TVE Catalunya

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióTVE Catalunya
Rtve santcugat entrada.jpg
Dades bàsiques
Tipus entitat centre de producció
Història
Fundació 14 juliol 1959 a Barcelona
Organització i govern
Afiliacions Televisió Espanyola
Modifica les dades a Wikidata

TVE Catalunya, o Centre de Producció de Programes de TVE a Catalunya, és un centre de producció de Radiotelevisió Espanyola (RTVE) a Catalunya des d'on es produeixen alguns programes de Televisió Espanyola (TVE). Es va fundar el 14 de juliol de 1959 als estudis Miramar de Barcelona, i el 27 de juny de 1983 va traslladar a la seva ubicació actual a Sant Cugat del Vallès. El centre és un dels més actius de TVE, ja que s'encarrega de la gestió d'alguns canals de la corporació com La 2, Teledeporte i TVE HD. També s'encarrega de la programació emesa en desconnexió en català a través de La 1 i La 2, i produeix programes d'abast espanyol com Saber y ganar o Redes.

Història[modifica]

Miramar[modifica]

Quan el primer canal de Televisió Espanyola va començar la seva activitat el 1956, les emissions estaven restringides a Madrid i el seu entorn. Per això, les autoritats van dissenyar un pla per crear centres territorials i de producció, que transportessin el senyal de TVE arreu d'Espanya a través d'una xarxa de repetidors. Els estudis centrals de Catalunya es van situar a l'antic Hotel Miramar, al cim de la muntanya de Montjuïc de Barcelona, que havia albergat un restaurant durant l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929[1][2] i van passar a anomenar-se estudis de Miramar.

La primera transmissió de televisió a Barcelona va tenir lloc el 15 de febrer de 1959, amb l'emissió d'un partit de futbol entre el Real Madrid i el FC Barcelona.[3] Les primeres emissions del centre de producció van tenir lloc el 14 de juliol del mateix any, amb un programa de varietats anomenat Balcón del Mediterráneo, que més tard va inspirar Club Miramar, el seu primer programa produït d'abast espanyol.[4] El primer director de TVE Catalunya va ser el realitzador Enrique de las Casas.

Des del principi, Catalunya va ser un dels centres de producció més importants de TVE. Els estudis de Miramar va ser durant molts anys l'únic enllaç de TVE amb la xarxa Eurovisió de la Unió Europea de Radiodifusió, i per ell passaven tots els programes i notícies internacionals. TVE Catalunya es va encarregar de distribuir per tot Espanya la retransmissió el 1960 del casament de Fabiola Mora y Aragón amb Balduí de Bèlgica, un dels esdeveniments que va impulsar el consum de televisió a Espanya, i va fer el mateix amb esdeveniments mundials com el Tour de França o el Festival de la Cançó d'Eurovisió.[4] La majoria de la programació en desconnexió s'emetia en castellà, i encara que el 27 d'octubre de 1964 es va emetre el primer programa en català, Teatre en català,[4] els espais en aquest idioma durant la dictadura franquista van ser residuals, de tretze hores mensuals fins a 1974,[5] any en què es va iniciar una producció en català continuada.[4]

Logotip del Circuit Català de TVE durant els anys 80.

Amb el naixement de TVE-2, TVE Catalunya va comptar amb un major espai a les desconnexions per a programació pròpia,[6] i van sorgir estudis secundaris a Esplugues de Llobregat i l'Hospitalet de Llobregat.[7] El restabliment de la democràcia a Espanya va suposar un augment significatiu de la programació en català, amb programes com el primer informatiu només en aquesta llengua, Miramar (actual L'informatiu), estrenat el 3 d'octubre de 1977, o Terra d'escudella, primer programa infantil en català. Les desconnexions es van consolidar sota el nom de Circuit Català, destinades ja a la normalització lingüística,[8] i un total de 54 hores mensuals d'emissió en 1977 que pujaren a 60 en 1978.[9]

Sant Cugat del Vallès[modifica]

Eduard Punset presentà el programa divulgatiu Redes, produït per TVE Catalunya.

El 27 de juny de 1983 TVE Catalunya es va traslladar a Sant Cugat del Vallès, i dels estudis de Miramar només es conserva la façana, que avui forma part d'un hotel.[7] Amb el trasllat, TVE Catalunya va incrementar sensiblement la seva producció, i evitar haver de llogar estudis en altres ciutats.

Durant anys, el centre de Sant Cugat va aspirar a una major autonomia. El 1980 professionals de la informació de TVE Catalunya van presentar a la direcció de l'ens públic un pla conegut com a Informe Miramar per crear un tercer canal per a Catalunya,[8] objectiu que va quedar estroncat amb el naixement de TV3, promoguda pel govern català.[7] El document, a més, qualificava la situació del català a TVE de marginal i sense vocació global, i definia els informatius com a regionalistes i parcials.[10] El 1987 el segon canal va gaudir de majors desconnexions i sota la presidència de Pilar Miró es va estudiar crear un tercer canal de TVE només per a Catalunya, però de nou no va tirar endavant en benefici de TV3, que va rebre una segona freqüència per posar en marxa el Canal 33.[7]

A escala espanyola, TVE Catalunya es va consolidar amb tota mena de programes: concursos com Si lo sé no vengo, El tiempo es oro o Saber y ganar, o programes com Barrio Sésamo, Ni en vivo ni en directo, Planeta imaginari, Pinnic i Redes, alhora que es van descobrir nous periodistes com Júlia Otero, Alfons Arús, Olga Viza, Lorenzo Milá i Mercedes Milá, Xavier Sardà, Jordi Hurtado, Jordi González i La Trinca.[11] Un dels seus majors artífexs va ser el realitzador Sergi Schaaff. A més, la seva feina va ser essencial durant la retransmissió dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992.[11] Per altra banda, la programació en desconnexió del Circuit Català va passar a ser de servei públic, complementària a TV3 i només en català.[11]

Al començament del 2000, la producció de TVE Catalunya per emissió estatal superava les 2500 hores.[11] El centre va adquirir més responsabilitats, i va assumir la gestió del canal temàtic Teledeporte. Més tard va dur Cultural·es -avui desaparegut- i TVE HD, la versió en alta definició de Televisió Espanyola. El 2010 la direcció de l'ens públic va decidir traspassar la gestió de La 2 de Madrid a Sant Cugat.[12] Actualment, TVE Catalunya és l'únic centre de producció de TVE fora de Madrid i en l'àmbit català manté tres informatius (migdia, tarda i cap de setmana) i una franja de desconnexió.

En qualsevol cas, la programació a TVE és d'una hora i mitja diària de dilluns a divendres, mitja hora més els dissabtes i al voltant d'hora i mitja els diumenges, una quantitat inferior a la que hi havia abans de l'expedient de regulació d'ocupació de 2006, quan es produïen més de tres hores diàries en català en els dies lectius i hi havia franges de desconnexió en horari de prime time els dissabtes a la nit.

Programació[modifica]

Programes en català[modifica]

 • L'Informatiu Migdia
 • L'Informatiu Cap de Setmana
 • Aquí parlem
 • Tinc una idea
 • La Missa
 • Vespre a La 2
 • El Debat de La 1
 • Noms Propis

Programes produïts en castellà[modifica]

 • Para todos La 2
 • El escarabajo verde
 • Saber y ganar
 • Cumbres
 • La mitad invisible

Programes històrics[modifica]

 • Los Amigos del Martes
 • Reina por un día
 • Giravolt es tractava d'un magazín que es distingia pel tractament de temes polèmics i pel seu atreviment ideològic. Va ser el primer programa en català que va emetre en color, concretament uns especials dedicats a Lluís Llach i a Maria del Mar Bonet. Es va estrenar el 1973 i va estar conduït pel periodista Antoni Serra.
 • Teatro catalán
 • La saga de los Rius
 • Linea 900
 • Mare Nostrum
 • 3x4
 • La Lluna / La Luna
 • La noche abierta
 • Cifras y letras
 • Los Lunnis
 • Mira quien baila
 • El Rondo
 • 135 escons
 • Catalunya Avui
 • http://www.rtve.es/television/catalunya/historic/

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

 • 50 anys de TVE Catalunya (50 anys d'una gran companyia). RTVE, 2009. ISBN 9788408087762. 

Enllaços externs[modifica]