Castell de Montmagastre

(S'ha redirigit des de: Sant Miquel de Montmagastre)
Per a altres significats, vegeu «Castell de Montmagastre (Peralta de la Sal)».
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Montmagastre
Imatge
Dades
TipusCastell i monestir Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XI Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Altitud732 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMontmagastre (Noguera) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAl cim del tossal de Montmagastre Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 58′ 34″ N, 1° 07′ 44″ E / 41.976089°N,1.128922°E / 41.976089; 1.128922
Element de la Llista Vermella del Patrimoni
Data22 octubre 2008
Identificadormonasterio_de_san_miguel_de_montmagastre
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN485-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0006250 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC561 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC16137 Modifica el valor a Wikidata

El Castell de Montmagastre és un edifici del municipi d'Artesa de Segre declarat bé cultural d'interès nacional.

Està ubicat en el cim de 763 metres, i és una referència obligada a la zona. Des de tot arreu es veu aquesta muntanya de forma cònica i amb les ruïnes del castell i de la canònica de Sant Miquel. Un punt geodèsic situat damunt les restes del castell serveix de suport a l'hora de gaudir de les impressionants panoràmiques que hi ha des d'aquests indret privilegiat.

Montmagastre va ser un dels referents més importants a l'edat mitjana, potser el castell més esmentat quan es parla de les gestes i batalles que es van succeir en la lluita per la Reconquesta. Hi ha cites que parlen de la conquesta del castell de Montmagastre, juntament amb els d'Alòs i Malagastre, entre els anys 1015 i 1016, durant la famosa expedició contra els sarraïns, que van arribar fins més enllà de Balaguer.

Descripció[modifica]

Queden només fonaments de murs al penyal coronat per l'església de Sant Miquel.[1] A un nivell inferior als fonaments dels murs del castell, i de les restes d'una cisterna, hi ha les despulles d'aquest imponent edifici. S'ha d'anar amb compte, ja que el seu interior hi ha diversos punts amb risc d'esfondrament, a l'interior de l'església encara s'hi poden veure els grafits medievals de les seves parets: dibuixos de diversos guants de malla, d'una àliga, una llança i una corona.

Encara hi resta dempeus l'altiu campanar i el majestuós absis romànic, de considerable altura, on es conserven restes de pintures murals del segle xiv. Enmig de les ruïnes, s'hi pot llegir també les inscripcions de les lloses de pedra que cobrien les tombes. També s'endevina una cripta subterrània i les de diferents piques de pedra i espais utilitzats en alguna època com a rebost. Hi ha detalls curiosos de construcció, com ara els murs principals separats horitzontalment per lloses verticals, i que formen un seguit de petites finestres obertes a la vall.

Història[modifica]

És un castell termenat documentat el 1003.[1] La historia situa també en aquest castell la signatura del conveni acordat, entre els anys 1018-1026, pels comtes Ermengol II d'Urgell i Berenguer Ramon I de Barcelona i en què tots dos cabdills pacten l'organització d'aquesta part del territori situat entre el Montsec de Rúbies i el riu Segre. El castell va ser cabdal en la formació del Comtat d'Urgell i, com altres castells del seu voltant, va patir les conseqüències de les lluites fins que va quedar absolutament devastat. Als nostres dies ja només ens han arribat les restes de l'església canònica de Sant Miquel, temple romànic del segle xi, situat uns metres més avall del castell.

Arnau Mir de Tost llegà, pel seu testament del 1071, aquest castell al seu net Guerau Ponç. Arnau Mir el posseïa en feu del comte d'Urgell que, al seu torn era feudatari del comte de Barcelona. El 1156, Berenguera, comtessa de Cabrera, testà deixant al fill Ponç els castells d'Artesa i "Magamastre", entre altres. El rei Alfons el Cast donà la investidura de "Magamastre" al vescomte Ponç III de Cabrera (1186). El castell jugà, sens dubte, un important paper dins el comtat d'Urgell.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Castell de Montmagastre». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 29 agost 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell de Montmagastre