Museu del Port Fluvial de Caesaraugusta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Port Fluvial de Caesaraugusta)
Infotaula d'organitzacióMuseu del Port Fluvial de Caesaraugusta
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata

EpònimPort Fluvial de Caesaraugusta Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmuseu Port Fluvial de Caesaraugusta Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2000
Governança corporativa
Seu
Altres
Número de telèfon+34 976 721 207 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webzaragoza.es… Modifica el valor a Wikidata
Facebook: museosrutacaesaraugusta Twitter (X): zaragozaromana Instagram: museosrutacaesaraugusta Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map
Caesaraugusta sobre un plànol modern de Saragossa
1.- Decumanus
2.- Cardo
3.- Fòrum
4.- Port fluvial
5.- Termes públiques
6.- Teatre
7.- Muralla

El Museu del Port Fluvial de Caesaraugusta és un espai en què es mostra l'antic port de la ciutat romana de Caesaraugusta, l'actual Saragossa (Espanya). Està situat a la plaça San Bruno, 8 i conforma juntament amb el museu del Fòrum romà, museu de les Termes i museu del Teatre romà el circuit de museus arqueològics de Saragossa. En època romana, el riu Ebre era navegable i el port de Caesaraugusta es considerava el tercer més important en Hispània, després del de Tàrraco i el de Dertosa. El port es va construir al segle i i va ser abandonat a mitjans del segle vi. A la fi del segle i o principis del segle ii, les instal·lacions es van completar amb la construcció d'un mercat a l'est de l'edifici d'accés.

Les edificacions portuàries s'estenien al llarg de la riba dreta de l'Ebre aprofitant la major calma de les seves aigües en aquesta part, i estaven situades en l'angle nord-est del fòrum amb el qual connectaven per mitjà d'escales. El comerç en el port era molt actiu, al distribuir tant mercaderies procedents de l'interior (blat, fusta o ferro) com de la costa (ceràmiques, salaons, vi, etc.).

Al museu es poden contemplar algunes restes arqueològiques d'aquestes instal·lacions. A més, un audiovisual interactiu dona compte de l'activitat comercial de Saragossa que centralitzava el port en aquella època.

Bibliografia[modifica]

  • Aguarod Otal, C. La recuperación de la antigua Caesaraugusta (en castellà). Saragossa: Aragón turístico y monumental, nº 349, 2000. 
  • Aguarod Otal, C; Erice Lacabe, R. Puertos fluviales antiguos: Ciudad, desarrollo e infraestructuras; El Puerto de Caesaraugusta (en castellà), 2003. 
  • Aguarod Otal, C; Erice Lacabe, R. Caesaraugusta, cuatro temas para un solo contexto urbano; De la excavación al público. Procesos de decisión y creación de nuevos recursos (en castellà). Saragossa: III Congreso Internacional sobre Musealización de Yacimientos Arqueológicos, 2004. 
  • Beltrán Lloris, F; Fatás Cabeza, G. Cesar Augusta, ciudad romana, vol. 2 (en castellà), 1998. 
  • Beltrán Lloris, F; Martín-Bueno, M; Pina Polo, F. Roma en la cuenca media del Ebro. La romanización en Aragón (en castellà), 2000. 
  • Beltrán Lloris, F. Zaragoza. Colonia Caesar Augusta (en castellà), 2007. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Museu del Port Fluvial de Caesaraugusta