Paleta d'obrar

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Paleta i paletí.
Paleta trapezoïdal
Gaveta amb morter i una paleta .

Una paleta o paleta d'obrar és una eina usada en la construcció formada per una làmina metàl·lica de forma triangular subjectada per un mànec de fusta que s'utilitza per aplicar i manejar el morter i l'argamassa. Si és petita se sol denominar paletí .[1]

La làmina sol ser d'acer laminat en fred i amb diversos tractaments per proporcionar durabilitat i resistència. La forma de la làmina metàl·lica és bàsicament triangular però pot tenir algun contorn arrodonit en comptes d'acabar en punta i en alguns casos amb el vèrtex de triangle tallat pel que la seva forma és un trapezi isòsceles.

L'elecció del tipus de paleta depèn del treball i del material que s'ha de treballar, per exemple s'anomena guixera a la paleta que acaba en punta el que li permet fer acabats en cantonades mentre que el paletí se sol emprar en acabats finals. Per a alguns treballs es poden complementar el seu treball amb altres eines com la plana, l'espàtula i la rasqueta.

A més de ser una eina per a conformar i transportar material compleix una missió de protecció al treballador, ja que evita el contacte directe de les seves mans amb els materials de construcció com el guix i el ciment que danyen la pell després de contactes prolongats. Aquesta eina és considerada com una de les més bàsiques per al paleta.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Aguiló i Fuster; Marià. Diccionari Aguiló: materials lexicogràfics / aplegats per Marià Aguiló i Fuster; revisats i publicats sota la cura de Pompeu Fabra i Manuel de Montoliu. Institut d'Estudis Catalans, p. 17–. GGKEY:ZGKTFWR9GWW [Consulta: 27 març 2011]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Paleta d'obrar Modifica l'enllaç a Wikidata