Sejkoraïta-(Y)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralSejkoraïta-(Y)
Fórmula químicaY₂(UO₂)₈(SO₄)₄O₆(OH)₂·26H₂O
EpònimJiří Sejkora (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina Červená vein, Rovnost (Werner Mine), Jáchymov (St Joachimsthal), Jáchymov District (St Joachimsthal), Erzgebirge, Regió de Karlovy Vary, Bohèmia, República Txeca
Classificació
Categoriasulfats
Nickel-Strunz 10a ed.7.EC.15
Propietats
Sistema cristal·lítriclínic
Estructura cristal·linaa = 13,949(1) Å; b = 14,329(1) Å; c = 15,104(1) Å; α = 107,440(4)°; β = 95,751(5)°; γ = 102,515(4)°
Grup puntual1 - pinacoide
Colorgroc-taronja a taronja
Exfoliacióperfecta en {100}
Fracturairregular, desigual
Tenacitatfràgil
Duresa2
Lluïssorvítria
Color de la ratllagroc clar a groc
Densitat4,04 g/cm³ (calculada)
Propietats òptiquesbiaxial (-)
Índex de refracciónα = 1,620(2) nβ = 1,662(3) nγ = 1,730(1)
Birefringènciaδ = 0,110
Pleocroismeno visible
Angle 2Vcalculat: 79°
Fluorescènciano en té
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2009-008
SímbolSej-Y Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La sejkoraïta-(Y) és un mineral de la classe dels sulfats, que pertany al grup de la zippeïta. Rep el seu nom en honor del Dr. Jirí Sejkora, un mineralogista txec del Museu Nacional de Praga, especialista en minerals secundaris d'urani, qui ha descrit una gran quantitat d'espècies noves.

Característiques[modifica]

La sejkoraïta-(Y) és un sulfat de fórmula química Y₂(UO₂)₈(SO₄)₄O₆(OH)₂·26H₂O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2009. Cristal·litza en el sistema triclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs és 2. Químicament és molt semblant a l'alwilkinsita-(Y). Es tracta del segon sulfat uranil d'itri conegut. Juntament amb l'alwilkinsita-(Y), la bijvoetita-(Y) i la kamotoïta-(Y) constitueixen el petit grup de sals naturals d'itri i urani. La seva estructura cristal·lina sembla estar relacionada amb l'estructura de la marecottita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la sejkoraïta-(Y) pertany a «07.EC: Uranil sulfats amb cations de mida mitjana i grans» juntament amb els següents minerals: cobaltzippeïta, magnesiozippeïta, niquelzippeïta, natrozippeïta, zinczippeïta, zippeïta, rabejacita, marecottita i pseudojohannita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Červená vein, a Rovnost, Jáchymov (Regió de Karlovy Vary, República Txeca), on sol trobar-se associada a altres minerals com: zippeïta, uranopilita, uraninita, tennantita, rabejacita, pseudojohannita, guix i calcopirita. Es tracta de l'únic indret on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Sejkoraite-(Y)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 1r juliol 2017].

Enllaços externs[modifica]