Síndrome de savant

De Viquipèdia
Plantilla:Infotaula malaltiaSíndrome de savant
modifica
Tipustrastorn generalitzat del desenvolupament Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-9315.8 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
UMLS CUIC2316458 Modifica el valor a Wikidata
MRI

La síndrome de savant («savi», en francès), també conegut com a síndrome del savi és una síndrome molt curiosa i misteriosa encara avui en dia, tot i que se'n sap cada cop més gràcies als avenços en l'estudi amb neuroimatges, sobretot amb tècniques d'imatge per ressonància magnètica (MRI). Les persones que manifesten la síndrome de savant, són persones que tenen graus d'autisme però que a la vegada tenen un do sobrehumà en art, matemàtiques, música, etc.

Història[modifica]

El 1962 al doctor Darolt Treffer, gran especialista en savantime, li dediquen un carrer amb el seu nom al lloc on va trobar el primer savant. Aquest primer savant era un jove pacient que va aprendre de memòria tots els horaris dels autobusos de Milwaukee després de llegir-los una única vegada.

Símptomes[modifica]

Stephen Wiltshire: La càmera humana

La principal característica que presenten els savants és la seva prodigiosa memòria que, segons el doctor Treffert, és una memòria “molt profunda, però massa estreta”, és a dir, són capaços de recordar-ho tot però tenen molta dificultat a l'hora de fer-la servir. Els principals coneixements dels savants se centren en tres branques del coneixement:

  • Art: La música, la pintura, l'escultura són diferents branques on molts dels savants destaquen.
  • Càlcul: Alguns savants poden realitzar càlculs sorprenents de dates. Altres savants poder realitzar càlculs matemàtics mentals molt complexos de forma instantània.
  • Habilitats mecàniques i especials: Alguns savants poden mesurar distàncies quasi exactes sense ajuda d'instruments, poden construir maquetes amb moltíssims de detalls, poden memoritzar mapes, direccions...

Però, a més, hi ha savants amb altres habilitats com poden ser l'aprenentatge de molts idiomes, la forta agudització dels sentits, una perfecta apreciació del pas del temps sense utilitzar rellotges...

Savantisme casual[modifica]

Normalment, i com ja hem dit abans, els savant són persones amb dificultats mentals, motrius o físiques que presenten una habilitat concreta, majoritàriament fora del normal. Pràcticament tots els savants presenten aquestes habilitats des del moment del naixement, és a dir, tenen habilitats congènites concretes.

Savantisme adquirit[modifica]

Hi ha un petit grup de savants, que inicialment no presentaven cap habilitat concreta, no tenien cap habilitat congènita fora del normal però que de cop i després de qualque accident van aparèixer.

Tipus[modifica]

Hi ha tres tipus diferents de savants:

  • Savants prodigiosos: Són autistes amb una habilitat concreta molt superior a la normal. Destaquen en tots els nivells de coneixement que tenen, tant per excés com per defecte. Es creu que en tot el món n'existeixen uns 25.
  • Savant amb talent: Les seves habilitats són igualment de sorprenents que les dels savants prodigiosos, però també criden l'atenció a causa de la gran discapacitat que presenten. Solen ser persones amb trastorns de l'espectre autista.
  • Savants de minúcies. Tenen certes peculiaritats de savant, però limitades, tenen bona memòria de tipus visual i auditiva.

Savants notables[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]