Mar de Màrmara

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Propòntida)
Infotaula de geografia físicaMar de Màrmara
(tr) Marmara Denizi Modifica el valor a Wikidata
Imatge
TipusMar interior Modifica el valor a Wikidata
EpònimIlla de Màrmara Modifica el valor a Wikidata
Part demar Mediterrània Modifica el valor a Wikidata
Localització
País de la concaTurquia Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaTurquia Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 45′ N, 28° 00′ E / 40.75°N,28°E / 40.75; 28
Afluent
Dades i xifres
Profunditatmàxim: 1.370 m
mitjana: 494 m Modifica el valor a Wikidata
Superfície11.350 km² Modifica el valor a Wikidata
Mesures i indicadors
Volum3.378 km³ Modifica el valor a Wikidata

La mar de Màrmara (en turc: Marmara Denizi; en grec: Θάλασσα του Μαρμαρά, Thàlassa tu Marmarà), a l'antiguitat anomenada Propòntida (grec antic: Προποντίς, llatí: Propontis) és una mar continental molt tancada que connecta la mar Negra amb la mar Egea i que alhora separa la part asiàtica de Turquia de la part europea. El Bòsfor la connecta amb la mar Negra, i els Dardanels amb l'Egea. El primer d'aquests dos estrets també separa les parts europea i asiàtica de la ciutat d'Istanbul. Té una superfície d'11.350 km².[1] Pren el nom de l'illa de Màrmara, la més gran d'aquesta mar.

Dins la mar hi ha dos grups principals d'illes coneguts com les illes dels Prínceps o Kızıl Adalar (turc Adalar, grup entre 13 i 20 km al sud-est d'Istanbul i a 5 km de la costa d'Anatòlia, amb les illes de Kınalı, Burgaz, Heybeli i Büyükada -la Gran Illa, antiga Prinkipo dels romans d'Orient i la clàssica Megale- i cinc menors), i les de Màrmara (prop de la península Kapıdağı, amb Marmara, Avşa o Türkeli, Pashalimanı i altres menors). Aquest darrer arxipèlag és ric en marbre i és el que ha donat nom a la mar[cal citació] (màrmaro és el nom grec del marbre). Una illa menor separada és la d'Imralı a l'entrada del golf de Gemlik.

La falla del nord d'Anatòlia, que ha provocat diversos terratrèmols importants en els darrers anys, com el d'Izmit del 1999, transcorre sota la mar de Màrmara.

Nom[modifica]

La mar de Màrmara rep el nom de l'illa més gran del seu costat sud, que s'anomena illa de Màrmara perquè és rica en marbre (en grec antic: μάρμᾰρον, mármaron 'marbre').[2]

A l'antiguitat clàssica rebia el nom de Propòntida (grec antic: Προποντίς, llatí: Propontis), que deriva dels mots grecs pro- ('davant'), i pontos, que habitualment significa 'mar' però fa referència particularment al Pont Euxí o Mar Negra.

Mitologia[modifica]

En la mitologia grega, una tempesta a la Propòntida va portar els argonautes de tornada a una illa que havien deixat, precipitant una batalla en la qual Jàson o Hèracles van matar el rei Cízic, que els va confondre amb els seus enemics pelasgs.[3]

Geografia i hidrologia[modifica]

La salinitat superficial del Màrmara és de mitjana unes 22 parts per mil, que és una mica més que la de la Mar Negra, però només uns dos terços de la de la major part dels oceans. L'aigua és molt més salina al fons del mar, amb una salinitat mitjana d'unes 38 parts per mil, similar a la de la mar Mediterrània. Aquesta aigua salina d'alta densitat no migra a la superfície com també passa amb el mar Negre. L'aigua dels rius Susurluk, Biga (Granicus) i Gönen també redueix la salinitat del mar, encara que amb menys efecte que al mar Negre. Amb poca terra a Tràcia drenant cap al sud, gairebé tots aquests rius surten d'Anatòlia.

La costa sud del mar està molt sagnada i inclou el golf d'İzmit, el golf de Gemlik, el golf de Bandırma, i el golf d'Erdek.

Illes al mar de Màrmara[modifica]

Imatge satèl·lit

Hi ha dos grups principals d'illes al mar de Màrmara. Al nord es troben les Illes dels Prínceps, un arxipèlag format per les illes habitades de Kınaliada, Burgazada, Heybeliada, Büyüyada i Sedef Adası i diverses illes deshabitades com Sivriada, Yassıada, Kaşıkadası i Tavşanadas. Les illes habitades són fàcilment accessibles amb ferri des de les costes europees i asiàtiques d'Istanbul i tot l'arxipèlag forma part de la conurbació.

Al sud es troben les illes Màrmara, un arxipèlag format per l’illa homònima de Màrmara i altres tres illes habitades - Avşa, Paşalimanı i Ekinlik-, així com per disset illes en gran part deshabitades, inclosa l'illa presó d'Imralı, el presoner més famós de la qual, des de 1999, ha estat el líder del PKK Abdullah Öcalan. Aquestes illes es troben a la província de Balıkesir i són més fàcilment accessibles des de Tekirdağ a Tràcia o Erdek a la riba sud del mar de Màrmara. A l'estiu, ferris addicionals viatgen a les illes Avşa i Màrmara des del centre d'Istanbul per facilitar el creixement del comerç turístic.

També hi ha algunes illes individuals en altres llocs del mar de Màrmara, com ara Koç Adası, al costat de Tuzla, que és propietat privada de la família d'industrials Koç.

Problemes al mar de Màrmara[modifica]

Flor d'aigua a la Mar de Màrmara

La falla d'Anatòlia del Nord passa sota el mar i ha provocat diversos terratrèmols importants, com els d’Izmit i Düzce a l'agost i novembre de 1999 respectivament. El terratrèmol de l'agost de 1999 es coneix comunament com el terratrèmol de Màrmara ja que el seu epicentre es trobava sota el mar i la majoria dels llocs més afectats pel terratrèmol i el tsunami posterior es trobaven al llarg de les seves costes.[4]

Durant una tempesta del 29 de desembre de 1999, el petrolier rus Volgoneft es va trencar en dos al mar de Màrmara, vessant més de 1.500 tones de petroli a l'aigua.[5]

L'any 2021 les ribes del mar de Màrmara es van veure desfigurades pel mucílag -anomenat com a 'moc de mar'- provocat, almenys en part, per l'abocament de residus no tractats a l'aigua.[6]

Extensió[modifica]

L'Organització Hidrogràfica Internacional defineix els límits del mar de Màrmara de la següent manera:[7]

A l'oest. El límit dels Dardanels de la Mar Egea [Una línia que uneix Kum Kale (26°11'E) i el cap Helles ].
Al nord-est. Una línia que uneix el cap Rumili amb el cap Anatoli (41°13′N).

Pobles i ciutats[modifica]

Entre els pobles i ciutats de la costa del mar de Màrmara s'inclouen:

Bakirkoy, petit port a la mar de Màrmara, prop d'Istanbul
Imatge satèl·lit de l'àrea metropolitana d'İzmit, a la costa nord-est
Província d'Istanbul
Istanbul
Adalar
Bakırköy
Bostancı
Kadıköy
Kartal
Kumkapı
Maltepe
Pendik
Üsküdar
Yeşilköy
Zeytinburnu
Büyükçekmece
Kumburgaz
Silivri
Tuzla
Província de Balıkesir
Bandirma
Erdek
Gönen
Màrmara

Província de Bursa

Gemlik
Karacabey
Mudanya

Província de Çanakkale

Biga
Gelibolu
Lapseki
Província de Kocaeli
Derince
Eskihisar
Gebze
Gölcük
Hereke
İzmit (Pr. Cap)
Karamürsel
Körfez

Província de Tekirdağ

Marmara Ereğli
Şarköy
Tekirdağ (Pr. Cap)
Província de Yalova
Altínova
Armutlu
Çiftlikköy
Çınarcık
Termal
Yalova (Pr. Cap)

Galeria[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mar de Màrmara

Referències[modifica]

  1. «Marmara, Sea of - Dictionary definition of Marmara, Sea of - Encyclopedia.com: FREE online dictionary». www.encyclopedia.com. [Consulta: 3 gener 2018].
  2. Liddell, Henry George. «A Greek-English Lexicon». Perseus. [Consulta: 12 gener 2009].
  3. Parada, Carlos. «Greek Mythology Link». Arxivat de l'original el 13 febrer 2002. [Consulta: 30 abril 2001].
  4. «Marmara earthquake: 20 years on | IFRC» (en anglès). www.ifrc.org. [Consulta: 1r agost 2022].
  5. «The Volgoneft-248 Oil Spill in the Marmara Sea».
  6. «Impact of mucilage in Marmara Sea to be less harsh: Expert - Türkiye News» (en anglès). Hürriyet Daily News. [Consulta: 1r agost 2022].
  7. «Limits of Oceans and Seas». International Hydrographic Organization. [Consulta: 28 desembre 2020].