Super3

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióSuper3
Canal-Super3 logo2009.png
Dades
Tipussèrie de televisió Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació11 febrer 1991 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
GènereContenidor televisiu Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Propietat deTelevisió de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Altres
Premis

Lloc webccma.cat… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0772366 Instagram: super3 Modifica el valor a Wikidata

El Super3 o Club Super3 és un univers infantil català creat a partir d'un programa emès per Televisió de Catalunya des del 1991. Està format per un canal de televisió, la revista Súpers!, la Festa dels Súpers i un club que té un milió i mig de socis.[1][2][3]

Història[modifica]

Els pares del programa infantil van ser Joan Sibina i Anna Ribas que, el 1989, van començar a preparar el projecte, per emetre'l el 1990. El Club tenia com a finalitat principal incentivar els infants a sortir de casa, gaudir d'activitats de lleure i no quedar-se enganxats a casa veient la TV. A través del carnet del club s'ofereix la possibilitat als infants de dur a terme moltes activitats de franc. Anualment des del 1996 se celebra la festa dels súpers. Cal destacar també que el club sempre ha tingut una vocació de sensibilització social.

Fris_historia_CS3.svg

Club Super3 (Gener 1991 - Setembre 2006)[modifica]

L'11 de febrer de 1991, Televisió de Catalunya iniciava les emissions del programa Club Super3, un programa contenidor de sèries infantils, que es caracteritzava per emetre esquetxos entre sèrie i sèrie. Aquests gags permetien que els nens i nenes interaccionessin i participessin en aquest "club". Paral·lelament a la creació del programa, també es van desenvolupar activitats fora de l'àmbit televisiu, per exemple, creant un carnet que els permetia gaudir d'avantatges.


Personatges principals:


- Nets: va ser el primer personatge. Era l'encarregada de llegir cartes dels Súpers, fer carnets i portar el Club en bon peu. En una primera etapa va estar interpretada per Victòria Pagès, a partir de meitats del 1992 el personatge el va assumir Irene Rodríguez-Belza. Aquest canvi es va produir quan la Nets va decidir anar a l'espai amb un coet espacial, per a despistar al megazero, que la va portar fins a un planeta anomenat Morf. Allà hi havia un laberint de miralls, a l'interior del qual hi bufava un vent molt fort, que va transformar la Nets tot canviant-li l'aspecte. Aproximadament un any més tard, la Nets, guiada pel llibre dels enigmes, va tornar a Morf per tal de salvar el Petri, qui havia quedat adormit per culpa d'un encanteri d'en Megazero. El llibre va demanar-li a la Nets que anés al centre del remolí dins del laberint dels mirall. Allà va rebre poders que van transformar-la en Netsòlia. La Nets va mantenir-los fins que el Megazero els hi va prendre quan va aconseguir fer-se amb el llibre d'Isis. Va desaparèixer al setembre del 1999 quan queda atrapada a l'essència del mega zero. Allà, les dues neurones del Mega: Poca i Solta, l'obliguen a participar en un concurs anomenat "qui l'encerta surt". Cada cop que falla una pregunta, es fa més petita, fins a convertir-se en una bola de llum. Aquesta bola de llum es va transferir, gràcies a la supermà, a la foto de la Bibiana que estava en un calendari del 1999 dins de la ment del megazeró. Un cop s'introdueix la bola de llum cobra vida i pot sortir-ne.

- Netsòlia: va ser resultat del segon viatge que va fer la Nets al planeta Morf guiada pel llibre dels Emigmes. Allà va rebre els poders necessaris per poder salvar el Petri. Per poder transformar-se la Nets cridava morfing! I girava sobre si mateixa a tota velocitat. Tenia els cabells blancs recollits amb un complement un pèl estrambòtic. Lluïa una mena d'antifàs i sempre portava els llavis pintats d'un to lilós. El seu vestit estava predominat pel color lila en la part superior i uns pantalons blancs. Portava sempre també uns patins de línia. Podia volar i transformar les coses, tot i així, no sempre controlava els seus poders de manera adequada i, això, li generava a vegades algun problema. Amb tots aquests atributs la Netsòlia era una bona oponent contra el Megazero i, aquest, quan va tenir la oportunitat, va prendre-li el vent de Morf amb els poders del llibre d'Isis i, d'aquesta manera, la Nets mai va poder transformar-se de nou. També estava interpretada per l'Irene Rodríguez-Belza.

- Noti-Press: anomenada Noti, va ser un altre dels personatges d'aquesta primera etapa. Anava vestida sempre de vermell amb ratlles negres, portava gorra i un pentinat i maquillatge que li conferien cert aspecte "dur". Era la reportera del club; intrèpida, vital i curiosa, sobretot en tot allò que feia referència al megazero. Aquesta curiositat sovint li va portar problemes. Interpretada per Montse Puga, la Noti tenia la capacitat de generar imatges al seu cos o a la roba. Durant una estada al món del muaré, va perdre la imatge i el Club Super3 la hi va retornar amb una imatge més moderna. Amb aquest canvi va adquirir la central de dades; una versió digitalitzada i ultramoderna del seu banc d'imatges. El feia servir pels seus reportatges i respondre preguntes al instant. A partir d'aquest moment, va començar a canviar de roba, sempre de colors vermells i negres i, ocasionalment, portant algun element del seu vestit original. El seu pentinat i maquillatge també es van tornar més suaus. A principis de 2000 (gener) la Noti va deixar d'aparèixer (sense cap motiu) al Club Súper 3 quan va acabar una trama dedicada a l'egipte i les mòmies.

- Petritxol: anomenat comunament Petri, era un altre dels personatges d'aquesta etapa. S'encarregava de transmetre els faxos amb el Petrifax que tenia en el vestit a l'abdomen i que demostrava tenir vida pròpia amb els seus missatges. El Petri tenia amb el petrifax un vincle molt important, aquest era com un personatge més; solia intervenir i dir la seva en moltes situacions a través dels seus faxos. Portava casc, ulleres de sol que no es treia sota cap concepte, una ratlla vermella i una negra pintades a cada galta i una granota groga i negra amb muscleres blanques i el número del codi postal de Sant Joan Despí al pit (30050 08080) en color blanc amb contorn negre (al principi era de color negre amb contorn blanc). Pràcticament fins al final, va lluir unes botes negres amb cordons blancs però va acabar substituint-les per unes altres de color negre amb una ratlla gruixuda de color groc al centre i cordons també grocs. Durant els primers anys portava un monopatí que lluïa el logotip del Club. Posava el prefix petri- a molts mots i tenia moltes frases que sempre deixava anar en moments precisos, com per exemple: Petriestupend!, Petrillons! Aquest costum tenia com a finalitat que els nens recuperessin l'ús de certes paraules catalanes que havien caigut en el desús. També s'encarregava de portar les cartes dels Súpers a la Nets i, més tard, a la Bibiana. Va ser interpretat per Ramon Peris-March. El Petri va desaparèixer l'octubre de 2001 segrestat pel Megazero després d'una lluita fratricida amb l'ajuda dels Petriclons. Durant la festa dels súpers d'aquell any, els nens i nenes van haver de dibuixar petriclons, la fusió del petri i els petriclons va donar lloc a en "Petri"Krust. El nom de Petritxol era un homenatge al carrer amb el mateix nom ubicat a la ciutat de Barcelona.

- Bibiana: interpretada per Bibiana Guzman. Va sortir d'un calendari que estava a la ment del megazero, quan la Nets, en forma de llum va introduir-se dins la seva imatge i va cobrar vida gràcies a la supermà. A partir d'aquell moment va passar a dur a terme les funcions de la Nets, i, tot i no ser ella, conservava tots els seus records. Tot i que hi havia una continuïtat amb el personatge de la Nets, la Bibiana assumia més un rol de presentadora conjuntament amb el Jordi, és per això que ambdós no van rebre noms ficticis sinó que conservaven els seus propis.

Va romandre al club fins a l'estiu del 2004, moment en que la Bibiana va quedar atrapada, per culpa del Megazero i la Ruïnosa, en un concurs de televisió anomenat Ni gat ni gos. Finalment, van poder sortir a través d'un mirall quedant fusionades en el cos de la Kès, que era l'hostessa del programa, però que conservava la memòria de la Bibiana

- Jordi: va aparèixer el mateix dia que la Bibiana (setembre/octubre del 99). Conduïa el programa juntament amb la Bibiana: llegint cartes, presentant els concursos que es realitzaven i, a més a més, s'encarregava de presentar reportatges (tal com feia la NotiPress) i de la difusió de la web i el món de la xarxa (tal com va acabar fent el Lémak). Va ser interpretat per Jordi Padrosa, va mantenir-se al club fins a finals de 2000, poc després de la Festa dels Súpers d'aquell any, quan va sortir disparat amb un coet espacial pel Megazero i va perdre la connexió amb la Bibiana quan les ones d'emissió ja no arribaven a la terra. En aquest punt es donà a entendre que entre els dos hi havia un amor important. Com a tret físic característic del personatge destacava la pereta que lluïa pràcticament sempre. Es comentava sobretot al principi, quan tenia els cabells molt curts, que tenia certa retirada al Pep Guardiola.

- Petrikrust/Krust: Al novembre del 2001 el Petri va ser substituït per un nou personatge. Tot començà quan en Petri va emprendre una lluita, no satisfactòria, contra el Megazero, acompanyat pels Petriclons - personatges semblants al Petri però amb aspectes diferents però al cap d'un temps de lluita, en Petri va ser segrestat pel Megazero. Per tal d'alliberar-lo, els súpers van haver de dibuixar Petriclons a la festa dels súpers. En Petri es va poder alliberar del Megazero, però alhora fou fusionat amb els Petriclons que havien dibuixat els Súpers; aquesta fusió va donar a lloc al PetriKrust, molt semblant al Petri però amb un aspecte més modern i, a diferència d'aquest, va canviar en tres ocasions de vestit on cada cop hi predominava més el color groc. A diferència del Petri no vestia una granota; portava un vestit compost de diversos elements sempre de colors negre i groc. També portava un casc d'estil diferent al del petri i de color negre amb detalls grocs. Seguia lluint ulleres de sol però d'un estil més modern i va mantindre dues ratlles vermelles pintades sota d'aquestes. Parlava utilitzant sinònims i, al principi, seguia utilitzant el prefix "petri", però aviat va perdre la costum i, de la mateixa manera, el seu nom va simplificar-se a Krust. Posteriorment, i de manera molt esporàdica, utilitzava paraules amb el prefix "krusti-" com: Krustillons, Krustilleres, krustillamps, etc. Va perdre el Petrifax, que va ser substituït pel Krustimàtic, d'on li sortien tota mena d'objectes. A més a més, disposava d'una arma: la Krustiola que li permetia volar i parar-li els peus a la Ruïnosa i al megazero. Va ser interpretat pel Victor Àlvaro.

- Lèmak: va aparèixer de cop i volta a la web del club l'Octubre del 2001, el mateix dia (curiòsament) que en PetriKrust. Llegia els e-mails i correus dels súpers, s'encarregava de la gestió de la web i de la zona privada, a més a més, feia la funció de reporter. Tenia frases característiques com: "Repixels","per tots els bits", " per tots els mòdems", etc. Va estar fins al final del Club, quan va desaparèixer per culpa de la màquina capgiradora. Va ser interpretat per Víctor Àlvaro. Va ser l'únic actor que ha interpretà dos personatges principals humans al club a la vegada, això feia complicat que la Bibiana, en Krust i en Lèmak poguèssin aparèixer conjuntament en els gags.

Com a curiositat, tot i que només en Petri, en Petrikrust i la Noti, portaven sempre els mateixos colors a la vestimenta, sovint quan apareixien els personatges de manera conjunta adaptaven la vestimenta perquè fossin representats els tres colors del logotip del Super 3 (groc, vermell i blau). Així doncs, en algunes ocasions, la Nets i la Bibiana portaven alguns elements de color blau predominants al seu vestit i en Jordi i en Lèmak lluïen el vermell.

- Krust: a finals del primer trimestre del 2003 En "PetriKrust" va ser enredat per la Ruïnosa i se'l va endur a la sala d'operacions de la seva clínica de bellesa. Un cop allà, el va adormir i li va prendre la krustiola. La Ruïnosa el volia operar, posar-li un nas de porc... A mitja operació en Krust va poder fugir un pèl canviat. Va començar una lluita per recuperar la krustiola. En totes les trobades entre ell i la Ruïnosa, ella el volia liquidar. No obstant això, la Krustiola no podia matar-lo i simplement li canviava l'aspecte i personalitat; Krust malhumorat, sepastre... En últim moment, la Ruïnosa va capturar el Krust amb el seu exèrcit de clons "les ruïnosetes", que va haver de ser alliberat pel rei de bastós, tot donant-li la imatge definitiva. Un cop va assolir aquesta forma, i encara sense la Krustiola, va idear un pla per recuperar-la que consistia a seduir a la Ruïnosa amb la Basturiola (La Krustiola del Rei de Bastos). El pla d'en Krust va resultar un èxit i va poder recuperar la krustiola. S'encarregava de protegir el Club de la Ruïnosa i el Megazero.

En Krust definitiu va abandonar el groc característic del Petri i del Petrikrust pel vermell. A més a més, va substituir el casc per un "cabell" que per la seva forma i estil recordava al del Son Goku. Va perdre també les ratlles pintades a la galta i el Krustimàtic. No obstant, va recuperar l'ús d'una granota com a vestit i incorporà un petit panell LED al pit on hi sortien algunes paraules rellevants. També portava ulleres de sol que sota cap concepte es treia.

Recuperant (parcialment) l'estil d'en Petri, utilitzava el mot Krust per fer jocs de paraules com: Krustiola, Kruketes, Krusants, Krustilleres, etcètera. A més a més, va establir un vincle més fort amb la Krustiola i sovint parlava amb ella. Igual que el Petrikrust podia volar i utilitzava la Krustiola per mantenir a ratlla el megazero i la Ruïnosa. Inexplicablement tenia una obsessió inaudita amb els "krusants" i mai perdia l'oportunitat de menjar-ne. Va ser interpretat per Joan Dausà.

- Kès: La Kès originalment era una hostesa del concurs "ni gat ni gos". Posteriorment, al poder-ne sortir conjuntament amb la Bibiana per un mirall màgic, van quedar fusionades amb el seu cos però amb tots els rècords de la Bibiana. Així doncs, va assumir el rol de la Bibiana tot i que actuava més com a personatge que com a presentadora. S'encarregava de llegir cartes dels súpers, de les superrutes, etc. Li agradaven molt els llibres i sempre n'estava rodejada. A més a més, tenia els consells d'en Grimori, un llibre màgic, desde poc després d'aterrar al Club Super3. La Kès va ser interpretada per Agnès Busquets.

Altres personatges:

A part dels protagonistes humans, va haver-hi altres personatges que van aparèixer al llarg de la història del Club:

- Supermà: o també coneguda com Super3, era una amb un guant blau i capa vermella amb el poder de vèncer el Megazero. Durant algun temps, per culpa del Megazero, va perdre la seva força i gràcies, de nou, a la col·laboració dels súpers va recuperar tota la seva vitalitat.

El Tomàtic a l'exposició del 25è aniversari del Súper 3 al Palau Robert de Barcelona el març de 2016.

- Tomàtic, era una barreja de telèfon i tomàquet amb ulleres de sol que parlava i que tenia un contestador on els súpers li demanaven vídeos. Als inicis es mostrava com un autòmat amb plató propi i posteriorment es va mostrar com a animació. Com que de les diverses peticions cada cop era més freqüent que els Súpers demanessin videoclips musicals, cap als inicis dels anys 2000 el Tomàtic va passar a tenir programa propi, el Top Ten Tomàtic, on feia de discjòquei, i s'emetien videoclips i entrevistes musicals, es proposaven concursos als súpers i també hi havia gags entre espai i espai, protagonitzats pel mateix Tomàtic juntament amb el Cosí, el seu cosí. El Tomàtic tenia un caràcter totalment extravertit i esbojarrat que durant la primera etapa era acompanyat per la Verona, un altre telèfon que era l'antitesi del tomàquet vermell: seria, estirada... I de la qual ell n'estava enamorat. Fins i tot li va dedicar un tema al seu disc "Transtomàtic Express" (1997) anomenat "Oh! Verona".

- En Top, en Buf i el Flaix, eren tres minúscules criatures que sempre apareixien juntes: en Top era l'assenyat, de color blau i portava ulleres, en Flaix era l'accelerat, de color vermell i duia una visera sense gorra, i en Buf era el gandul, de color groc i sempre duia auriculars i tenia ganes de dormir. Sempre que trobaven els Megatxis (una mena de còpies petites del Megazero) els aixafaven amb masses. Les veus dels personatges eren interpretades pels primers actors que feien de Petri, Néts i Noti..

- Petriombreta: una ombreta trapella d'en Petri

- la Lluenta: una llúdriga que donava consells mediambientals

- SuperÊ: La SuperÈ era una estrella que, a finals del 2001, es va presentar, de cop i volta, a la Bibiana. Sempre estava disposada a resoldre qualsevol dubte científic que podessin menester els súpers. El desembre del 2001, amb la imatge d'aquest personatge i l'edició per part de "L'Enciclopèdia Catalana", es va crear la superenciclopèdia,[4] una completa enciclopèdia dirigida al públic juvenil.

Antagonistes:

- Megazero, un virus informàtic que crea interferències constants a les emissions del club. El seu nom complet era MEGAHIPERGRANINFRAZEROCOMAZERO ÀLIES ZERO. Entre les seves fites més destacables va haver-hi la creació de la Meganets amb l'intenció d'instaurar el club MegaZero, el segrest de la SuperMà i el segrest d'en Petri.

El Megazero, en el seu afany de destruir el Super3, va enviar un parell de súbdits: el Nano i la Ruïnosa Gratandós (Anna Casas).

- Nano: Després del segrest de la Supermà per part del Megazero i que el Petri, la Noti i la Nets s'embranquessin en un llarg procés per recuperar-ne la forma, el so, etc. El Mega envià el Nano per crear el Club Mega Zero. El sequaç va posar els 3 protagonistes a la presó amb la intenció d'enfonsar el Club. Al final però, va quedar enamorat de la Nets i els va alliberar del captiveri.

- Ruïnosa: La Ruïnosa va ser presentada inicialment com a parella del Megazero, no obstant aviat se'n va deslligar. Així doncs, tot i que tenien el mateix objectiu, actuaven per separat. Vanitosa, narcisista, creguda... Tots aquests eren els adjectius que definien el personatge. La popularitat d'aquest personatge va ser tal que va estar en actiu entre el 1997 fins al final del Club. La gran motivació de la Ruïnosa era esborrar el "club de coloraines" i substituir-lo per Teleruïnosa. El seu canal tenia espais mítics com en Ruïdirecte, un informatiu ruïnós, concursos... L'any 2001 va fer el seu únic disc: Ruïnosa Gratand'on Gratand'off que va cantar en directe a la festa dels súpers d'aquell any.

Entre les seves accions més malvades es pot destacar: el segrest d'en PetriKrust, a qui volia operar a la seva clínica de bellesa i a qui li va robar la Krustiola i la creació de la màquina capgiradora amb la intenció de substituir el Club Super3 pel club ruïnós.

Tenia un gran repertori de frases denigrants cap als personatges del club: periquita, aprenent de piula cartes, pebrot escalivat, platanet amb cremallera, reiet de pixelàndia, eriçó escalivat, aprenent de piulacartes...

La Família del Super3 (2006-2021)[modifica]

Lloc web del Super3 de l'any 2006.

L'11 de setembre de 2006 la màquina capgiradora de la Ruïnosa atrapa el Club Super3 i tots els seus personatges en un forat del temps i els fa retrocedir 15 anys en el temps. L'última imatge de l'"antic" Club Super3 és la Supermà sobrevolant la pantalla i deixant la imatge en negre.

El 12 de setembre de 2006, el Club Super3 pateix grans canvis en el seu disseny, personatges, logotip, sèries i pàgina web. A partir d'aquest moment, els personatges són una família, la família del Super3, uns dibuixos animats transformats en personatges reals que van decidir fugir de l'últim capítol de les seves sèries i provar sort en el nostre món. Els caldrà adaptar-se a les convencions humanes i les particularitats del món, i una de les coses que fan és gestionar i promocionar el Club Super3. Els personatges de la família del Super3 han vingut al nostre món equipats amb un objecte màgic, associat a diferents temàtiques.

La família estava formada al principi per l'Àlex (Berta Errando), la inventora, provinent de la sèrie Els cibernètics; en Pau (Joan Valentí), l'aventurer, provinent de Jungles misterioses; en Roc (Ferran Vilajosana), el cantant, provinent d'Els cibernètics; la Lila (Ester Vázquez), la fotògrafa, provinent de Jungles misterioses; en Fluski (Albert Ausellé), provinent d'una sèrie que no es va arribar a estrenar mai, i el Bonsai (Jordi Díaz), un bonsai que en Pau es va endur de "Jungles Misterioses". Entre els nous personatges, però, també s'hi han d'incloure tres personatges que visiten la família esporàdicament: l'Anna (Anna Castillo), cantant dels SP3, l'Ovidi (Jordi Ormad), fill dels veïns que passa moltes hores amb la família, i la Tru (Anna Moliner), que prové del món dels dibuixos animats com la família i té aspecte de porqueta. Finalment, la família té dos potencials enemics: el Senyor Pla (Domènec de Guzmán Ciscar), que és el propietari de la casa de la família i farà el possible per fer-los fora; i en Rick (David Marcé), el submís ajudant del Senyor Pla.[5]

El setembre de 2013, durant el viatge de la família a la Lluna, en Roc troba un ou que resulta ser d'en Biri-biri (Eva Martí), un extraterrestre blau d'aspecte de nadó que visita la família tot sovint. Tanmateix, després de vuit anys dels mateixos personatges a la família, en Roc va deixar la sèrie al maig de 2014, per a ser substituït un mes després per Desmond (Víctor Bea), el xicot fantasma de la Lila que va deixar de ser un fantasma per a esdevenir de carn i ossos. Dos anys després, la Lila i en Desmond marxen a viure a un castell encantat i abandonen la sèrie el juny de 2016, deixant pas a la Nenúfar (Norma Pujol) i la Matoll (Laia Pardo), dues elfes que regala la Lila a en Pau abans de marxar. Al setembre del mateix any entra en escena el 6Q (Marc Vilajuana), un robot de cuina creat per l'Àlex. El desembre de 2017 va aparèixer al sofà del Súper3 el Dan, el germà del Fluski i pel que es veu, té moltes ganes de quedar-se.

El 19 de juny de 2021, en un programa especial emès de forma simultània per TV3 i el Super3, la Família del Super 3 desperta, amb vestits esparracats, en un espai blanc infinit amb diverses caixes. Estan desorientats i no saben ben bé on es troben, tot i que sembla que tenen un "dejà vú". Però mica en mica van obrint les caixes i van descobrint i redescobrint vells i bells records del seu pas per la casa dels súpers amb músiques seves de fons. Finalment s'adonen que estan en la memòria i record d'algun o tots els Súpers que han compartit amb ells tota una vida. Es aquí on la Família dels Súpers, Senyor Pla i Ric inclosos, s'acomiada del tot deixant la vida real per quedar-se en l'imaginari dels Súpers.

Nou Super3 (2021-)[modifica]

El 9 de juny de 2021, tot just vint-i-quatre hores després d'anunciar el final de La família del Super3, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va publicar la convocatòria de projectes audiovisuals per a la nova etapa del Club. Segons les directrius de la convocatòria, la història d'aquest tercer univers girarà al voltant d’uns joves amics superherois i el seu dia a dia, marcat per les conseqüències quotidianes de la gestió dels seus superpoders.[6] La convocatòria serà oberta per a projectes de producció multicanal, amb un format de sitcom i rodatges exteriors, fins al 2 de juliol de 2021, abans que la CCMA seleccioni la proposta definitiva, a tot tardar, el 10 de setembre de 2021. La posada en marxa d'aquesta nova etapa, de forma orientativa, està programada per al gener de 2022, depenent de la durada dels processos burocràtics, dissenys i rodatges.

Univers[modifica]

Exposició el 2016 al Palau Robert.

Els carnets de súper[modifica]

Logotip 1 milió

El Club Super3 disposa, des dels seus inicis com a programa, d'un carnet gratuït pels nens entre 0 i 15 anys. Els nens que el posseeixen s'anomenen súpers, i el carnet els permet realitzar tot tipus d'activitats lúdiques, culturals i esportives gratuïtament o bé amb una rebaixa.

A partir de la nova etapa del club (2006) es van crear dos carnets, amb nova forma i colors respecte a l'anterior, un per a la franja de 0 a 8 anys (el "Carnet Super3") i un altre (el "Carnet Super3+") destinat als nens de 8 a 15 anys, que inclou totes les activitats del carnet anterior i d'altres exclusives per als més grans. El 5 de gener de 2007 el Club va arribar a la xifra d'un milió de súpers donats d'alta des del febrer de 1991, tot i que molts d'ells ja no són actius perquè tenen més de 15 anys.

La Festa dels Súpers[modifica]

Article principal: La Festa dels Súpers

Des de 1996, i amb l'única excepció de 2006 (que no es va realitzar a causa del canvi que hi va haver), se celebra un cop a l'any la Festa dels Súpers, que té molt d'èxit en totes les seves edicions. Dura un cap de setmana i es realitzen tota mena d'activitats, jocs, concursos i concerts pels súpers a l'Estadi Olímpic Montjuïc (Barcelona). Cada festa compta amb un espectacle realitzat per la Família del Super3.[7]

La darrera festa ha estat durant el 2019, amb l'espectacle On Tour, que s'ha fet itinerant per diferents ciutats catalanes.

Canal Super3[modifica]

Article principal: Canal Super3

L'octubre del 2009 es va crear el Canal Super3, en substitució del K3. Es tracta d'un canal de televisió per al públic infantil, que pertany a Televisió de Catalunya. Està basat en el programa infantil original, que continua actiu amb el nom de La família i emet gags entre sèrie i sèrie.[8]

Súpers![modifica]

Article principal: Súpers!

L'agost de 1998 va sortir la primera revista del programa Club Super3, que va acabar el desembre de 2008 i s'anomenava La Revista dels Súpers. Del 2010 fins al 2018, el Canal Super3 va disposar de revista pròpia, anomenada Súpers!. Aquesta revista partia dels valors lúdics i pedagògics del Canal Super3 per acostar als nens i les nenes la natura, la ciència i la cultura, mitjançant els personatges de la família del Super3.[9]

Música[modifica]

El Club Super3 ha tret a la venda diferents cassets i, posteriorment, discos amb la música que sonava al programa. Durant els primers anys, els cantants d'aquests discs eren els personatges del Club i un grup de súpers, el Cor del Club Super3 o cor Coral·lí,[10] que actualment segueix en funcionament però totalment deslligat de la televisió. Es caracteritzaven per interpretar músiques de pròpia creació però també tradicionals, populars del país i d'arreu del món.

 • Clubifaximàtic (1992)
 • Clubitresicentimil (1994)
 • Va Superfiu (1995)
 • Clubisupersom (1996)
 • Apasupersom-Hi (1998)
 • Apasuperballa! (1999)
 • SuperClubiDibudà (2001)
 • Superclubitresifiu (2003)

Altres discos relacionats amb el Club Super 3 són:

 • Súper Èxits (Rap del Súper 3) (1997)
 • Transtomàtic Express (1997)
 • Transtomàtic 2 (1998)
 • Transtomàtic 3 (1999)
 • Transtomàtic 4 (2000)
 • Ruïnosa Gratand'on Gratand'off (2001)
 • A Les 3 Per Molts Anys (2001)
 • Superxiula! (2004)

Discos nadalencs:

 • Supernadales (1997)
 • Superestrelles de Nadal (2000)
 • Supernadales 2 (2002)

Discos de la Festa dels Súpers:

 • El Disc de la Festa dels Súpers (1998)
 • El disc de la Festa dels Súpers (Estadi Olimpic 1999) (1999)
 • El Disc de la Festa dels Súpers: Estadi Olímpic 2000 (2000)

Amb el canvi de format el 2006 el cor va ser eliminat, i uns anys després es van crear el SP3, un grup de joves que interpreten les cançons del club.

 • Benvinguts al Club (2006): Primer disc tret a la venda de la nova etapa que afrontava el Club. S'hi podia trobar un CD amb dotze cançons diferents, galeries de fotos i fons d'escriptori, i un DVD amb alguns videoclips, gags emesos per TV, i dues cançons en format Karaoke.[11]
 • Anem a veure món (2009): El segon disc de la nova etapa, titulat Anem a veure món, el qual es pot adquirir en diversos packs: El primer: CD, el segon: DVD + Catifa, el tercer: CD + DVD + Catifa i el quart: CD + MP3 Super3 + Catifa.
 • Uh! Oh! No tinc por! (2011): El tercer disc actualment és Uh! oh! No tinc por!, que arriba a la venda pel motiu de la 15a Festa dels Súpers de l'any 2011. I el videoclip de la cançó que dona nom al disc: Uh! Oh! No tinc por! interpretada principalment per la Lila. Aquest disc ha venut més de 25.000 còpies.[12]
 • Connectem (2013): El RocPod del lloc web del canal va ser el primer a anunciar un disc del qual la cançó principal (de les 13) és Connectem, interpretada per la Pati Pla, gràcies a l'Àlex que vol viatjar a la Lluna, a la venda des del 5 d'octubre de 2013.
 • Arkandú (2015): Llançat per a coincidir amb la 19a Festa dels súpers, inclou tretze noves cançons i està a la venda des del 15 d'octubre de 2015.
 • Tenim el poder (2017): Es va publicar amb motiu de la 21a Festa dels Súpers la qual tenia com a tema central la cançó que dona el títol al disc, Tenim el poder, i conté deu cançons i està a la venda des del 7 d'octubre de 2017.

El 22 de novembre de 2013, es va anunciar el Super3: el Musical, que es va poder veure al Teatre Victòria de Barcelona a partir del 14 de desembre, i fins al 25 de maig de 2014, organitzat per Televisió de Catalunya i produït per Dagoll Dagom.[13] El Sr Pla ha segrestat la Mildred -l'aranya de la Lila- i la té tancada en un castell embruixat, perquè ara els membres de la família del Super3 l'han de salvar.[14] Des del 28 de desembre de 2014 està disponible en alguns cinemes Cinesa.[15] També està en format DVD des del març de 2015 i s'ha pogut veure pel canal.

L'any 2016, l'aplicació mòbil del Club Super3 guanyà el premi Zapping en la categoria de millor iniciativa a internet o app.[16]

Logotips[modifica]

Entre el 1991 i el 2009, el programa va tenir dos logotips diferents. El logotip actual és també el del Canal Super3.

Club Super 3 Club Super 3 Canal Super3
Febrer 1991 a
Setembre del 2006
Setembre 2006 a
Octubre del 2009
Des de l'octubre del 2009

Referències[modifica]

 1. «Tots som súpers! L'exposició dels 25 anys de Super3». TimeOut [Consulta: 8 març 2017].
 2. Espona, Pablo «El Palau Robert de Barcelona acull els 25 anys del Club Super3». El País, 09-03-2016 [Consulta: 8 març 2017].
 3. «Informació del Super3 per a mares, pares i tutors». Super3.cat. [Consulta: 8 març 2017].
 4. 324cat. «TV3 i Enciclopèdia Catalana presenten la "Superenciclopèdia"», 04-12-2001. [Consulta: 31 octubre 2021].
 5. «El Super3 celebra el seu 20è aniversari». TV3.cat, 28-01-2011. [Consulta: 21 desembre 2011].
 6. «[https://statics.ccma.cat/multimedia/pdf/7/7/1623232977677.pdf Convocatòria de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA per a la presentació de propostes de serveis de producció del nou projecte de ficció del Super3]». [Consulta: 20 juny del 2021].
 7. «La Festa dels Súpers». TVC, 2009-2019. [Consulta: 12 desembre 2019].
 8. «Super3 - La família». Super3.cat. [Consulta: 8 març 2017].
 9. Neix la revista "Súpers!", Televisió de Catalunya
 10. «Cor coral·li, Cor club super 3». Arxivat de l'original el 2016-04-13.
 11. «"Benvinguts al club", el nou disc del "Club Súper3"». TV3, 12-12-2006. [Consulta: 21 desembre 2011].
 12. «Els músics del pop també són súpers». Enderrock, 13-11-2011. [Consulta: 21 desembre 2011].
 13. «Super3: el Musical». TV3. Arxivat de l'original el 2013-11-29. [Consulta: 13 novembre 2026].
 14. «Super3: el musical». Super3.cat. Arxivat de l'original el 2013-12-02. [Consulta: 13 novembre 2026].
 15. [enllaç sense format] http://www.cinesa.es/Eventos/super-3-el-musical
 16. «TV3 obté cinc guardons en la 21a edició dels premis Zapping». 324.cat, 18-03-2016. [Consulta: 19 març 2016].