no deixa de ser una suposició). Les navetes de Rafal Rubí meridional i Rafal Rubí oriental també presenten un estat de conservació força bo.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. PLANTALAMOR MASSANET, L. (1991) L'arquitectura prehistórica i protohistórica de Menorca i el seu marc cultural. Treballs del Museu de Menorca 12. Maó.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Naveta d'enterrament Modifica l'enllaç a Wikidata
  • L'Arqueologia de Menorca: Amb totes les navetes (en català, castellà i anglès).
  • Talayots.es: La web de la prehistòria de Mallorca i Menorca, amb les navetes de Menorca i monuments semblants de Mallorca.