Popoluques

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «popoluca».
No s'ha de confondre amb popoloques.
Infotaula de grup humàPopoluca
Núntahá´yi, Tuncapxe
Tipus poble
Població total 62.306 (2000)[1]
Llengua zoque, mixe espanyol
Religió Cristianisme
Grups relacionats mixes, zoques, zapoteques
Regions amb poblacions significatives
Oaxaca, Veracruz.
Modifica les dades a Wikidata

Els popoluques (del nàhuatl 'algú que parla com balbotejant') és un exònim despectiu que els asteques van aplicar a diferents pobles indígenes de Mèxic; de fet el terme popoluca és similar en connotació i significat al terme bàrbar de grecs i romans. El terme és confús perquè correspon a ètnies que parlen diferents llengües no-relacionades entre si.

Llengües zoques i mixes anomenades "popoluca"[modifica]

Els popoluques que parlen llengües mixezoque són, juntament amb els mixes, descendents lingüístics i culturals dels olmeques, civilització mare de Mesoamèrica la llengua testimoniada dels quals epigràficament ha estat traduïda recentment a partir del proto-mixezoque reconstruït.

Sovint són considerats com una branca de l'ètnia mixe, zoque i olmeca i, al contrari que altres grups, no mantenen una intensa solidaritat ètnica, sinó més aviat lingüística. Això ha dificultat la creació d'organismes representatius popoluca i la falta de representació de l'ètnia en les instàncies estatals o nacionals. La varietat de noms amb què s'autodenominen (núntaha’yi, tuncapxe, yaac avu, nuntajuyi, actebet o anmati) donen una idea de la falta d'una identitat lingüística o ètnica definida, per la qual cosa sovint es diuen a si mateixos popoluca, encara que aquesta sigui una denominació nàhuatl i per tant forana.

Els popoluque viuen al sud de l'estat de Veracruz principalment als municipis d'Acayucan, Hueyapan de Ocampo, Mecayapan, Pajapan i Soteapan, encara que també es troben grups de llengua popoluca a les ciutats de Minatitlán i Coatzacoalcos. Donada la difícil intercomprensió de les variants o dialectes popoluca de vegades es parla de quatre llengües diferents encara que relacionades i agrupades sota la denominació 'popoluca'. Aquestes variants, més relacionades amb el zoque o amb el mixe segons la seva situació geogràfica, són:

Varietats zoques[modifica]

Popoluca de Texistepec (poq) i Soteapan (poi) també anomenat zoque del Golf pertany, al costat del zoque de la família mixezoque. Les dues variants popoluca de Soteapan i Texistepec respectivament (amb una llengua més "zoque" estretament emparentada amb el zoque de Tabasco, Chiapas i Oaxaca)

Varietats mixes[modifica]

Totes les variants de popoluca són llengües que van sofrir una pèrdua de parlants important en favor del nàhuatl i el castellà per la seva situació a l'istme de Tehuantepec, cruïlla de cultures, comerç i influències polítiques.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]