Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes

Vandalisme "subtil". Què es pot fer?

6
Resum per Paucabot

ORES podria ser una solució?

FranSisPac (discussiócontribucions)

Exposo una situació sobre la qual m'agradaria rebre algun suggeriment relatiu a "què es pot fer" per detectar / evitar casos similars.

Casualment vaig detectar una edició que substituïa la paraula “xàfec” per “baina i em va estranyar. Aquesta última paraula, que el DIEC remet a “beina” sense cap significat que sembli aplicar-se al cas, apareix a «baina» Diccionari Normatiu Valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua. amb significats similars. Ara bé, si anem al Alcover-Moll, en la tercera accepció, treta del Diccionari Menorquín-Castellano (1883-1887) de Jaime Ferrer y Parpal, apareix la "subtil" intenció de l'editor: baina = acte carnal. L'edició en qüestió va seguida d'una altra eliminant la referència del paràgraf afectat, cosa que interpreto com un intent de camuflar l'anterior edició.

Per altra banda, he vist que, de les 5 contribucions de l'usuari anònim, dues ja han estat "caçades" immediatament i revertides: la d'"Antic Testament" convertit en "alt Testament" i un groller "# nolose" a Cassini-Huygens. Per sort, una que va deixar un «municipi de Seva a Osona» (Sant Miquel de Balenyà) com si fos un «municipi de la costa a Osona (girona)» (en destacat és meu) sols ha durat 17 dies gràcies a @Enmig.

No voldria donar idees a potencials vàndals (per això poso el fil a l'apartat "Tecnicismes" de La Taverna i no en altres més "populars"), però em pregunto: és possible que hi hagi escampades un munt d'edicions de característiques similars, fins i tot del mateix editor amb un altre usuari (IP), que no tinguem manera sistemàtica de rastrejar? Algun suggeriment?

CarlesMartin (discussiócontribucions)

Aquesta mena de vandalisme subtil és, efectivament, més difícil d'identificar que el barroer. No sembla que hi hagi més solució que vigilar. He blocat la IP, des d'aquesta ja no ho tornarà a fer. Gràcies,@FranSisPac

Pere prlpz (discussiócontribucions)

No és nou. A Viquipèdia:anecdotari n'hi ha algun exemple antic, i fins i tot un d'importat de la Viquipèdia en castellà en traduir acríticament.

QuimGil (discussiócontribucions)

Una cosa que es pot fer és apostar per ORES. Aquesta eina no sabrà d'entrada que "baina" és una paraula sospitosa, però se li pot ensenyar. Tampoc no sap moltes altres coses, però aprèn una mica cada cop que una edició és revertida, i amb el temps això pot ajudar a detectar tipus de vandalisme coneguts, la qual cosa deixa més temps als humans per a patrullar la resta.

No sé si ORES sap jutjar d'alguna manera un conjunt d'edicions fetes per un usuari anònim durant una mateixa sessió. He preguntat.

FranSisPac (discussiócontribucions)

@QuimGil gràcies pel suggeriment i per haver llançat la qüestió. Si interpreto bé ORES, la inclusió de "baina" com a "badword" provocaria reversió en el 99,9% dels casos on seria d'ús correcte, tenint en compte que el significat "inapropiat" sols l'he trobat en un "llunyà racó". Per altra banda, el cas que ens ocupa no és de diverses edicions en una mateixa sessió; en són tres i, d'aquestes, sols una (la del 26 abril 2017) introdueix dos "vandalismes". Gràcies de totes maneres.

QuimGil (discussiócontribucions)

No sembla que "baina" s'hagi emprat en cap article de la Viquipèdia fins ara... També crec que ORES sap fer una distinció entre la introducció del terme en nou contingut (una nova frase o paràgraf, on poden haver altres elements per a detectar vandalisme) o la introducció de la paraula com a substitució d'una altra existent, sense altres canvis (un possible patró de vandalisme).

En qualsevol cas, si algú fa servir un terme correctament i ORES s'equivoca mostrant l'edició com a incorrecta, ORES continua aprenent quan els editors humans actuen acceptant o revertint edicions.

En fi, la idea de base és que qualsevol minut que ORES pugui estalviar a patrulladors humans com vosaltres podrà ser utilitzat en tasques on els robots encara no hi arriben. Al principi l'ORES pot portar més feina que la que estalvia (com ara mateix, quan encara li hem d'ensenyar els aspectes més bàsics perquè pugui ser posat en funcionament a la Viquipèdia) però l'aposta és que a mig i llarg termini la feina estalviada serà crucial.