Tiosulfat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aquest article tracta sobre l'anió del sofre. Si cerqueu el compost usat per a neutralitzar solucions amb hipoclorit sòdic, vegeu «tiosulfat de sodi».
Estructura de l'anió tiosulfat
Model de barres i boles de l'anió tiosulfat

El tiosulfat (S2O32−) és un oxoanió de sofre. El nom sistemàtic de la IUPAC és trioxidosulfidosulfat (2-), el nom del seu àcid corresponent és dihidroxidooxidosulfidosulfur. El prefix tio- indica que l'ió tiosulfat és un ió de sulfat amb un àtom d'oxigen substituït per un de sofre. El tiosulfat es produeix naturalment essent sintetitzat mitjançant processos bioquímics. Ràpidament desclora l'aigua i és notable per la seva capacitat per frenar el blanqueig en la indústria paperera. El tiosulfat també és útil en la fosa de mineral de plata, en la producció d'articles de cuir, i en la fixació de tints en els tèxtils. El tiosulfat de sodi comunament anomenat hiposulfit, va ser àmpliament utilitzat en fotografia per fixar els negatius en blanc i negre i gravats després de l'etapa de desenvolupament; els fixadors 'ràpids' moderns usen tiosulfat d'amoni com a sal de fixació, ja que actua de tres a quatre vegades més ràpid.[1] Alguns bacteris poden metabolitzar tiosulfats.[2]

El tiosulfat és produït per la reacció d'ions sulfit amb sofre elemental, per oxidació incompleta de sulfurs (oxidació de pirita), o per reducció parcial de sulfat (paper Kraft).

Els tiosulfats només són estables en solucions neutres o alcalines, però no en solucions àcides, ja que es descompon en sulfit i sofre, essent el sulfit deshidratat a diòxid de sofre:

S2O32− (aq) + 2 H+ (aq) → SO2 (g) + S (s) + H2O

Aquesta reacció es pot utilitzar per generar una suspensió aquosa de sofre i demostrar la difusió de Rayleigh de la llum.

Els tiosulfats reaccionen amb halògens diferencialment, el que pot atribuir-se al descens del poder oxidant cap avall el grup dels halògens:

2 S2O32− (aq) + I2 (aq) → S4O62− (aq) + 2 I (aq)
S2O32− (aq) + 4 Br2 (aq) + 5 H2O(l) → 2 SO42− (aq) + 8 Br (aq) + 10 H+ (aq)
S2O32− (aq) + 4 Cl2 (aq) + 5 H2O (l) → 2 SO42− (aq) + 8 Cl (aq) + 10 H+ (aq)

En condicions àcides, el tiosulfat produeix una ràpida corrosió dels metalls, l'acer i l'acer inoxidable són particularment sensibles a la corrosió per picades induïdes per tiosulfat. És necessària l'addició de molibdè a l'acer inoxidable per millorar la seva resistència a les picades (AISI 316L hMo). En condicions alcalines aquoses a una temperatura mitjana (60 °C), l'acer al carboni i l'acer inoxidable (AISI 304L, 316L) no són atacats, fins i tot a concentracions elevades de base (30% w KOH), tiosulfat (10% w) i en presència d'ió fluorur (5% w KF).

La presència natural del grup de tiosulfat està pràcticament restringit a un sidpietersita mineral molt rar, Pb4(S2O3)O2(OH)2,[3] la presència d'aquest anió en el mineral bazhenovita ha estat motiu de controvèrsia recentment.[4]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Sowerby (Ed.), A. L. M.. Dictionary of Photography: A Reference Book for Amateur and Professional Photographers. 19th. London: Illife Books Ltd., 1961. 
  2. C.Michael Hogan. 2011. Sulfur. Encyclopedia of Earth, eds. A.Jorgensen and C.J.Cleveland, National Council for Science and the environment, Washington DC
  3. http://www.handbookofmineralogy.org/pdfs/sidpietersite.pdf Mineral Handbook
  4. http://www.minsocam.org/msa/AmMin/Toc/Abstracts/2005_Abstracts/Oct05_Abstracts/Bindi_p1556_05.pdf

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tiosulfat Modifica l'enllaç a Wikidata