Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Multimèdia

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Començo un fil nou a partir de Tema:Xcsnwfhvftzwfx24. Una qüestió que ha sortit del comentari jurídic d'en @Josep Matas en aquest tema, però que se'n va de l'abast de la pàgina on és, és que l'abast del concepte de meres fotografies és molt ampli i ens podria ser molt útil.

Bàsicament, la gràcia és que les meres fotografies creades a Espanya abans de 1971 i publicades abans de 1989 són de domini públic a Espanya i als Estats Units i per tant es poden carregar a Commons. En canvi, com a obres fotogràfiques (que vindrien a ser les fotografies artístiques) d'origen espanyol només serien lliures per Commons si es van publicar abans de 1928 i el fotògraf va morir abans de 1943. O sigui, fent un ús adient de la mera fotografia se'ns obre la possibilitat d'il·lustrar la major part del segle XX, que altrament ens estaria vedada.

Començo per recollir alguns antecedents:

Algunes conseqüències útils:

  • Podríem començar escanejar llibres d'arquitectura i d'història d'abans de 1971 i pujar les fotos a Commons.
  • Algunes fotos antigues (de principis de segle XX fins als anys 30 o 40) que són a Commons una mica en precari perquè no està clar quan en va morir l'autor, es poden etiquetar com a simples fotografies i justificar que són de domini públic.
  • Projectes com el de la c:Category:Memòria Digital de Catalunya, que es va aturar a les fotografies de fotògrafs amb data de la mort coneguda i de fa més de 80 anys, potser podrien continuar més ençà.

Addicionalment, té conseqüències en les fotografies que podríem carregar localment si volguéssim (de 1971 a 1998 complint amb el fair use), però per això ja hi ha una presa de decisions en curs. A més, anecdòticament, sembla que les fotografies nostres que hem estat carregant a Commons no passaran al domini públic al final d'aquest segle o principi del que ve sinó que començaran a passar-hi a finals d'aquesta dècada o principi de la vinent.

Vriullop (discussiócontribucions)

Hi ha 38.000 meres fotografies italianes: c:Category:PD Italy (20 years after creation). Això ja dóna per veure que tenim recorregut i veure les discussions que hi ha hagut. Josep Matas ha deixat un enllaç a una ponència molt interessant sobre el tema. En principi la llei italiana era més generosa, però actualment està harmonitzat per diverses directrius de la UE. La llei espanyola és més imprecisa parlant només de "creativitat" o "originalitat". Em quedo amb una resolució del TJUE que estableix jurisprudència: "És obra fotogràfica quan el fotògraf:

  • ha pogut expressar la seva capacitat creativa prenent decisions lliures durant tot el procés.
  • ha pogut decidir quins elements, persones o material han de figurar a la fotografia.
  • ha pogut decidir l’enquadrament, l’enfocament o fins i tot crear un ambient
  • en el cas d’un retrat ha pogut triar l’escenificació, la postura de la persona i la il·luminació.
  • ha pogut efectuar retocs posteriors mitjançant programes informàtics
  • ha pogut triar la tècnica a utilitzar en la realització de còpies i verificar el resultat."

Si es volen regles simples, jo descartaria fotos d'estudi i de fotògrafs reconeguts.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Aquesta resolució del TJUE és un molt bon punt de partida per distingir, tot i que no tan fàcil.

Per posar-nos un primer exemple de valoració a partir d'un cas d'article de qualitat que no té foto per aquesta casuística, se m'acut el de la llista d'imatges no lliures de La Monyos#Enllaços externs. No sé si resulta gaire senzill de distingir quines de les 7 que hi ha a repositoris institucionals encara no aprofitats, podrien ser aptes com a mera fotografia i quines no: jo diria que només 2 de les 7, aquesta i aquesta..

Josep Matas (discussiócontribucions)

Únicament un comentari sobre la el termini de referència per calcular el pas a domini públic de les meres fotografies a Espanya. Són vint-i-cinc anys computats des del dia 1 de gener de l'any següent a la data de realització (no de difusió). O sigui estan en domini públic totes les meres fotografies fetes abans de l'1 de gener de 1998.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Molt bon recull de la situació, @Pere prlpz. Crec que això val la pena per:

  1. Recollir-ho a la Viquipèdia en una política estructurada amb les explicacions adients. És a dir, via una presa de decisions separada que ens permeti tenir una directriu informativa adient sense dependre del que diu Commons, tot i que després la puguem bolcar allà per facilitar les coses. Sobretot per no començar a Commons i que ens trobem allaus d'avisos d'esborrament.
  2. Endegar un viquiprojecte únicament per aquesta finalitat i en el qual, pel cap baix, puguem anar llistant àmbits d'ús, articles candidats més prioritaris i repositoris susceptibles de xucladors. També havia pensat en la MDC, però fins i tot col·leccions de la IEFC o l'Arxiu Nacional d'Andorra que ja estarien en domini públic sota aquesta assumpció de mera fotografia i que l'entitat té disponibles al seu web.
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Pel primer punt, no veig que hàgim de fer cap presa de decisions a la Viquipèdia sobre el que carreguem a Commons. Ens podem coordinar i organitzar, però el que s'admeti a Commons depèn de les polítiques i decisions de Commons. Si volem una bona pàgina sobre el que pot anar a Commons podem millorar i traduir c:Commons:Copyright rules by territory/Spain, c:Commons:Copyright rules/Photographs o la documentació de la plantilla c:Template:PD-Spain-photo.

Pel segon punt, compte que tot això val per la legislació espanyola. L'andorrana s'hauria d'estudiar i la francesa sembla que és més restrictiva.

Josep Matas (discussiócontribucions)

La normativa francesa no reconeix la mera fotografia. De fet el Tractat de Berna i les directives europees deixen a criteri de cada estat protegir les fotografies que no són obra fotogràfica. França no ho ha fet, de manera que des de la perspectiva del dret d'autor en principi es poden utilitzar. A falta de protecció la jurisprudència ha "baixat el llistó" de l'exigència d'originalitat i alçada creativa, de manera que acaben protegint com a obra fotogràfica algunes que nosaltres no ho consideraríem com a tal.

Altres límits a considerar a França:

- l'ús de fotografies quan apareixen persones reconeixibles (com en el nostre cas),

- fotografies de monuments o obres d'art situades permanentment a la via pública (i que no estiguin en DP) poden aparèixer sempre que no sigui l'element principal (el seu dret de panorama és més restringit que el nostre).

- en un context comercial / mercantil / professional la fotografia d'una altra empresa / professional no es pot utilitzar si pot ser considerat un acte de competència deslleial (és aprofitar un actiu d'un altre).

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Cert, tot i que un bon gruix dels arxius de l'ANA són d'autoria espanyola.

Docosong (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Les fotografies de Brangulí són un dels casos que en @Vriullop deixava prudentment de banda més amunt: fotografies de fotògrafs reconeguts. Ara bé, mirant el que hi ha a c:Category:Photographs by Josep Brangulí i el que recordo de l'exposició que en van fer no fa gaire, sembla que el mèrit de Brangulí va ser el de triar què documentava més que el de fer fotografies artístiques. En qualsevol cas, d'acord que la majoria d'aquestes que he vist tenen PD-old-expired, que és incorrecta perquè diu que les obres fotogràfiques passen al domini públic als 70 anys de la mort de l'autor i a Espanya serien 80. La plantilla PD-old-80-expired podria ser correcta d'aquí 2 o 3 anys (Brangulí va morir el 1945) i ara seria correcta la PD-Spain-photo amb la PD-1996.

Resposta a «Meres fotografies»