Orland furiós

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Orland Furiós)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a l'òpera vegeu Orlando furioso (Vivaldi)
Ruggiero rescatant Angèlica, de Jean Auguste Dominique Ingres

Orland furiós (Orlando furioso en italià) o Orland boig (furioso, al títol, vol dir que l'heroi ha enfollit per amor i està pres per la fúria de la bogeria) és un poema èpic del Cinquecento italià escrit per Ludovico Ariosto el 1516 i publicat en la versió definitiva el 1532. El poema narra les gestes d'alguns cavallers de Carlemany (segles VIII i IX), principalment Orland i Roger, contra els musulmans i com intenten aconseguir l'amor, respectivament, d'Angèlica i de Bradamant. Orland ha enfollit d'amor i Astolf i Roger, amics seus corren aventures diverses perquè recuperi la raó.

Característiques[modifica | modifica el codi]

Orland furiós és una continuació d'Orlando Innamorato de Matteo Maria Boiardo, tot i que es presenta en un estil diferent, ja que no conserva els conceptes humanistes de la cavalleria errant. Cal destacar la quantitat d'al·legories i metàfores que conté, que són per a demostrar la falsedat dels sentits i el judici de les persones.

Argument[modifica | modifica el codi]

Segons el poema, l'hipogrif procedeix d'unes muntanyes anomenades Rifeus: "molt més enllà d'aquells mars glaçats", assegura al poema. Bramanda, la bella neboda de Carlemany, busca Roger, el seu enamorat. Llavors, descobreix que ell és presoner d'un malvat fetiller que munta una estranya criatura voladora. Al final, Bramanda venç el fetiller i tots dos marxen muntats en aquella criatura, que és un hipogrif. En un altre episodi del poema, el cavaller Astulf puja a l'hipogrif, i aquest el porta fins al paradís; un cop allà, li dóna la llibertat i se n'acomiada.

Orland furiós en l'òpera[modifica | modifica el codi]

Orlando Furioso, 1551

Durant l'època barroca, i també durant el classicisme, aquest poema va ser la base de diverses òperes, d'entre les quals destaquen les següents:

Traducció al català[modifica | modifica el codi]

Orland furiós de Ludovico Ariosto, traducció de Bonaventura Vallespinosa (en dos volums), MOLU, 21.