Pacte Briand-Kellogg

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Frank B. Kellogg, Secretari d'Estat nord-americà

El Pacte Briand-Kellogg o Pacte de París va ser firmat el 27 d'agost de 1928 a la ciutat francesa de París. Els 15 països firmants renunciaven a la guerra com a instrument de política nacional en les seves relacions mútues.

El pacte fou promogut pel Ministre d'Afers Estrangers de França i Premi Nobel de la Pau, Aristide Briand el 1927 davant el Secretari d'Estat estatunidenc Franklin B. Kellog en un intent de proscriure i prohibir la guerra com un instrument de política nacional. Ambdòs governs acceptaren el pacte i presentaren el tractat a diversos països, dels quals se n'hi uniren inicialment 15: Alemanya, Austràlia, Bèlgica, Canadà, EUA, França, Índia (sota domini britànic), Irlanda, Itàlia, Japó, Nova Zelanda, Polònia, Regne Unit, Sud-àfrica i Txecoslovàquia, entrant en vigor el 24 de juliol de 1929. Posteriorment el pacte fou signat per 57 països més.

El Tractat no va aturar els conflictes armats però fou utilitzat per fonamentar l'acusació de crim contra la pau durant la invasió japonesa de Manxúria, la invasió italiana d'Etiòpia, i fonamentalment durant la invasió alemanya de Polònia i els posteriors Judicis de Nuremberg.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]