Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Viquiprojecte que no té res a veure amb Viquipèdia

17
KajenCAT (discussiócontribucions)

Pels canvis recents, m'he donat compte de l'existència d'una subpàgina d'un viquiprojecte anomenat Viquiprojecte:Esmuc/Acustica de recintes (Sonologia) que aparentment no té absolutament res a veure amb la Viquipèdia, ja que sembla ser uns exercis d'una classe i molt lluny de qualsevol objectiu que es proposa el viquiprojecte Esmuc.

Entenc que això no té cabuda aquí, no?

FranSisPac (discussiócontribucions)

Efectivament té tota la pinta d'un ús espuri de la Viquipèdia com a plataforma d'ús "privat". S'hauria d'aturar ipso facto.

Vriullop (discussiócontribucions)
Annacostal (discussiócontribucions)

Bon dia! Efectivament, Vriullop, es tracta d'una assignatura del grau de Sonologia de l'Esmuc que imparteix el professor Enric Guaus. Tal com indiques, els resultats dels experiments proposats es pujaran a la pàgina d'àudios que tenim a Commons per tal d'il·lustrar, després, alguns articles.

KajenCAT (discussiócontribucions)

Perfecte, perdoneu per les molèsties!

Enricguaus (discussiócontribucions)

Benvolgudes,

Sóc el culpable del malentès o, perquè no dir-ho, de l'error. Us explico. La idea de les planes que vaig creant dins el viquiprojecte esmuc és el filtre, el pas previ a publicar resultats a la viquipèdia. A voltes en forma de documents sonors, o de creació de planes, traducció, etc. La idea és que tot allò "brut" que anem treballant es vagi esborrant a mesura que es va actualitzant a la viquipèdia. En cap cas és un "repositori de dades", tot i que pel desordre que hi tinc,

Si hi ha alguna cosa que tincgui mal entesa, si us plau, no dubteu en comentar-ho. Estic aprenent de mica en mica...

Enricguaus (discussiócontribucions)

Disculpeu que m'ha quedat una frase a mitges: "En cap cas és un "repositori de dades", tot i que pel desordre que hi tinc, ho sembla".

FranSisPac (discussiócontribucions)

@Vriullop (més @Annacostal i @Enricguaus): agraeixo les explicacions i començo per manifestar les meves simpaties envers l'ESMUC. De totes maneres, m'agradaria diferenciar dos aspectes d'aquest cas.

Per una banda, crec que ens trobem davant d'una situació que demanaria un debat ampli abans de donar-la per bona, ja que podria servir de precedent per a molts casos. Em refereixo en concret a la utilització de la Viquipèdia com a plataforma de software Wiki per gestionar unes pràctiques docents, utilització que jo veig al marge de les seves normes, usos i costums (potser és un enfocament innovador, lloable, i jo soc una mica antiquat, per la qual cosa l'he arribat a qualificar d'espuri). La idea que, en tot cas, hauria d'anar en un espai de noms diferenciat, m'ha portat a descobrir l'existència, ja històrica, de l'espai número 446 que durant algun temps va tenir vigència a la Viquipèdia anglesa com a Education Program namespace. No acabo d'entendre quina ha sigut la seva evolució.

Evidentment, un aspecte "diferent" és el de produir continguts per a la Viquipèdia o projectes germans. Aquest és un fi que sembla justificar el primer aspecte, però em venen al cap molts exemples, que no concretaré per evitar convertir-los en centre de la controvèrsia, d'usos similars en qualsevol àmbit docent... que també podrien acabar, com a resultat indirecte o parcial, amb algun fruit incorporat a l'entorn Viquipèdia.

No voldria ser alarmista, però, abans no sigui massa tard, crec que caldria preguntar-nos, per exemple:

  1. Posem Viquipèdia a l'abast del món docent per gestionar les activitats internes de pràctiques o treballs, amb la sola condició que en resulti alguna aportació a la Viquipèdia o a projectes germans? En cas afirmatiu,
  2. On hauria de quedar documentat aquest fet, aquesta disponibilitat?
  3. Quines serien les regles a seguir? Quines les limitacions?
  4. etc.

Em permeto demanar posició, també, a: @Amadalvarez, @Barcelona, @ESM, @Kette~cawiki, @Kippelboy, @Leptictidium, @Paucabot, @Pere prlpz,...

Crec que queda clar que no pretenc tant entrar a jutjar aquest "cas únic", sinó prendre'l com a exponent d'altres que potser ja han existit (ho desconec) o, sobretot, que puguin venir.

Potser abans no es produeixi aquest debat i s'estableixin unes regles del joc per a aquests usos si cal, un cop arribats a l'acord que són correctes, es podria prendre una "mesura cautelar" (quines coses que aprenem últimament) i usuarificar la pàgina d'aquest Viquiprojecte.

Cordialment,

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per al·lusions, aquí no hi veig cap problema per la Viquipèdia. És una pàgina muntada per organitzar la pujada d'arxius a Commons. Si alguna cosa li falta és que no ho diu enlloc i un editor s'ha pensat que era una altra cosa i s'ha endut un ensurt.

Per la resta, no veig que calgui cap normativa ni res semblant. Si mai comencem a tenir viquiprojectes sense relació amb la Viquipèdia ja ens en preocuparem però em sorprendria molt que cap escola vingués a fer a la Viquipèdia el que podria fer millor al seu propi Moodle (que l'ESMUC també en té).

FranSisPac (discussiócontribucions)

Perdó, @Pere prlpz (c.c. @Enricguaus): no vull pecar en excés de suspicaç, però em costa entendre (amb tota cordialitat) que l'inventari de preu, fabricant, país, versió, i unes quantes característiques més, de les aplicacions de sonòmetre existents per a mòbil, sigui un pas necessari per a la pujada d'arxius a Commons.(!) D'aquí trec la idea d'un ús, per gestionar les activitats internes de pràctiques o treballs, que potser ultrapassa el pur objectiu "viquipedista". Si tothom ho veu correcte...

Barcelona (discussiócontribucions)

Com s'ha dit, el projecte està en marxa, deixem que continuï, està clar que des d'ESMUC saben com col·laborar amb la Viquipèdia i els seus projectes germans i per a mi és normal que posin les fases prèvies aquí. Coincideixo amb les apreciacions del Pere prlpz i ens hauríem d'alegrar que es facin projectes diferents des dels centres educatius. Benvinguts!

Enricguaus (discussiócontribucions)

Moltes gràcies a tots per les vostres impressions (sempre respectuoses). Aprenc molt. Llegint entre línies, em queda clar que he confós una mica les accions que segurament és millor que fem dins el nostre propi Moodle i pujar al viquiprojecte els resultats obtinguts per compartir-los amb la comunitat. Un dels objectius de fer-ho així era el de promoure entre els estudiants a donar-se d'alta i editar "un article" (tot i que dins l'entorn acotat del viquiprojecte) per generar nous viquipedistes. Tanmateix, i entenent els punts de vista exposats en aquest fil, en les properes setmanes migraré el contingut d'aquesta plana cap al Moodle intern i deixaré aquí només la informació que entenem que és rellevant per la comunitat. Disculpeu les molèsties, i gràcies novament per les recomanacions.

FranSisPac (discussiócontribucions)
  1. Gràcies @Enricguaus. En la meva opinió és millor així i evitem crear un precedent davant altres menys "afins". No deixis d'encoratjar els teus alumnes a esdevenir viquipedistes (en el fons, si no és per a això, potser no caldria que hi tinguessin usuari "buit"; els actuals, en qualsevol cas, ja quedaran amb les edicions "de classe").
  2. A la resta de companys: ja que ha sorgit, i com que es tractava d'anticipar-se a nous cassos equiparables que sorgissin fins i tot encara que d'alguna manera també siguin viquiprojectes relacionats amb la Viquipèdia, jo no veuria malament tirar endavant el debat en termes generals. Si algú s'hi anima, perfecte! Si no, debat posposat / anul·lat.

Cordialment,

Pere prlpz (discussiócontribucions)

En aquest cas em sembla que el debat ha servit per resoldre un problema que no teníem i que la conseqüència més greu que portava era la de que es estudiants s'enfrontaven a haver d'editar una pàgina wiki (amb una taula) abans de posar-se amb un article de veritat, cosa que més aviat era bona.

Pel futur, podríem fer una norma detallada sobre què es pot fer en un projecte docent, però bàsicament serviria per:

  • Que els professors que fan projectes docents i passen de tot (que són el problema que sí que tenim) no se la llegeixin.
  • Que els professors que fan projectes docents i no passen de tot (que són un actiu que hem de cuidar) tinguin una cosa més a llegir, i sincerament, crec que ja tenim prou polítiques per fer-los llegir. Si un professor vol llegir, preferiria que dediqués el seu temps a llegir VP:ADMS o VP:NOTI que no una pàgina sobre si està permès o no recollir en una pàgina auxiliar d'un viquiprojecte les característiques dels sonòmetres que es faran servir en l'enregistrament d'uns sons que es pujaran a Commons.
KajenCAT (discussiócontribucions)

No pretenia crear pas cap debat, però al no explicar l'objectiu per a que es feia tot això i, a més, tal com explica en FranSisPac hi havia un inventari de preu, fabricant, país, versió, ... de les aplicacions mòbils de sonòmetre, pensava que es tractava d'una cosa completament aliena a la Viquipèdia. No obstant això, si part d'aquest material es materialitza després en una entrada o més informació en una entrada existent llavors, per la meva part, no hi ha cap problema.

Crec que els esforços (i mà dura) en aquest àmbit hauria d'anar dirigit a combatre el fenomen que explica en Pere prlpz en el primer punt, ja que en els últims mesos n'ha hagut una proliferació important i amb unes conseqüències negatives molt visibles per la Viquipèdia i pels viquipedistes.

FranSisPac (discussiócontribucions)

No m'estranya que si, per exemple, la norma de citar les fonts no cal tenir-la en compte, preferim moure'ns en un entorn sense normes... no fos cas que la gent hagués de perdre el temps llegint-les!

Ara bé, segons sembla hi ha «professors que fan projectes docents i passen de tot (que són el problema que sí que tenim)» i, a més, «en els últims mesos n'ha hagut una proliferació important i amb unes conseqüències negatives molt visibles per la Viquipèdia i pels viquipedistes» (sic). No ho sabia, sols ho imaginava com a realitat present o futura (o no havia deixat prou clar que no anava contra el projecte de l'ESMUC sinó que em preocupa què fer en casos semblants que es presentessin).

Conclusió, fins ara: ens enfrontem a un problema amb conseqüències molt negatives, però no volem fer res per tenir "armes" amb què atacar / defensar-nos. Magnífic!

Ja que ha sortit: no seria millor que això dels «estudiants [que] s'enfrontaven a haver d'editar una pàgina wiki (amb una taula) abans de posar-se amb un article de veritat» ho fessin, com hem de fer tots, en un entorn de prova, d’usuari!

Salutacions cordials.

Enricguaus (discussiócontribucions)

Benvolgudes,

He esborrat el contingut de la plana i, quan tingui les dades processades, les penjaré de forma que s'adigui amb els objectius del Viquiprojecte i la Viquipèdia. Tot i que la marca i model del telèfon mòbil és informació rellevant per poder apreciar diferències entre mesures, així com el nom concret de l'aplicació, deixaré aquí només la informació genèrica. L'estudi de les variacions del soroll mesurat degudes a aquests factors potser són material per escriure un article a una revista o congrés. De fer-ho així, podria referenciar l'article per fer referència a aquests detalls.

Moltes gràcies a totes, i disculpeu l'enrenou que he generat.

Enric

Resposta a «Viquiprojecte que no té res a veure amb Viquipèdia»