Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Guillem Carreras (discussiócontribucions)

A Twitter aquests dies he vist queixes -ben comprensibles- per la toponímia utilitzada per la versió castellana de la Viquipèdia dels municipis catalans. Crec que nosaltres també tenim molt marge de millora i autocrítica a fer.

Des d’una perspectiva històrica, no té sentit que, en la capçalera de les pàgines relatives a biografies, quan es descriu la vida d’una persona nascuda abans de la divisió comarcal aprovada de la Generalitat de Catalunya de 1987, s’esmenti la comarca.

Poso l’exemple de la comarca natural de la Segarra. Crec que, des d’una perspectiva enciclopèdica, és incomprensible que el polític Laureà Figuerola sigui descrit com una persona nascuda a Calaf, Anoia, o bé que l’escultor Mariano Novellas consti com a natural de Santa Coloma de Queralt, Conca de Barberà. Casos com aquests són anacronismes greus que no trobaríem (o no hauríem de trobar) en articles acadèmics.

Crec que l’opció més honrada seria evitar les referències a comarques en els biografiats nascuts abans de 1987, tan en les capçaleres com en les infotaules.

Martorell (discussiócontribucions)

En els exemples dels articles que esmentes no veig que es vincule la comarca al lloc de naixement de la persona, sinó que s'especifica on és el municipi de naixement. És informació per a orientar al lector. Entendria la crítica si es diguera, per exemple, que Laureà Figuerola és anoienc, o si Mariano Novellas era un conquenc. Estic d'acord amb el criteri que exposes, però crec que no és el cas.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord amb en Martorell.

A més, el problema és què fem servir. Anem canviant la comarca segons n'han canviat les fronteres des de 1932? Quan es van abolir fem servir partits judicials i províncies? I del segle XVIII fins al 1833 fem servir corregiments? I abans què? Les vegueries medievals?

Si tots sabéssim molta geografia diríem que algú va néixer a Folgueroles o a Tales i ens quedaríem tan amples, però la majoria de lectors trauran més profit de l'afirmació si els aclarim que Folgueroles és a Osona i Tales a la Plana Baixa.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Enric (discussiócontribucions)

Com passen els anys... i com es van rostint les neurones. No recordava haver fet aquesta disquisició sobre l'anacronisme o no de les comarques. Que, de fet, són una realitat geogràfica que ha esdevingut administrativa.

Guillem Carreras (discussiócontribucions)

Martorell. Posem aquest cas com a exemple. "Laureà Figuerola i Ballester (Calaf, Anoia, 4 de juliol de 1816 - Madrid, 28 de febrer de 1903)"


Tothom entén que Calaf és el lloc on va néixer el biografiat, i la data òbviament també fa referència a ell. Per tant, molts lectors poden entendre que la comarca que s'esmenta també fa referència al biografiat, com els altres dos ítems, no pas a l'actual ubicació administrativa del municipi on va néixer. Això no s'ajusta a la realitat. En el millor dels casos, el criteri actual és terriblement confús.


Pere prlpz. Crec que no has llegit amb atenció el meu comentari. La meva proposta és eliminar les referències a les comarques, no pas anar-les canviant segons els canvis de fronteres administratives. Crec que el criteri actual és molt susceptible de desinformar.

Portat a l'extrem, el teu argument ens portaria a definir com a "català" les restes prehistòriques que es van trobar a Capellades. No podem fer presentisme. Al meu entendre, ser rigorós significa situar cada cosa en el seu context.

Guillem Carreras (discussiócontribucions)

Gràcies per l'enllaç. Sense saber-ho, veig que també he posat un exemple prehistòric. Comparteixo un dels arguments que s'hi exposen, que apunta que si el lector vol conèixer on s'enquadra el municipi, senzillament ha de clicar a l'enllaç. Definir realitats supramunicipals, que són molt més inestables que les municipals, és perillós i molts cops enganyós. El que no es pot fer és descriure un biografiat des d'un context que no és el seu. El criteri de referència d'una biografia ha de ser sempre la mateixa persona, no pas la geografia actual.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Segons el teu criteri, on vivien els individus als que pertanyen els ossos trobats a Capellades? Segons el teu criteri, no vivien a l'Anoia, que no existia, però és que Capellades tampoc. Aleshores com li expliqem al nostre lector on era?

Per la resta, entenc que la teva proposta és, per qualsevol lloc del món, dir el nom del poble i no especificar més. És això?

Per altra banda, entenc la frustració o l'emprenyamenta que us deu produir als segarrencs que les divisions administratives anomenin Segarra a una cosa que deixa fora bona part de la Segarra (incloent-t'hi a tu), però això no es resol eliminant informació, sinó en tot cas afegint-ne. Cal reconèixer que termes com Segarra, Conca de Barberà, Camp de Tarragona, Cerdanya, Bretanya, Occitània o Catalunya són polisèmics i que es poden referir tant a una divisió administrativa actual que fem servir de referència com a un concepte geogràfic, de vores més o menys variables i difuses, que pot tenir sentit fer servir en certs casos. Aleshores, si en algun lloc té sentit que alguna cosa forma part de la Segarra històrica s'hi pot afegir. Fins i tot es poden crear categories per la Segarra històrica si hi ha referències que diguin què inclou exactament.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

En altres llocs del món ja ho fem bé: municipi i estat corresponent, essent el darrer sovint la Unió Soviètica, l’Imperi Austrohongarès, etc. En principi quan parlem de municipis dels Països Catalans que jo sàpiga som més laxes i no cal incloure la comarca perquè seguim un criteri de proximitat geogràfica del lector.

Guillem Carreras (discussiócontribucions)

Aquest és el criteri que em sembla correcte.

Guillem Carreras (discussiócontribucions)

Gràcies per la proposta de crear la categoria "Segarra històrica", buscaré referències, crec que hi són. Al meu entendre no és completament satisfactòria, però és un pas per ajustar-se més a la realitat.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Com que el no poder-li dir "Segarra" és només un problema de desabiguació, es pot buscar com millor desambiguar. Pot ser que "Segarra (històrica)" o "Segarra (comarca natural)" sigui més adient. Ara mateix no sabria massa quin nom triar.

Martorell (discussiócontribucions)

El (res)sentiment dels segarrencs no és únic. En el cas del País Valencià també hi ha de ressentits dels pobles de la Vall de la Gallinera que ells no són de la Marina, o de biaruts que neguen en rodó ser part de les Valls del Vinalopó mentre que, en canvi, els guardamenrencs sí que voldrien ser vinaloponers i no "vegabajenses". Després estan els de Cabdet que no volen estar a la província d'Albacete sinó a la de València. Etcètera. Les demarcacions administratives són una cosa canviant en el temps, i si és per a ubicar al lector, crec que està justificat que s'utilitzen les que són actuals perque són les més fàcils d'identificar. Tret del cas que afecte directament al tema que tractem, que ara mateix no se'm occorre cap exemple (com ara atribuir a la persona en qüestió un gentilici fora de context), però en aquests casos crec que es pot discutir la problemàtica i arribar a un consens cas per cas.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Sí que estic d'acord amb en @Guillem Carreras que si el municipi ja apareix a la infotaula acompanyat de la comarca de manera orientativa, al cos del text és innecessari —més encara quan el municipi sempre duu un enllaç intern. De tota manera, tenim la plantilla {{IniciBio}} que no inclou la comarca.

Resposta a «Referències comarcals»