Parròquia (civil)

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Parròquia civil)
Salta a: navegació, cerca
Consell Parroquial de Willersey.

Parròquia és la denominació d'algunes entitats subnacionals en diferents països.

Espanya[modifica]

Andorra[modifica]

Article principal: Parròquies d'Andorra

A Andorra les parròquies constitueixen les unitats administratives en què està dividit el país.

Equador[modifica]

A l'Equador la parròquia és la divisió politicoterritorial de menor rang. El conjunt de parròquies s'organitza sota la forma jurídic-política de la municipalitat, que és l'autoritat jurisdiccional del cantó en assumptes administratius. Hi ha dos tipus de parròquies: la urbana i la rural. La parròquia urbana és aquella que es troba circumscrita dintre de la metròpoli o ciutat. Consta de tota la infraestructura necessària per a ser una ciutat principal. Les parròquies rurals són aquelles que estan apartades de la ciutat principal o metròpoli. Solen ser comarques o conjunt de recintes els pobladors dels quals viuen de labors agrícoles i del camp.

Veneçuela[modifica]

Veneçuela té 2.570 parròquies. És la unitat politicoterritorial de menor rang en què es divideixen els municipis. Les parròquies són considerades demarcacions de caràcter local creades amb l'objectiu de descentralitzar l'administració municipal i per a la divisió de les Jefaturas Civiles, que equivalen a tribunals locals encarregats de l'àmbit jurídic. La parròquia està regida per una junta parroquial, dirigida per un prefecto nomenat per l'alcalde. Des de les eleccions de 1992 la ciutadania tria directament els representants de les juntes parroquials. L'any 2005 per primera vegada es van fer comicis per a escollir les juntes parroquials de forma separada als de governador i alcalde.

Estats Units[modifica]

L'estat estatunidenc de Louisiana manté la denominació de parròquia (en anglès: parish) per a l'entitat que en la resta d'estats es coneix com a comtat (en anglès: county). Fins a finals del segle XIX també es mantingueren a Carolina del Sud.

Altres països[modifica]

Altres regions del món on les parròquies són unitats administratives: