Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Fa uns mesos vaig deixar un missatge a la Taverna multimèdia proposant l'ús del "Diccionari visual de la construcció" de Gencat com a font per fer infografies per documentar tota mena de termes de la construcció, arquitectura, eines, etc.

Doncs bé, he descobert que en realitat NO CAL FER infografies, ja que aquesta publicació té llicència CC0, i per tant, podem copiar directament qualsevol de les 212 làmines i +6.000 conceptes (cat/cast), ja sigui per documentar articles específics, o per millorar la nomenclatura utilitzada en articles d'arquitectura i art.

De retruc, he sabut (potser ja era l'únic que la desconeixia) que la llei estatal 37/2007 parla d'allò que sempre he defensat "si un text s'ha pagat amb diners públics, és públic i lliure de drets".

Espero que ho aprofiteu

Tiputini (discussiócontribucions)

Hola @Amadalvarez gràcies per compartir. A mi també m'agrada pensar que "si un text s'ha pagat amb diners públics, és públic i lliure de drets", però aleshores això vol dir que tota l'obra que publica per exemple el TERMCAT està lliure de drets? Si fos així, podríem demanar de fer un bolcatge de dades terminològiques al Viccionari per exemple?

Vriullop (discussiócontribucions)

Sobre el Viccionari es pot veure wikt:Viccionari:Termcat. Hi ha poca cosa lliure, tot hi que els neologismes aprovats es publiquen al DOGC. Normalment hi ha implicats drets de terceres parts.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Em vaig llegir la llei que, després d'un inici generós, comença a parlar d'excepcions: seguretat, dades confidencials, dades personals, etc..

Ara bé, crec entendre que la producció de coneixement: catàlegs, diccionaris, fitxes d'objectes, patrimoni, etc. entra dins del que preveu la llei com a lliure. Però, però.... l'article 1 diu al segon paràgraf: "La aplicación de esta ley se hará sin perjuicio del régimen aplicable al derecho de acceso a los documentos y a las especialidades previstas en su normativa reguladora". O sigui, això és una llei paraigües, però si hi ha una regulació específica, preval.

Tiputini (discussiócontribucions)

Aquí ja em perdo. Però de fet tornat al tema del diccionari que tu has comentat que va estar elaborat pel TERMCAT, sí que cal dir que hi ha hagut reunions periòdiques amb el TERMCAT per veure com es podia col·laborar. Concretament en l'última (octubre 2020) es va parlar de la introducció massiva de dades a Wikidata provinent dels seus productes terminològics veient quins camps de Wikidata se'n podrien beneficiar (p.e. des de l'etiqueta a algunes propietats concretes). Després importar-ho amb el QuickStatements. També es va enviar aquest full de càlcul elaborat pel @Marcmiquel on es podia veure el nombre de vegades i en quins articles es feien servir referències al TERMCAT.

https://drive.google.com/file/d/1WT90SR0SWKb-Bftz4Gt42aH1SGXP3wyr/view?usp=sharingEl TERMCAT va dir que s'ho miraria i aquí va acabar el tema.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Doncs, hauríem de mirar de despertar-ho.

L'excel del @Marcmiquel és molt interessant des de la perspectiva de la potencial influença de VP/WD en generar visites a TERMCAT, però no sé quin és exactament l'indicador que els motiva. Puc mirar de fer un creuament entre els 6000 termes que hi ha apareixen amb WD i veure quin gap n'hi ha i com pot ajudar a cada part.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

@Tiputini, potser podem mirar de reprendre aquestes reunions des d'Amical. @Amadalvarez, fas aquest document? I mirem de convocar una reunió amb TERMCAT amb tots vosaltres. Us sembla bé?

Tiputini (discussiócontribucions)

Sí em sembla bé, però caldria revisar què s'ha fet ja, perquè des del 2015 ja hi ha iniciat un viquiprojecte amb el TERMCAT i a tot cas, es pot convocar la reunió un cop sapiguem com volem continuar, és a dir què volem oferir? i què volem demanar? I quina capacitat de treball tenim.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Potser podríem actualitzar aquesta pàgina de viquiprojecte amb el document del miquel i l'ampliació de l'Amador? Pel que veig, ha passat molt de temps, jo crec que una reunió de represa de relacions estaria bé en qualsevol cas, fins i tot que penséssim que no tenim la capacitat de treball que ens caldria.

Tiputini (discussiócontribucions)

Sí en podem parlar. El que és segur és que al TERMCAT vol col·laborar per donar més visibilitat a la neologia que va creant. El problema que jo veig és que una definició teminològica no és enciclopèdica i per tant cal reescriure cada entrada per adaptar-la a la Viquipèdia. Una altra cosa és si es treballa només amb el Viccionari.

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Tiputini (discussiócontribucions)

Gràcies per la feina. No entenc què vols dir quan poses: 'cargol de banc vs caragol de banc'.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Suposo que es refereix al fet que apareixen dos termes diferents, però sinònims, per un mateix element (bassal - toll). El cas de caragol és més una diferència de grafia que un sinònim, però el concepte de divergència en les dues fonts és el mateix.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

exacte. Els sinònims nsón una molèstia, però no generen inconsistència. però les diferències de denominació entre aquest diccionari i el TERMCAT m'amoïna més.

Tiputini (discussiócontribucions)

Sí de fet, el TERMCAT fa servir el concepte de 'sinònim complementari,' en aquest cas caragol de banc seria el terme principal i el seu sinònim complementari cargol de banc. És una manera de prioritzar un terme sobre l'altre, però clar és un embolic.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Hola, @Vriullop. Estava especulant fins a quin punt el diccionari visual de la construcció ens podria servir per alimentar projectes wiki: Wikidata, Viquipedia i Viccionari.

A la pàgina de treball Viquiprojecte:Termcat/diccionari visual construcció he anat recollint les passes fetes i el dimensionament. Actualment tenim:

  • un total de 4.600 termes
  • d'aquests, uns 2000 tenen WD, 480 ja enllaçats i 1200 pendents de consolidar amb alguns dels valors similars a WD
  • la resta hem de decidir si els volem aprofitar i de quina forma.

Et volia demanar ajuda amb el viccionari:

  • es pot fer un match entre la llista de termes que tenim i les entrades del viccionari ?
  • quin requisits hauria de complir aquells termes que no tinguem encara per a què els donem d'alta a viccionari ?.

Merci,

Vriullop (discussiócontribucions)

Wikidata i Viquipèdia són conceptes, al Viccionari són mots o termes amb diferents conceptes i en diferents llengües. Per això no té interwikis entre projectes. El match pot ser de termes (en minúscula inicial) però potser existeix sense secció de català, o sense la categoria gramatical de substantiu o sense l'accepció del camp semàntic.

Per incloure'ls caldria una definició, i en general les del Termcat no són lliures, només les d'elaboració pròpia de la Neoloteca.

Les infografies les veig més adequades per wikt:Viccionari:Tesaurus, un camp d'organització conceptual no explotat.

Barcelona (discussiócontribucions)

He descobert ara els tesaurus, molt interessant, però el de colors no quadra amb el tesaurus d'arquitectura que se cita abaix, imagino que surt de l'article viquipèdic?

Vriullop (discussiócontribucions)

Si vols ho mirem a la pàgina de discussió d'allà.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Merci, @Vriullop,

  • match: Si creo una (o unes) pàgina amb tots el termes del diccionari visual amb sintaxi enllaçada, descobrirem els que no tenim a wikt, sigui pel motiu que sigui. Amb això podem decidir quins carreguem.
  • càrrega: si el que cal és una definició, podem mirar si la tenen a TERMCAT limitant-lo a construcció, que ja saben que és CC0. Com carregar-ho ?.
  • Tesaurus: Sembla fàcil. De fet, podrien ser les pàgines que comento de crear per fer match.

Com ho veus ?

Vriullop (discussiócontribucions)

Resposta curta: Termcat no és CC0.

El Diccionari visual està publicat per gencat, amb CC0. La llicència del Termcat és més subtil i opaca. En la nota legal diu que és lliure amb atribució, però hi afegeix que està limitat per drets de tercers que poden tenir llicència Creative Commons. No hi ha cap diccionari de la construcció, el que més s'hi assembla és el Diccionari d'enginyeria civil que em serveix com a model. En la presentació del diccionari no diu quina llicència té, però diu que s'ha d'atribuir a la UPC i l'EC (drets de tercers). En l'apartat de "terminologia oberta" ofereix tres formats de descàrrega: XML, HTML i PDF; dos no lliures amb llicència CC-BY-ND i un de lliure CC-BY. Resulta que el format lliure només té traduccions i els dos formats no lliures tenen definicions. Es desprèn que les definicions no són lliures per la restricció ND. Aquesta és la pràctica en els diferents diccionaris que tenen allotjats.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Doncs, aleshores, el match tenia sentit "pels vermells". Sí no podem agafar definicions, no interessa.

Podem fer lo dels Tesaurus pujant i mostrant les imatges i copy-pegant els índex de les làmines, enllaçant amb VP o wikt. Els que quedin vermells sabrem que són material d'ampliació. Però no sé si paga la pena.

Vriullop (discussiócontribucions)

Pel tesaurus val la pena. Una entrada amb definició poc clara pot enllaçar al tesaurus per veure-ho millor i en el seu context. També serveix com a proposta de coses a fer, si algú en té ganes.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

faré una prova

Resposta a «Diccionari visual lliure»