Rixon le-Tsiyyon

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 85: Expected a non-empty table obtained via mw.wikibase.getEntityObject. Rixon le-Tsiyyon o Rishon leTsiyyon[1] (en hebreu: רִאשׁוֹן לְצִיּוֹן) és la quarta ciutat d'Israel. Va ser fundada en 1882.

Història[modifica | modifica el codi]

La ciutat la fundaren, el 31 du juliol del 1882, 10 membres del grup sionista Hovevé Tsiyyon (els amants de Sió) oriünds de Khàrkov (ara Khàrkiv, a Ucraïna). Compraren 3,4 km² de terres al sud-est de l'actual Tel-Aviv, a prop del poble àrab d’Eyun Kara. Es tracta, amb Pétah Tiqvà, de la primera implantació sionista a Palestina. Els seus fundadors formaven part de la primera aliyyà. Els nouvinguts es trobaren amb nombroses dificultats: terres arenoses, escassetat d'aigua i falta d'experiència en l'agricultura. Així que visqueren en la pobresa. La implantació començà a desenvolupar-se després d'haver cavat el Gran Pou i amb l'arribada d'una nova onada d'immigrants, els Biluïm, membres d'un altre grup sionista, el Bilu. Però és sobretot gràcies al baró Edmond de Rothschild que es va desenvolupar, mitjançant l'agricultura: cultiu de la llimona i, a partir del 1886, viticultura. En la vessant cultural, Rixon le-Tsiyyon també fou pionera, puix que s'hi fundà la primera escola hebraica el 1886, i la primera llar d'infants hebraica el 1899. El 1890, la comunitat tenia 359 habitants. El 1900, la població era de 526 habitants.

El nom de la ciutat, Rixon le-Tsiyyon, que es pot traduir "El primer cap a Sió", prové d'un versicle de la Bíblia:

« ראשון לציון הנה הינם, ולירושלים מבשר אתן - Primer que ningú, jo dic a Sió: "Ja són aquí." Jo envio a Jerusalem el qui porta bones noves. »
— (Isaïes, 41,27. Traducció: Bíblia interconfessional)

Ciutats agermanades[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: [[commons:Category:Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 85: Expected a non-empty table obtained via mw.wikibase.getEntityObject.|Rixon le-Tsiyyon]] enllaç=d:Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 85: Expected a non-empty table obtained via mw.wikibase.getEntityObject.#P373

Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 85: Expected a non-empty table obtained via mw.wikibase.getEntityObject.