Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Reanomenaments: És responsabilitat vostra assegurar que els enllaços continuïn apuntant cap a on se suposa que han d'anar.

7
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Quan reanomenem un article, surt un avís que diu clarament "És responsabilitat vostra assegurar que els enllaços continuïn apuntant cap a on se suposa que han d'anar". A més, és de sentit comú que si un reanomenament espatlla molts més enllaços que els que arregla, no estem millorant la Viquipèdia si fem el reanomenament sense arreglar els enllaços.

El problema és que molt sovint i des de fa anys s'ignora aquest avís i es fan reanomenaments sense discussió per posar pàgines de desambiguació on li sembla millor a qui la fa, i sense mirar ni arreglar els enllaços, de manera que molts enllaços que eren correctes passen a apuntar a la desambiguació. Un cas recent notable en aquest sentit ha estat el reanomenament de plaça de Sant Jaume, que ha deixat més de 150 enllaços apuntant a una desambiguació quan tots o gairebé tots apuntaven correctament fins ara a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

Què hem de de fer en casos com aquests? Cal fer més gros l'avís? Cal una política per poder revertir al moment aquestes coses? Cal blocar l'usuari?

Vriullop (discussiócontribucions)

Revertir i en tot cas discutir-ho després. El motiu "polisèmia" no és suficient. A Ajuda:Pàgina de desambiguació#Títol explica casos de polisèmia on el títol no hauria de ser "Daixonses (desambiguació)".

Pau Colominas (discussiócontribucions)

D'acord en revertir si l'usuari no s'ha encarregat d'esmenar els enllaços interns.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Crec que, més que una pura reversió com a norma genèrica, en cada cas s'ha d'actuar segons les circumstàncies que presenti, ja que sovint les implicacions són múltiples i encara es podrien complicar més les coses. Estic treballant sobre la "Plaça de Sant Jaume de Barcelona". Quan ho tingui enllestit posaré aquí mateix l'enllaç a l'explicació.

Vriullop (discussiócontribucions)

De fet, encara que he apuntat el cas d'un títol destacat sobre els altres, vam arribar a la conclusió que les adreces amb nom genèrics s'haurien de completar amb el municipi. La reacció immediata de revertir és més per la reiteració de desambiguacions dubtoses i no discutides, ara amb l'afegit de trencar enllaços.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Benvolgut @Vriullop, no acabo d'interpretar el teu «vam arribar a la conclusió» que, per altra banda, justificaria el discutit reanomenament, al marge del tema dels enllaços.

Hem de tenir en compte que "Plaça de Sant Jaume", a més de ser un eufemisme utilitzat per referir-se al "poder polític català / barcelonès", a la VP té (quan ara ho he comptat) més de 160 enllaços, dels quals prop de 30 ho fan a traves de la redirecció Plaça Sant Jaume, sense preposició. És cert que amb la "nova" denominació, que incorpora el municipi, presenta quasi 180 enllaços, però 154 d'aquests són deguts a que el corresponent article incorpora la plantilla {{Llocs d'interès de Barcelona}} que el mateix @Bestiasonica va editar quasi simultàniament amb el reanomenament en qüestió.

A més, en aquest tema no es pot ignorar la recomanació «No s'haurien de canviar els títols d'articles que siguin estables des de fa molt de temps sense un bon motiu per a fer-ho» de VP:Reanomenaments. En aquest cas, la pàgina creada el 20 nov 2005 no s'havia mogut fins ara, més de setze anys d'estabilitat!

Hi segueixo treballant, però vaig trobant altres "danys col·laterals" de autoria similar.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@FranSisPac Entenc que en @Vriullop es referia a Tema:Vrlbq9ixvmhq37u9, que en aquest cas seria un argument a favor de reanomenar.

Ara bé, que hi hagi motius a favor de reanomenar (també n'hi ha en contra) no treu que, com deies tu, no es pot ignorar la recomanació de no canviar títols estables ni encara menys la necessitat de repassar els enllaços que van a l'article per tal que, com a mínim, després de reanomenar no hi hagi més enllaços incorrectes que els que hi havia abans. A més, en aquest cas fins i tot si es reanomenés la plaça al nom amb el municipi, convindria redirigir Plaça de Sant Jaume a la de Barcelona perquè és el que buscaran la gran majoria d'enllaços (incorrectes) que hi aniran en el futur.

I coincideixo amb tu en els danys colaterals per reanomenaments intempestius d'autoria similar, abundosos des de fa molts anys.

Resposta a «Reanomenaments: És responsabilitat vostra assegurar que els enllaços continuïn apuntant cap a on se suposa que han d'anar.»