Síndrome del miol de gat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaSíndrome del miol de gat
Els trets facials d'un pacient amb la síndrome del miol de gat a l'edat de 8 mesos (A), 2 anys (B), 4 anys (C) i 9 anys (D) modifica
Tipussíndrome per deleció cromosòmica, síndrome per deleció autosòmica, partial deletion of the short arm of chromosome 5 (en) Tradueix i malaltia Modifica el valor a Wikidata
Especialitatgenètica mèdica Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-10Q93.4 Modifica el valor a Wikidata
CIM-9758.31 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
OMIM123450 Modifica el valor a Wikidata
DiseasesDB29133 Modifica el valor a Wikidata
MedlinePlus001593 Modifica el valor a Wikidata
eMedicine942897 Modifica el valor a Wikidata
Patient UKcri-du-chat-syndrome-pro Modifica el valor a Wikidata
MeSHD003410 Modifica el valor a Wikidata
Orphanet281 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0010314 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:12580 Modifica el valor a Wikidata

La síndrome del miol de gat és una malaltia genètica minoritària. El nom popular de la malaltia prové d'un símptoma que permet diagnosticar-la en nadons, a banda de l'estudi genètic, i és que es caracteritzen per una manera de cridar i de plorar monocromàtica aguda que pot recordar el miol d'un gat, causada per una alteració de la laringe.[1]

Altres noms que té són monosomia 5p, síndrome 5p, braç curt del cromosoma 5, deleció 5p, síndrome de la deleció parcial del cromosoma 5 i síndrome de Lejeune. Aquesta malaltia va ser descrita per primer cop per Jérôme Lejeune en 1963.

Epidemiologia[modifica]

Es tracta d'una de les delecions cromosòmiques més freqüents. Així i tot, la seva incidència és molt baixa, d'un cas cada 20.000 a 50.000 naixements.

Aproximadament, entre un 80-85% dels casos són d'aparició esporàdica i la resta, entre el 10-15% són descendents de portadors d'una reorganització del cromosoma 5.

Etiologia[modifica]

La causa d'aquesta síndrome és la pèrdua d'un tros de seqüència genètica al cromosoma 5 que produeix un retard mental generalment greu que es va accentuant amb l'edat, que el cap sigui més petit de l'habitual i diferents alteracions a la cara i en altres òrgans. La majoria de persones que la tenen moren a la seva infantesa.

El tros de cromosoma 5 destruït o perdut no té per què ser sempre el mateix, pot ser petit o gran, podent incloure la manca total del braç curt del cromosoma número 5. També pot ser causat per la manca d'un braç del cromosoma 4.[2] Sembla existir una correlació entre la grandària del tros perdut i la gravetat de la malaltia. Avui és possible detectar-ho abans del part per mitjà del cariotip obtingut per amniocentesi o per mostreig de les vellositats coriòniques. La manca d'un tros de cromosoma 5 és detectable amb la tècnica de la hibridació in situ per fluorescència.

TERT[modifica]

La telomerasa transcriptiva inversa; TERT és una subunitat catalítica de l'enzima telomerasa. La telomerasa s'encarrega de mantenir els extrems telomèrics dels cromosomes afegint repeticions del tipus 5'-TTAGGG-3'. La telomerasa consta d'un component proteic amb activitat transcriptiva inversa, codificada per aquest gen i un component de l'ARN que serveix com a plantilla per a sintetitzar la repetició telomèrica.

Simptomatologia[modifica]

Malformacions craneo-facials[modifica]

  • Crani petit (microcefàlia). Sovint, es presenta una asimetria cranial i facial
  • Plor de to alt
  • Cara rodona
  • Hipertelorisme: Consisteix en una separació anormal dels ulls
  • Papil·lomes cutanis al costat de l'orella
  • Orelles d'implantació baixa o anormal
  • Inclinació dels ulls cap avall
  • Mandíbula petita.

Alteracions de les extremitats[modifica]

  • Mans petites
  • Una sola línia a la palma de la mà
  • Sindactília: Formació parcial de la membrana que uneix els dits de les mans i peus
  • Deformitats dels peus
  • Laxitud lligamentosa

Alteracions musculoesquelètiques[modifica]

Anomalies vertebrals.[modifica]

Malformacions viscerals[modifica]

  • Ductus arteriós persistent (conducte que va des de l'artèria pulmonar a l'aorta).
  • Megacòlon: Consisteix en la dilatació anormal del còlon.[3]

Cognició i conducta[modifica]

Diagnòstic[modifica]

El diagnòstic inicial es basa en la clínica que presenta l'individu: retard en el creixement, anomalies craniofacials i gemec en forma de miol de gat.

Trobem dos tipus de diagnòstics:

  • Diagnòstic prenatal
  • Anàlisi cromosòmica: Un cop apareix la sospita es realitza l'estudi del cariotip a partir del qual es podrà observar la pèrdua d'un fragment del cromosoma 5.

Tractament[modifica]

Aquesta síndrome no té un tractament específic disponible. El punt clau del tractament és actuar en relació amb el retard mental i donar suport i educació als pares.[4]

Complicacions[modifica]

Les complicacions no són les mateixes en tots els casos. Aquestes depenen del grau de retard mental i de les anomalies físiques que presenta el pacient.

  • Incapacitat per desenvolupar-se socialment.
  • L'esperança de vida no es pot avaluar.
  • Incapacitat de la persona per autocuidar-se.[4]

Referències[modifica]

  1. Factors Condicionants del Desenvolupament, de Josefina Sala Roca. Universitat Autònoma de Barcelona, 2001. ISBN 9788449022654 (català)
  2. Manual de psiquiatría, Josep Maria Costa i Molina. Universitat Autònoma de Barcelona, 1994. ISBN 9788479296926 (català)
  3. «Síndrome del maullido de gato» (en castellà), 16-05-2014. [Consulta: 17 juny 2014].
  4. 4,0 4,1 Síndrome del maullido de gato o "Cri du chat" (en castellà). 1a edició, p. 16.  Arxivat 2013-06-26 a Wayback Machine.

Enllaços externs[modifica]