Oonòpid

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Oonòpids
Spinestis nikita (female).jpg
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Arthropoda
Classe: Arachnida
Ordre: Araneae
Superfamília: Dysderoidea
Família: Oonopidae
Simon, 1890
Diversitat
68 gèneres, 472 espècies
Distribution.oonopidae.1.png
Gèneres

Vegeu el text

Els oonòpids (Oonopidae) són una família d'aranyes araneomorfes, que formen part de la superfamília dels disderoïdeus (Dysderoidea), al costat de disdèrids, orsolòbids i segèstrids.

Descripció[modifica | modifica el codi]

El gènere de tipus de la família és Oonops (Keyserling, 1835), que també és el més nombrós. Són aranyes haplogines generalment de mida molt petita, entre 1 i 3 mm. Algunes espècies presenten plaques endurides (scuta) en l'abdomen. Normalment tenen sis ulls, ja que han desaparegut els ulls mitjans anteriors. Tanmateix, hi ha excepcions: amb quatre ulls (Viamao Opopaea), dos ulls (per ex., Coxapopha, Diblemma) i fins i tot amb els vuit ulls (per ex., Cousinea, Blanioonops).

La família presenta uns trets morfològics inusuals, molts dels quals es limiten a mascles, que inclouen parts bucals molt modificades (per ex., Coxapopha, Xyccarph), cartutxeres esternals (per ex., Grymeus) i extensions de la closca (per ex., Ferchestina, Unicorn). Els pedipalps dels mascles sovint també estan molt modificats. A Opopaea, per exemple, s'observa la patel·la del palp expandida, i els mascles d'Ischnothyreus es caracteritzen per tenir completament esclerotitzats els pedipalps, que són de tons negres. Finalment, es considera que els membres del gènere Orchestina poden saltar, ja que tant mascles com femelles han ampliat els fèmurs del quart parell de potes.

Distribució i hàbitat[modifica | modifica el codi]

Tenen una distribució per tots els continents i no s'han trobat a Nord-amèrica, a la part septentrional d'Àsia, al centre occidental d'Àfrica, i algunes altres zones més concretes (Nova Guinea o Aràbia).

Els oonòpids no són fàcils de veure perquè són massa petits. Generalment, es troben a la fullaraca i sota pedres, però també constitueixen un component significatiu de la fauna d'aranyes de la coberta de les selves tropicals. Tres gèneres afrotropicals cecs (Anophthalmoonops, Caecoonops, Termitoonops) es troben exclusivament en nius de tèrmits. Es creu que unes quantes espècies, com Heteroonops spinimanus, pantropical, són partenogenètiques i no s'ha trobat cap mascle.

Sistemàtica[modifica | modifica el codi]

La família compta, fins al 20 de novembre de 2006, amb 68 gèneres i 472 espècies. Hi ha 5 gèneres que concentren la major part de les espècies: Oonops (71), Gamasomorpha (55), Dysderina (44), Opopaea (43) i Orchestina (41).

La categorització en subfamílies segueix les propostes de Joel Hallan en el seu Biology Catalog. S'han afegit alguns dels 68 gèneres, el més nombrosos de cada subfamília.

Gamasomorphinae[modifica | modifica el codi]

Oonopinae[modifica | modifica el codi]

Simon, 1890

Incertae sedis[modifica | modifica el codi]

Són 7 gèneres amb poques espècies. El que més, Coxapopha amb 4 espècies.

Registre fòssil[modifica | modifica el codi]

Els oonòpids s'han trobat com a subfòssils en resines de copal, i són la família d'aranyes amb més presència en el dipòsits d'ambre, fet que probablement s'ha vist afavorit per la seva gran distribució, per la seva mida petita, i el seu comportament errant. Contràriament, són desconeguts els fòssils sedimentaris.

La major part dels oonòpids fòssils descrits en ambre s'assignen al gènere actual Orchestina, molt abundant al final del cretaci, com indica la datació d'ambre que es remunta aproximadament a uns 100 milions d'anys. Això fa que sigui el gènere d'aranyes vivent més vell, junt amb els dels arqueids. Hi ha fins i tot dos exemplars de fòssils d'Orchestina que estaven copulant.

Referències[modifica | modifica el codi]

  • Kaston, B. J. (1953):How to Know the Spiders. Dubuque.
  • Jocqué, R. & Dippenaar-Schoeman, A.S. (2006): "Spider Families of the World". Royal Museum for Central Africa. 336 pp. ISBN 90-75894-85-6.
  • Penney, D. (2004): "New spiders in upper Cretaceous amber from New Jersey in the American Museum of Natural History (Arthropoda: Araneae)". Palaeontology 47(2): 367-375.
  • Penney, D. (2006): "Fossil oonopid spiders in Cretaceous ambers from Canada and Myanmar". Palaeontology 49(1): 229-235.
  • Platnick, N.I. & Brescovit, A.D. (1995): "On Unicorn, a new genus of the spider family Oonopidae (Araneae, Dysderoidea)". American Museum Novitates 3152: 1-12. PDF

Vegeu també[modifica | modifica el codi]