Stromboli terra di Dio

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre una pel·lícula. Vegeu-ne altres significats a «Stromboli».
Infotaula de pel·lículaStromboli terra di Dio
Stromboli, terra di Dio

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióRoberto Rossellini
Protagonistes
ProduccióRoberto Rossellini
GuióHistòria:
Roberto Rossellini
Sergio Amidei
Art Cohn
Gian Paolo Callegari
Renzo Cesana
MúsicaRenzo Rossellini
FotografiaOtello Martelli
MuntatgeJolanda Benvenuti
Roland Gross
Alfred L. Werker
ProductoraRKO Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorConnoisseur Video
RKO Radio Pictures
Dades i xifres
País d'origenItàlia
Estrena1950
Durada107 min.
Idioma originalItalià
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Pressupost$1.000.000
Descripció
GènereDrama
Lloc de la narracióItàlia Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0041931 Filmaffinity: 469040 Allocine: 344 Rottentomatoes: m/stromboli Letterboxd: stromboli Allmovie: v47420 TCM: 91756 AFI: 27090 Archive.org: stromboli-terra-di-dio-1950 TMDB.org: 4173 Modifica el valor a Wikidata

Stromboli (títol original en italià Stromboli, terra di Dio) és una pel·lícula filmada el 1950 per l'italià Roberto Rossellini i protagonitzada per l'actriu Ingrid Bergman. És considerada un clàssic del neorealisme italià. Ha estat doblada al català.[1]

Rossellini i Bergman[modifica]

La pel·lícula fou el resultat d'una carta d'Ingrid Bergman a Roberto Rossellini en què li escrigué que admirava el seu treball i volia fer una pel·lícula amb ell. Durant el rodatge de la pel·lícula, i tot i que els dos estaven casats, sorgí una relació sentimental entre ells i acabaren tenint un fill. Aquest fet fou un gran escàndol i comportà que Ingrid Bergman fos apartada durant anys de les produccions cinematogràfiques de Hollywood.

Argument[modifica]

Bergman interpreta el paper de Karin, una refugiada lituana en un camp de concentració italià després de la Segona Guerra mundial. Després d'intentar sense èxit que li concedissin els papers per emigrar a l'Argentina, troba la manera de sortir del camp casant-se amb un soldat italià, paper interpretat per Mario Vitale, que feia dies que li demanava de casar-s'hi i li promet que la portarà al seu poble, en una illa preciosa, Stromboli.

Vista de l'illa de Stromboli

Aviat descobrirà que aquest lloc preciós és una petita illa, dura i estèril, amb un volcà contínuament en erupció i on la poca gent que hi queda són molt tradicionals i conservadors, que veuen amb hostilitat l'estrangera nouvinguda. Karen és molt infeliç a l'illa. Després d'una erupció que obliga els habitants del poble a fugir amb barca durant unes hores pel perill que suposen les pedres llençades pel volcà, i sabent que està embarassada, decideix fugir amb l'ajuda del guardià del far. Ha de travessar sola l'illa i arribar a una població que hi ha a l'altre costat, però rendida per l'esforç, acaba la pel·lícula invocant l'ajut de Déu.

La majoria dels habitants de l'illa van ser interpretats pels mateixos habitants, típic del neorealisme.

La pel·lícula també conté segments documentals en què es pot veure com era la pesca a l'illa o les evacuacions quan el volcà entrava en erupció.

Referències[modifica]