Subartu

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de geografia políticaSubartu

Localització

Subartu o Subar (accadià Šubartum/Subartum/ina Šú-ba-ri, assiri Mât Šubarri; sumeri: Su-bir4/Subar/Šubur; Subari a les cartes d'Amarna i Šbr a Ugarit) fou un país al nord de Namar, a l'alta Mesdopotàmia i Tigris superior. No s'ha pogut identificar la seva situació exacta. El professor de Harvard, Mehrdad Izady, identifica el nom amb la de la tribu kurda dels zibaris que viuen al nord de l'Iraq, a l'entorn de Mossul fins Hakkari, a Turquia. Subartu era aparentment un estat o grup tribal organitzat al nord de Mesopotàmia, més que no pas un nom regional de l'alt Tigris. La zona estava en l'esfera d'influència dels hurrites. No se sap exactament on estava situat. Els escrits accadis només esmenten que estava al nord i per a ells Subartu marcava el seu nord, com Martu marcava l'oest, Elam l'est i Sumèria el sud. Potser fou el centre de la futura Assíria.

Subartu apareix com a província a l'imperi de Lugal-Anne-Mundu, al segle xx aC. El país fou sotmès per Sargon I i Naramsin l'esmenta junt amb Armani, però es va independitzar cap al 2223 aC. Ishbi-Erra d'Isin i Hammurabi de Babilònia també reclamen victòries sobre Subar o Subartu. A les cartes d'Amarna, s'esmenta com a Subari i a l'arxiu d'Ugarit com Šbr. Sota els reis neobabilonis Nabopolassar, Nabucodonosor II i Nabònides), Subartu fou utilitzat com a nom genèric per Assíria; el nom encara estava en ús sota Cambises II, que esmenta captius subaris.

En tres de les cartes d'Amarna (del segle xiv aC), s'esmenta Subari com a topònim: estan dirigides a Akhenaton i, en dues (EA 108 i 109), Rib-Hadda, rei de Biblos es queixa que Abdi-Ashirta, rei d'Amurru, ha venut captius a Subari, i a la tercera (EA 100), de la ciutat d'Irqata, també s'esmenta la transferència d'estàtues de déus capturades cap a Subari.

Bibliografia[modifica]

  • Cassin, Elena; Bottéro, Joean; Vercoeur, Joan. Los Imperios del Antiguo Oriente del Paleolítico a la mitad del segundo milenio (en castellà). 1a ed., 1970, p. . ISBN 84-323-0118-3.