Suborn

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Representació d'un suborn.

El suborn és un delicte que consisteix en el fet que una autoritat o funcionari públic accepti o sol·liciti un obsequi en canvi de realitzar o d'ometre un acte. En el llenguatge comú s'estén la paraula suborn amb un sentit més ampli, ja que a més del suborn, abasta l'acció de demanar o oferir regal entre particulars per a obtenir que el subornat realitze un acte o omissió il·legítim. Un exemple és el de l'empleat d'una empresa privada que accepti l'obsequi d'un tercer per a inclinar a favor seu una decisió de la seua empresa com pot ésser la concreció d'un contracte. En aquest delicte es considera que el bé tutelat és l'administració pública. La persona que ofereix el do o que accepta la comanda d'ella comet el delicte de suborn passiu. Les legislacions poden o no considerar aquesta conducta com delicte penal, i si ho fan, el bé protegit seria el dret de propietat. Des del punt de vista laboral, l'acceptació o exigència d'un suborn, constitueix una falta laboral greu.

El suborn és simple si el funcionari públic accepta una remuneració per a complir amb un acte degut per la seua funció o qualificat si rep un obsequi per a obstaculitzar el compliment d'un acte o no portar-lo a terme, ja siga aquest acte constitutiu o no de delicte. Per exemple, un automobilista pot subornar a un oficial de la policia per a no estendre-li un part per excés de velocitat, un ciutadà que realitza tràmits pot subornar a un empleat públic per un servei més ràpid, una constructora pot subornar a un funcionari per a concedir un contracte, etc.

Govern[modifica]

Una àrea grisa pot existir quan es fan pagaments per suavitzar transaccions. La llei és especialment estricte limitant l'habilitat de negocis per pagar per atorgar de contractes per governs estrangers. En alguns països, aquesta pràctica és la norma, sovint resultant d'una nació que es desenvolupa que no té l'estructura d'impost per pagar un salari adequat als funcionaris. No obstant això, la majoria dels economistes consideren suborn com a mala cosa perquè fomenta comportament de cerca de lloguer.

Tractament d'Impost de Suborn[modifica]

L'estatus d'impost de suborns és un assumpte per a governs, ja que el suborn d'oficials governamentals dificulta el procés democràtic i pot interferir amb bon govern. En alguns països, tals suborns es consideren pagaments deduïbles d'impost. Tanmateix, el 1996, en un esforç per descoratjar el suborn, el Consell d'OCDE recomanava que a aquell membre els països deixin de permetre la deductibilitat d'imposts de suborns per a oficials estrangers.[1] Això se seguia per la signatura de la Convenció Antisuborn. Des d'aquell temps, la majoria dels països de l'OCDE que són signataris de la convenció han revisat les seves polítiques fiscals segons aquesta recomanació i alguns han estès les mesures a suborns pagats a qualsevol oficial, enviant el missatge aquell suborn ja no es tolerarà en els funcionaments del govern.

Medicina[modifica]

Les corporacions farmacèutiques poden procurar recompensar metges per la prescripció pesada dels seus medicaments a través de regals. El Col·legi de Metges Americà ha publicat directrius ètiques per a regals d'indústria que inclouen el principi que els metges no haurien d'acceptar regals si es donen en relació que el metge prescrigui practices[Cal aclariment]. Dubtós que els casos incloguin subvencions per viatjar a convencions mèdiques que doblen com viatges turístics.

Els dentistes sovint reben mostres de casa productes de cura dentals com pasta dentifríca, que són de valor insignificant; una mica irònicament, els dentistes en un anunci de televisió manifestaran sovint que aconsegueixen aquestes mostres però paguen utilitzar el producte del patrocinador.

En oferiment de països subvencionat d'estat o assistència sanitària nacionalment finançada on als professionals mèdics se'ls paga poc, els pacients poden utilitzar suborn per sol·licitar el nivell esperat estàndard de cura mèdica. Per exemple, en molts anteriorment països comunistes des del que solia ser el Bloc Oriental pot ser normal oferir regals cars als doctors i alimenta per al lliurament de servei en qualsevol nivell de cura mèdica en el sector de salut no privat.

Política[modifica]

Els polítics reben contribucions de campanya i unes altres retribucions de corporacions fortes o individus en fer eleccions en els interessos d'aquells partits, o en l'anticipació de política favorable. Tanmateix, tal relació no compleix els nivells legals per al suborn sense evidència d'un quo de pro de lliures. Vegi també corrupció política.

Negoci[modifica]

Els empleats o directors d'un negoci pot oferir diners o regals a un client potencial a canvi d'un negoci.

Més últimament, el 2006 els demandants alemanys dirigien una investigació que s'estén amplament de Siemens AG per determinar si els empleats de Siemens pagaven suborns a canvi per negoci.

En alguns casos on el sistema de llei no s'implementa bé, els suborns poden ser una manera per a empreses de continuar els seus negocis. En el cas, per exemple on els oficials de costum assetgen una certa empresa o planta de producció, que oficialment manifesta per buscar irregularitats, poden aturar producció i aturar unes altres activitats normals d'una empresa. La interrupció pot provocar pèrdues a l'empresa que excedeixen la quantitat de diners per pagar l'oficial. Subornar els oficials és una manera comuna de tractar amb aquest assumpte en països on existeix cap sistema ferm de comunicar aquestes activitats semiil·legals. Un tercer, conegut com a Blanc Guant, pot ser implicat per actuar com a intermediari net.

Les consultories d'especialistes s'han posat fins a empreses multinacionals d'ajuda i PIMEs, amb un compromís a anticorrupció, per comerciar més èticament i per beneficiar-se de la conformitat amb la llei.

Referències[modifica]

  1. Goel, Suresh. Crisis Management: Master the Skills to Prevent Disasters (en anglès). Global India Publications, 2009, p. 48. ISBN 9380228082. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu Suborn en el Viccionari, el diccionari lliure.