Thomas Cavalier-Smith

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Thomas Cavalier-Smith (21 d'octubre del 1942) és un professor de biologia evolutiva del departament de zoologia de la Universitat d'Oxford. Va guanyar el Premi Internacional de Biologia (un premi de 10 milions de iens) el 2004.[1]

Cavalier-Smith ha publicat extensament sobre la classificació dels protists. Una de les majors contribucions a la biologia va ser la seva proposta d'un sisè regne de la vida: els cromistes, tot i que l'existència d'aquest grup encara està en un debat obert. També proposa que tots els cromistes i alveolats comparteixen el mateix antecessor comú, una proclama que més tard ha rebut el suport dels estudis d'evidència morfològica i molecular per altres laboratoris. Aquest grup el va anomenar cromalveolats. També és qui va proposar i anomenar diversos altres tàxons de rang elevat com els opistoconts (1987), rizaris (2002) o excavats (2002). Juntament amb els cromalveolats, els amebozous (va esmenar-ne la descripció el 1998) i els arcaeplàstids (que els va anomenar Plantae fins al 1981) els sis formen la base de la taxonomia actual dels eucariotes. El prof. Cavalier-Smith també ha publicat sobre l'origen de diversos orgànuls cel·lulars (incloent-hi el nucli, els mitocondris), l'evolució de la mida del genoma i l'endosimbiosi.

Més recentment ha publicat un estudi en el que cita la parafília dels bacteris, l'origen dels neomurs partir de bacteris grampositius i taxonomia dels procariotes.

Articles relacionats[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. The Committee on the International Prize for Biology of Japan Society for the Promotion of Science awards the 2004 International Prize for Biology in the field of "Systematic Biology and Taxonomy" to Prof. Thomas Cavalier-Smith, Department of Zoology, University of Oxford, UK. Retrieved December 9, 2006.