Salt del Duran

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Coord.: 41° 36′ 23″ N, 0° 56′ 27″ E / 41.606314°N,0.940849°E / 41.606314; 0.940849

Imatge del salt

El Salt del Duran és un salt d'aigua de 4,5 metres de desnivell brut, situat a la tercera séquia del Canal d'Urgell, uns 4 km més amunt de Mollerussa, en un extrem del terme municipal de Golmés i prop del terme de Vilanova de Bellpuig.[1] Es tracta d'un salt força conegut per la població de la zona, en tant que durant anys va proveir d'electricitat La Forestal d'Urgell, una paperera que durant anys fou el motor industrial de Mollerussa i territoris veïns.

No obstant això, l'origen del salt sembla que és anterior a la Forestal, ja que el nom de "salt del Duran" fa referència a la família de Josep Duran i Ventosa, un industrial d'ascendència barcelonina que inicialment es dedicà al vi, els alcohols i els destil·lats (amb l'empresa Ricomà, Duran i companyia) fins a finals del segle XIX, quan optà per introduir-se al negoci fariner tot creant la Farinera Duran, que s'alimentava d'un salt d'aigua de la tercera séquia del Canal d'Urgell. L'any 1901, els Duran iniciaren l'explotació dels salts d'aigua del Canal per produir electricitat, fundaren la cèlebre paperera La Forestal d'Urgell i el salt d'aigua que inicialment havia fet funcionar la farinera va passar a proveir la paperera d'electricitat.[2] L'electricitat transitava a través d'un entramat de fils que recorrien la tercera séquia del Canal d'Urgell per endinsar-se a Mollerussa i arribar a les naus de la fàbrica, que es va mantenir operativa fins a l'últim quart del segle XX.

Zona verda[modifica]

Fotografia de l'obaga situat a la seva vora, amb la casa de maquinària a baix

A la vora del salt, en una enclotada, hi ha una obaga fresca rodejada d'arbres, on es troba la font del salt del Duran, d’aigua fresca i potable[1] i una casa de maquinària, on anys enrere es situava l'alternador que produïa l'energia elèctrica. A la part més alta, ja a peu de canal hi ha l'antiga casa dels Duran, que va ser la família que durant anys es va encarregar de la vigilància i la gestió del salt.

Cultura[modifica]

És una zona molt coneguda per la rodalia, i molta gent hi realitza excursions a peu o en bicicleta.[1] Cada any, l'ajuntament de Mollerussa, organitza la "Caminada a la llum de la lluna", un esdeveniment esportiu i cultural d'inscripció gratuïta, el destí final de la qual és el Salt del Duran.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Patronat de Turisme de la Comarca del Pla d’Urgell, RUTA DEL SALT DEL DURAN
  2. Soldevila Roig, Jordi. Aigua, burgesia i catalanisme. Mollerussa, la construcció d'una ciutat (1874-1936). Lleida: Edicions de la Universitat de Lleida, 205, p. 33. ISBN 978-84-8409-746-4 [Consulta: 2 setembre 2015].