Port sèrie

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un connector mascle de tipus DE (9 contactes) utilitzat als ordinadors

En informàtica un port sèrie, és un tipus de maquinari de comunicació sèrie que permet la transmissió o la recepció de bits un darrere de l'altre. Aquest tipus de port acostumava a ser a la part del darrere dels ordinadors. La seva forma exterior és la d'un connector amb 9 (DE-9) o 25 (DB-25) contactes. Alguns sistemes operatius detecten aquests ports com a COM1, COM2, COM3, etc. Aquest tipus de port acostuma a utilitzar-se per a la configuració d'encaminadors, commutadors, etc. La seva velocitat de transferència de dades no supera els 20 kbps

Atès que hi ha d'altres tipus de maquinari que transmet dades de manera seriada com Ethernet, FireWire o USB, el terme port sèrie acostuma a identificar el maquinari que segueix l'estàndard RS-232.

En la majoria dels perifèrics sèrie, la interfície USB ha reemplaçat al port sèrie perquè és més ràpida. La major part dels computadors estan connectats a dispositius externs a través d'USB i, sovint, ja no tenen el port sèrie.

El port sèrie s'elimina per reduir costos i es considera que és un obsolet, però els ports sèrie encara es poden trobar en sistemes d'automatització industrial i en alguns productes industrials.

Ports sèrie moderns[modifica]

Connector mini-DIN-8 mascle que s'utilitza per a connectar pel port sèrie a las computadores Macintosh.

Un dels defectes dels ports sèrie inicials era la seva lentitud en comparació amb els ports paral·lels, parlem de 19.2 kbps, encara que amb el pas del temps, estan apareixent multitud de ports sèrie d'alta velocitat que els fan molt interessants, ja que presenten els avantatges del menor cablejat i solucionen el problema de la lenta velocitat sent més barats, usant la tècnica del cable parell trenat. Per això el port RS-232, i inclús multitud de ports paral·lels, s'estan substituint pels nous ports sèrie, com l'USB, el FireWire o el Serial ATA. Un port de xarxa pot ser un port sèrie o port paral·lel.

Tipus[modifica]

Simplex
L'emissor i el receptor estan perfectament definits, i l'emissió de dades és en un únic sentit.
Duplex
Els dos extrems del sistema actuen tant de receptor com d'emissor, i les dades es desplacen en les dues direccions, tot i que no simultàniament.
Full Duplex
Sistema similar al Duplex, però en què les dades es desplacen simultàniament en les dues direccions. Perquè la transmissió simultània sigui possible se solen utilitzar dos freqüències de transmissió diferents o bé dos camins separats, mentre que en el Duplex se'n sol utilitzar només un.