Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Pilardenou999 (discussiócontribucions)

Companyes, companys, voldria saber qui se n'encarrega de redactar i penjar les notícies de portada... no ho he sabut trobar, com està organitzat això. De vegades havia pensat incloure'n alguna que triga a posar-s'hi, però segurament se'n fa càrrec sempre una mateixa persona... no ho sé. Gràcies ~~~~

FranSisPac (discussiócontribucions)

Intervinc perquè em sento concernit. Com explico a la meva pagina d'usuari, aviat farà vuit anys que, amb alguns períodes de pausa, «vaig començar a fer un cert "monitoratge" espontani, pràcticament diari, dels diversos aspectes relacionats amb, o derivats de, la Portada». Això no invalida en absolut, ans al contrari, el que t'ha respost en @Pere. La descripció "mecànica" del tema la trobaràs a Plantilla:Portada600k/ús, però el més delicat és la qüestió del criteri a l'hora de considerar el tipus de notícies que hi hauria d'haver. Del desembre del 2005 estem parlant d'una altra era i d'altres formats de portada provenen unes certes normatives que fins al 2017 sols van veure algunes correccions i concrecions, com es pot veure aquí. No em consta que se n'hagi elaborat res nou, Algun cop s'han discutit a la Taverna, destacant-ne l'antiguitat, si bé diria que s'ha mantingut la vigència del punt «(però no notícies de premsa rosa -famosos- ni groga -sensacionalista-)». La temàtica dels resultats esportius, en general, s'ha anat evitant.

Dues qüestions que sovint s'han debatut, i que intentaré resumir-te en el que interpreto és "la posició que ha quedat" (amb caràcter general, diria que són pocs els casos, si n'hi ha hagut, on els temes discutits em refereixo en particular a la Taverna han arribat a un acord representatiu i ferm):

  • Llargada. Tots procurem que el format sigui el d'un titular de premsa, curt, però aquí juguen dos factors que ho poden posar difícil. Per una banda, el cos de les notícies "de premsa" sovint permet posicionar, matisar o ampliar amb informació essencial el titular; aquí no. L'altre és l'aplicació del criteri que apunta el Pere, «conduir el lector a articles que li donin context», i això algun cop aconsella estendre's una mica més.
  • Enllaços vermells. Debat mai tancat però amb majoria d'opinions favorables, en tant que propicien la creació de nous articles, especialment si no en resulta una proliferació excessiva. Personalment jo recomanaria que qui "genera" un enllaç vermell en una notícia consideri, tot i que potser sí s'hagi creat en anglès o altres idiomes, si resulta equilibrat afegir-lo a la nostra enciclopèdia, amb visió a mig-llarg (els fets purament d'actualitat acostumen a generar articles que quasi mai s'actualitzen!); l'altra recomanació seria estar disposat a fer-lo un mateix si ningú s'hi posa abans que la notícia arribi a la "tercera posició".

Ja veus que aquest és un de tants temes on hi ha molta feina pendent per posar al dia (ben debatudes i acordades) les normes i ajudes. @Pilardenou999, benvinguda al club dels "animadors" de la portada. Cordialment,

Pilardenou999 (discussiócontribucions)

Gràcies per les explicacions tan detallades! Algun dia que en trobi a faltar alguna ho provaré. Merci!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

La discussió és a Plantilla Discussió:Portada600k/actualitat.

Hi ha uns quants participants habituals, però com tot, i tenint en compte que s'hi posen menys notícies de les que s'hi podrien posar, qualsevol hi pot afegir una notícia. Bàsicament es tracta de fer un redactat neutral, no gaire llarg, i mirant d'enllaçar articles que donin context. La idea no és de substituir el que fan els diaris sinó de conduir el lector a articles que li donin context a l'actualitat.

Pilardenou999 (discussiócontribucions)

Sí, ho entenc. Gràcies!

Resposta a «Notícies de portada»