Sulfat de plom (II)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Sulfat de plom (II)

El sulfat de plom (II) (en anglès:lead(II) sulfate) (PbSO4) és una pols blanca cristal·lina. També rep el nom d'anglesita.

Es troba sovint en les plaques/elèctrodes de les bateries de plom i àcid dels automòbils on es forma quan la bateria es descarrega (quan la bateria es recarrega el sulfat de plom es transforma de nou a plom metàl·lic i àcid sulfúric en el terminal negatiu o a diòxid de plom en el terminal positiu) El sulfat de plom (II) és poc soluble en aigua.

Fabricació[modifica | modifica el codi]

El sulfat de plom (II) es prepara tractant l'òxid, hidròxid o carbonat de plom amb àcid sulfúric calent o per tractament de la sal de plom soluble amb àcid sulfúric.

Alternativament, es pot formar per les interaccions de solucions de nitrat de plom amb sulfat de sodi.

Toxicologia[modifica | modifica el codi]

El sulfat de plom és tòxic per inhalació, ingestió i contacte. És un verí acumulatiu. També és corrosiu. El llindar típic per sobre del qual aquesta substància és perjudicial) és 0,15 mg/m³.

Mineral[modifica | modifica el codi]

Es presenta de forma natural en el mineral anglesita, PbSO4, que es forma per oxidació de la galena.

Sulfats de plom[modifica | modifica el codi]

Es coneixen un gran nombre de sulfats de plom: PbSO4·PbO; PbSO4·2PbO; PbSO4·3PbO; PbSO4·4PbO. Es fan servir per fabricar bateries de plom i àcid. La leadhillita, 2PbCO3·PbSO4·Pb(OH)2.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sulfat de plom (II) Modifica l'enllaç a Wikidata

Referències[modifica | modifica el codi]