Prince of Persia (videojoc)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Prince of Persia és un videojoc d'aventures, de l'empresa estatunidenca "Broderbund Software",[1] del gènere de les plataformes.

Desenvolupament[modifica]

Originalment llançat per a Apple II en 1989,[2] en 1990 va ser portat a Amiga, Atari ST i IBM PC. En 1992 va arribar a les consoles Sega Màster System, Mega CD, NES, i Game Boy. Apple Macintosh i SNES van gaudir d'una edició millorada. En 1993 es va llançar l'edició para Sega Genesis (Megadrive) seguida de l'edició per a Game Boy Color en 1999. En els anys 2000 van aparèixer edicions per a telèfon mòbil. En la versió millorada per a Super Nintendo i Macintosh es va incrementar el nombre de nivells de 12 a 20, i el temps límit per a rescatar a la princesa era de 2 hores. A més, el joc va millorar visualment i els nivells gaudien de música.

Trama i sistema de joc[modifica]

La major inspiració que es veu en el joc és la història de Les mil i una nits.[3] El sultà es troba lluny del seu regne dirigint una guerra; és el moment oportú perquè el malvat visir Cervan intente prendre el poder. Per a assolir-lo, reté la princesa. Aquesta té una hora per a decidir si es casa amb el, o mor. El protagonista és un aventurer, el veritable amor de la princesa. Té una hora per a escapar de la presó i alliberar a la princesa. El joc té una perspectiva en dues dimensions i l'acció es desenvolupa des d'una vista lateral. No existeix desplaçament de pantalla (scrolling). El protagonista ha d'evitar els paranys de cada pantalla per a passar a la següent i no és possible salvar la partida, però existeixen punts de control. Quan el personatge mor, simplement retorna a un punt preestablert. No obstant això, el temps que s'hagi consumit en l'intent fallit no es recupera. El joc acaba si transcorre una hora de temps real de joc sense que s'hagi alliberat la princesa. El protagonista comença sense armes i amb uns pocs punts de vida. Al llarg del joc podrà equipar-se amb una espasa i obtenir millores de vida. Entre els paranys que ha de sortejar es conten fulles, punxes i precipicis. A més ha d'enfrontar-se a diferents tipus d'enemics, inclòs el mateix Cervan.

El personatge es desplaça per diversos escenaris o nivells saltant, corrent i esquivant paranys. També ha d'enfrontar-se a diferents enemics que s'interposen en el seu camí mitjançant cops de la seva espasa. El personatge mostrava uns moviments absolutament fluids, lluny dels tradicionals "sprites" que animaven un personatge mitjançant unes poques postures predefinides que se succeïen a major o menor velocitat. Els controls també resultaven excepcionals.

El personatge podia córrer, saltar, caminar de puntetes, despenjar-se per cornises, etc. Aquest concepte d'animació fluida i realista va començar a ser imitada en altres jocs, com Another World, donant origen a un nou estàndard en la indústria del videojoc. Avui dia, les tècniques d'animació han evolucionat gràcies sobretot a la tecnologia de captura de moviments. Sovint es considera que ningú s'hauria preocupat d'això de no ser pel nou llistó interposat per Prince of Persia.

Referències[modifica]

  1. Britannica Educational Publishing. Gaming: From Atari to Xbox. Britannica Educational Publishing, 1 novembre 2011, p. 139–. ISBN 978-1-61530-736-4. 
  2. Kapell, Matthew Wilhelm; Elliott, Andrew B.R.. Playing with the Past: Digital Games and the Simulation of History (en anglès). A&C Black, 2013, p. 57. ISBN 1623563879. 
  3. Detweiler, Craig. Halos and Avatars: Playing Video Games with God (en anglès). Westminster John Knox Press, 2010, p. 164. ISBN 1611640040. 

Vegeu també[modifica]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Prince of Persia Modifica l'enllaç a Wikidata