Sherlock Holmes: Un joc d'ombres

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sherlock Holmes: A Game of Shadows)
Infotaula de pel·lículaSherlock Holmes: Un joc d'ombres
Sherlock Holmes: A Game of Shadows Modifica el valor a Wikidata

Cartell de la versió original en anglès
Fitxa
DireccióGuy Ritchie Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióSusan Downey, Joel Silver, Lionel Wigram i Dan Lin Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióSarah Greenwood Modifica el valor a Wikidata
GuióKieran Mulroney i Michele Mulroney Modifica el valor a Wikidata
MúsicaHans Zimmer Modifica el valor a Wikidata
FotografiaPhilippe Rousselot Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJames Herbert Modifica el valor a Wikidata
VestuariJenny Beavan Modifica el valor a Wikidata
ProductoraSilver Pictures i Village Roadshow Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorWarner Bros. i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenRegne Unit, Estats Units d'Amèrica i Austràlia Modifica el valor a Wikidata
Estrena16 desembre 2011 Modifica el valor a Wikidata
Durada129 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeSuïssa, Estrasburg, Catedral d'Estrasburg, Kent, Londres i Palau de Hampton Court Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost125.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació543.848.418 $ (mundial)
186.848.418 $ (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enCànon holmesià Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema d'aventures, cinema policíac de suspens, cinema d'acció, cinema de misteri, pel·lícula basada en una obra literària i cinema steampunk Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAPG-13 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióLondres, París, Suïssa i Anglaterra Modifica el valor a Wikidata

Lloc websherlockholmes2.warnerbros.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt1515091 Filmaffinity: 937637 Allocine: 173048 Rottentomatoes: m/sherlock_holmes_a_game_of_shadows Letterboxd: sherlock-holmes-a-game-of-shadows Mojo: sherlockholmes2 Allmovie: v518386 TCM: 823624 Metacritic: movie/sherlock-holmes-a-game-of-shadows TV.com: movies/sherlock-holmes-a-game-of-shadows AFI: 68328 TMDB.org: 58574 Modifica el valor a Wikidata

Sherlock Holmes: Un joc d'ombres (títol original en anglès: Sherlock Holmes: A Game of Shadows) és una pel·lícula de llargmetratge britànico-estatunidenca de 2011, dirigida per Guy Ritchie i protagonitzada per Robert Downey Jr. i Jude Law. Basada en el personatge homònim creat per Arthur Conan Doyle, la pel·lícula és la seqüela de Sherlock Holmes (2009) i està produïda per Joel Silver, Lionel Wigram, Susan Downey i Donen Lin. La pel·lícula es va doblar i subtitular al català.[1]

La trama està basada principalment en el conte "El problema final", el qual apareix en el llibre Les memòries de Sherlock Holmes, però també inclou aspectes i personatges d'altres contes, com és el cas de Sebastian Moran de "La casa deshabitada". Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) i el doctor Watson (Jude Law) van a conèixer al seu pitjor enemic: El professor James Moriarty (Jared Harris), algú tan llest com Holmes, qui té com a objectiu una sèrie d'atemptats per desencadenar una guerra mundial i poder tenir el gran negoci de la venda d'armes. Tots dos amics viatjaran per Londres, París i Suïssa per tal de trobar-lo i detenir-lo.

Argument[modifica]

L'any 1891, Irene Adler (Rachel McAdams) ofereix un dolç al doctor Hoffmanstahl com a pagament per una carta que havia de lliurar. En el seu interior hi ha una bomba d'heli oculta però Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) intervé perquè no creï problemes. Holmes pren la carta i introdueix la bomba en el sarcòfag que acaba sent subhastat. Poc després es descobreix que Hoffmanstahl ha mort assassinat. Adler es reuneix amb el professor Moriarty (Jared Harris) per explicar els esdeveniments, però Moriarty l'enverina, aparentment matant-la, considerant la seva posició compromesa pel seu amor a Holmes.

Algun temps després, el doctor Watson (Jude Law) arriba al 221B Baker Street, on Holmes revela que està investigant una sèrie d'assassinats aparentment sense relació, els atacs terroristes i l'adquisició d'empreses, que estan interconnectats amb Moriarty. Holmes es troba amb la gitana endevina Simza (Noomi Rapace), la destinatària de la carta que havia pres d'Adler, enviada pel seu germà René. Holmes derrota a un assassí que busca matar a Simza, però ella fuig abans que Holmes pugui interrogar-la. Després de les noces del Dr. Watson i Mary Morstan (Kelly Reilly), Holmes es reuneix amb Moriarty, per primera vegada. Moriarty informa a Holmes que va assassinar Adler i matarà a Watson i Mary si la interferència de Holmes continua.

Els homes de Moriarty ataquen a Watson i Mary en un tren que els porta a la seva lluna de mel. Holmes, en haver seguit la parella per protegir-la, llança a Mary del tren a un riu on és recollida per Mycroft Holmes (Stephen Fry), el germà de Sherlock. Després de derrotar els homes de Moriarty, Holmes i Watson viatgen a París per a localitzar a Simza. Quan la troben, Holmes li diu que René està treballant per Moriarty, i ell va poder haver-li dit sobre els seus plans. Simza porta a la parella a la seu d'un grup anarquista al que ella i René havien pertangut. S'assabenten que els anarquistes s'han vist obligats a posar bombes per Moriarty.

El trio segueix la deducció de Holmes que la bomba es troba a l'Òpera de París. No obstant això, aquest s'adona més tard que ha estat enganyat i que la bomba està en un hotel proper. L'explosió mata a diversos homes de negocis. Holmes descobreix que aquesta era una coberta per a l'assassinat de Meinhart -un dels assistents- per l'ajudant de Moriarty, Sebastian Moran (Paul Anderson). La mort li concedeix a Moriarty la propietat de la fàbrica d'armes Meinhart a Alemanya. Holmes, Watson i Simza viatgen allà, seguint les pistes de les cartes de René.

A la fàbrica, Moriarty captura i tortura a Holmes, mentre que Watson es troba sota el foc del franctirador Moran. Moriarty revela que ell és accionista de diverses empreses aprofitant la guerra, i té la intenció d'instigar una guerra mundial per fer-se una fortuna. Mentrestant, Watson utilitza un canó gegant que estava amagat, destruint el far en el qual Moran s'oculta. L'estructura s'esfondra en el magatzem on Moriarty manté captiu a Holmes. Watson, Simza i un lesionat Holmes es reuneixen i escapen a bord d'un tren en moviment. Holmes dedueix que l'objectiu de Moriarty serà un cimera de la pau a Suïssa, creant un incident internacional.

A la cimera, Holmes revela que René és l'assassí i que ell està disfressat com un dels ambaixadors, gràcies a una radical cirurgia reconstructiva feta pel doctor Hoffmanstahl, per alterar la seva aparença. Holmes i Moriarty, qui també està present, s'aïllen per discutir els seus plans competitius. Watson i Simza troben a René i paren el seu intent d'assassinat, però René és discretament assassinat pel mateix Moran. A l'exterior, Holmes revela que prèviament va agafar el diari personal de Moriarty, que contenia tots els seus plans i el finançament, amb un duplicat. L'original va ser enviat a Mary Watsona, a Londres, per desxifrar el codi a través d'un llibre que Holmes havia notat a l'oficina de Moriarty durant la seva primera reunió. Mary passa la informació a l'inspector Lestrade (Eddie Marsan) sobre la major part dels actius de Moriarty, financerament aclaparador per a ell. Holmes i Moriarty anticipen una confrontació física imminent, i tots dos s'adonen que Moriarty guanyaria a causa de la lesió a l'espatlla de Holmes. Ell, de totes maneres, ho assumeix i atrapa a Moriarty, i amb la seva força els dos cauen de la balconada, conseqüentment, cap a les Cascades de Reichenbach.

Els seus cossos no es troben. Després del funeral de Holmes, Watson i Mary es preparen per tenir la seva lluna de mel tardana, quan Watson, qui ara està escrivint les últimes línies de "El problema final", rep un paquet que conté un dispositiu subministrador d'oxigen de Mycroft, el que s'havia donat abans de la cimera. Considerant que Holmes encara pot estar viu, Watson deixa d'escriure per buscar al missatger. Holmes, que s'oculta a l'oficina de Watson, llegeix l'elogi escrit per ell i afegeix un signe d'interrogació després de les paraules "The End?" (en català: "Final?").

Repartiment[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sherlock Holmes: Un joc d'ombres
  1. «Sherlock Holmes: Un joc d'ombres». Ésadir.cat. [Consulta: 14 octubre 2022].
  2. 2,0 2,1 2,2 «Sherlock Holmes 2 Gets December 2011 Release Date, Rachel McAdams Will Return cognom=Sciretta» (en anglès). /Film, 27-05-2010. [Consulta: 18 octubre 2010].
  3. 3,0 3,1 3,2 Ffrench, Andrew. «Sherlock movie stars steam into Didcot» (en anglès). The Oxford Times, 04-11-2010. [Consulta: 28 novembre 2010].
  4. «Jared Harris discusses 'fun' Sherlock Holmes 2» (en anglès). Total Film. [Consulta: 22 març 2011].
  5. Melrose, Kevin. «Noomi Rapace to play Sim the Gypsy in ‘Sherlock Holmes 2′» (en anglès). Spin Off Online, 23-11-2010. Arxivat de l'original el 2010-11-28. [Consulta: 28 novembre 2010].
  6. «Stephen Fry talks Sherlock Holmes 2» (en anglès). Total Film. [Consulta: 22 març 2011].
  7. Bierly, Mandi. «Rachel McAdams cameo confirmed for 'Sherlock Holmes' sequel» (en anglès). Entertainment Weekly, 04-02-2011. [Consulta: 12 febrer 2011].
  8. «Eddie Marsan reprising Sherlock Holmes role» (en anglès). Collider.com. Arxivat de l'original el 2010-11-28. [Consulta: 2 desembre 2010].
  9. «Sherlock Holmes: A Game of Shadows Movie Review» (en anglès). ComingSoon.net. Arxivat de l'original el 2012-01-08. [Consulta: 31 gener 2017].
  10. Thompson, Jody. «Take that, you bounder: Jude Law takes swing at a gypsy in new Sherlock Holmes film (after quick practice on Guy Ritchie)» (en angles). Daily Mail, 19-10-2010. [Consulta: 28 novembre 2010].

Enllaços externs[modifica]