Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes

Hienafant (discussiócontribucions)

He creat articles sobre còmics, per exemple L'Ascension du Haut Mal, i cree a Wikidata l'ítem especificant que és una instància de còmic, enllace l'ítem amb l'article i pose la Infotaula còmic i no apareix res. Veig que si utilitzara la Infotaula llibre no deuria haver problema.

El meu plantejament és el següent:

  • O es connecta la plantilla Infotaula còmic amb Wikidata
  • O unifiquem la Infotaula llibre amb Infotaula còmic
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Notifico els que veig que han treballat connectant la infotaula llibre amb Wikidata: @Amadalvarez, Paucabot:

Paucabot (discussiócontribucions)

Efectivament, {{Infotaula còmic}} no importa paràmetres de Wikidata. Em semblen bé les dues opcions.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

La meva opció sempre és unificar. O bé amb {{Infotaula de publicacions periòdiques}} o bé amb {{Infotaula de llibre}}, el que millor encaixi. Recorda que si "còmic" té paràmetres o característiques diferencials amb aquestes dues opcions, afegir noves propietats a la infotaula existent no acostuma a ser un problema.

@Hienafant Fes un cop d'ull a les diferències entre {{Infotaula còmic}} i les proposades i ho comentem per a trobar la millor solució. A disposar.

Hienafant (discussiócontribucions)

Unificar {{Infotaula de publicacions periòdiques}} amb [[Plantilla:Infotaula còmics]] i {{Infotaula de llibre}} amb Plantilla:Infotaula còmic. Atenció a la diferència entre Infotaules de còmic i còmics.

Els paràmetres preceded by i followed by de Infotaula còmics podríem incloure'ls i enllaçar-los al Wikidata de https://www.wikidata.org/wiki/Property:P155 i https://www.wikidata.org/wiki/Property:P156.

Els paràmetres primera edició i última edició de Infotaula còmic han de tindre's en compte i no pareix que tinguen correspondència amb alguna propietat de Wikidata.

No se m'ocorren més canvis.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Hienafant M'ho apunto. Quan acabi d'integrar-les, igual et demano ajuda per fer alguna conversió o treball manual amb els articles.

Hienafant (discussiócontribucions)

Sí, cap problema.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Hienafant@Paucabot. M'he trobat amb un problema de concepte i demano opinió experta:

  • Els còmics, especialment les tires còmiques, acostumen a estar centrades en un personatge.
  • De fet acostumen a tenir el mateix nom (Dilbert, Superman,...)
  • Quina és l'entitat que ha de figurar a WD: la publicació o el personatge (o els dos) ?
    • Els personatges són susceptibles d'aparèixer en més d'un format (Ex.: Patoruzú la tira del qual va canviar de nom i va sortir en pel·lícules), no tenen editorial ni tirada, etc..
    • Les publicacions no tenen característiques personals (edat, sexe, color cabells, etc...)
  • Si responeu "els dos" (resposta fàcil), llavors hem de pensar com vinculem dades de personatge en infotaula de llibres (o revistes)
  • Podeu veure una mostra de què sortiria amb llibre, revista o personatge a l'exemple de El Corsario de Hierro

Vaig fent

Barcelona (discussiócontribucions)

Han d'estar per separats, primer perquè en una tira poden aparèixer diversos personajes (ex: Peanuts), tots ells admisibles i amb enllaç a wd, segon perquè el personatge que dona nom a la tira pot migrar (com el cas del Marvel) a molts altres còmics. Dins infotaula llibre posaría camps de personatge: protagonista, antagonista, secundaria destacats, crec que és una dada important i que ajuda a infotaules més enllà dels còmics

Hienafant (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ja assumia que tindrem tots dos, però la clau està en com es creen (o te'ls trobes creats) a WD els ítems del còmic. Al meu entendre, l'article del còmic sempre hauria de ser el d'una publicació. Els ítems WD dels personatges han d'aplicar-se a articles "biogràfics" del personatge, no de la seva forma de difusió

Exemple: el cas d'El Corsario de Hierro és paradigmàtic ja que l'article parla del personatge, de la publicació i fins i tot de la trajectòria editorial. A WD, l'etiqueta el descriu com "personatge de còmic", tot i que la seva P31 diu que és un "còmic" i consta com a personatge..... ell mateix !!. En fi, molta pedra per picar.

Hienafant (discussiócontribucions)

L'article malgrat el que diga en el primer paràgraf, profunditza principalment en el còmic, així que el consideraria un article categoritzable com a article sobre còmic.

Supose que sóc un exemple de per aquí el fet de tenir personatges independents no agrada gaire (Barcelona dixit). Si un personatge en sí té prou cobertura bibliogràfica em pareix bé que tinga article propi (exemple, malgrat que no és un personatge de còmic, Lara Croft)... I crec que em fonamente en les normes de notabilitat quan dic açò.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Jo no sóc contrari. Qui provoca interès i hi ha contingut té dret estar aquí.

Barcelona (discussiócontribucions)

Estic d'acord amb tu, però saps que per aquí el fet de tenir personatges independents no agrada gaire...

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Noves preguntes pels que saben, @Hienafant @Barcelona @Paucabot:

  • tot i encaixar millor en infotaula llibre, té la dificultat de que és periòdic com una revista i, per tant, grinyola haver de posar-li a un llibre la freqüència, o data de dissolució. Potser seria més natural adaptar la infotaula revista per afegir-li el protagonista o l'autor.
  • el concepte "tires còmiques" que no són una publicació, sinó un "material" o "obra artística" que es pot publicar en diferents mitjans, com s'haurien de tractar ?. Ex: Zits

Gràcies

Barcelona (discussiócontribucions)

A veure: si és un còmic amb periodicitat o números, caldria aplicar la infotaula de revista, si és una novel·la gràfica única (ex: Maus), la de llibre, ja que a diferencia fonamental és justament si apareix un cop o de manera seguida (fins i tot si no passa del primer número, la voluntat és anar més enllà). Les tires còmiques entrarien dins de la categoría de periòdiques, ja que usualment neixen amb un mitjà, poden publicar-se a més d'un després i fins i tot se n'acaben fent llibres (però tenen volums, com passa en el cas dels manga o dels recopilatoris com Mafalda). Per tant, tot i ser conscient que ens trobarem amb problemas i casos particulars, com a criteri general faria servir periòdic / no periòdic per aplicar una o una altra infotaula amb els camps afegits que requereixi el còmic (insisteixo en els tres valors que he apuntat a dalt sobre personatges, i que poden enllaçar a les infotaules i articles respectius)

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Hienafant @Paucabot @Barcelona Fi de la transformació. Tota mena de còmics són atesos per la Plantilla:Infotaula de publicacions periòdiques. Tots els articles que feien servir les antigues infotaules han estat actualitzats i la major part de dades carregades a WD. Resta per actualitzar la documentació per tal de recollir els nous paràmetres i posar algun exemple més representatiu del que hi ha ara. T'animes, @Hienafant ?

Si hi detecteu algun error en articles que fan servir aquesta plantilla (especialment els que ja la tenien abans), m'aviseu via pàgina de discussió de la plantilla.

Merci,

Hienafant (discussiócontribucions)

@Amadalvarez:, en el cas de còmics publicats en revistes afegiria el paràmetre de "publicat en" publicat a (P1433).

Disculpa'm haver-ho pensat ara.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Hienafant No t'hi animes a fer-ho tu ?. Mira't el codi i trobaràs molts exemples

Hienafant (discussiócontribucions)

No sé modificar el codi.

El codi es modifica directament mitjançant la secció de Descripció dels paràmetres i directament mitjançant el Parameter names example? :S

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Hienafant. Noooo !. El parameter names és només perquè generi una mostra de com quedarà la infotaula i està a la pàgina de documentació. Per canviar el codi has d'editar la plantilla. En aquest cas, t'ho he fet jo perquè és una mica més complex, ja que en una propietat com aquesta és lògic que es pugui haver publicat a diversos mitjans al llarg del temps i llavors el correcte és afegir-li les dates en que es va publicar en cada mitjà (si ha estat informat, és clar).

Mira el canvi.

Resposta a «Wikidata i Plantilla:Infotaula còmic»