Tomàs de Santcliment

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTomàs de Santcliment
Biografia
Naixementsegle XIII Modifica el valor a Wikidata
Catalunya Modifica el valor a Wikidata
MortDesprés de 1292 Modifica el valor a Wikidata
Lleida Modifica el valor a Wikidata

Tomàs de Santcliment (Lleida, m. ca. 1292), senyor de Mequinensa i d'Alcarràs, va ser un cavaller català del llinatge dels Santcliment. Pertanyia a un llinatge descendent d'un repoblador del Solsonès.

Biografia[modifica]

Va ser un dels membres més destacats del seu llinatge a la regió de Lleida. Se'n té constància gràcies a la recompensa rebuda de part del rei Jaume I que li donava potestat dels castells d'Albalat de Cinca (Osca), Maldà i Maldanell (Urgell), en reconeixement en la seva participació a la conquesta de València.[1][2] Havia estat senyor de Mequinensa des de 1230 a 1244, i el 1237 va pactar la delimitació dels termes de Mequinensa i Torralba, situat a la vora de Torrent de Cinca.

Més endavant, la seva habilitat inversora el va convertir en senyor dels castells de Sucs i Mequinensa (1243) i d'Alcarràs i Montagut (1248), comprades a Guillem de Cardona, a més d'altres heretats situats en punts estratègics per al control dels camins d'accés a Lleida i de les vies fluvials, que tindrien com a objectiu del control de determinats centres de producció i vies de distribució de blat i vinya, així com àrees de pastura i vies pecuàries.[1]

Va tenir dos fills: Nicolau de Santcliment i Pere de Santcliment.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Acebrón Ruiz, Julián. «Sobre la versión catalana del Fiore di virtù...». A: Literatura y transgresión: en homenaje al profesor Manuel Ferrer Chivite (en castellà). Amsterdam i Nova York: Rodopi, 2004, p. 42. 
  2. Enciclopèdia Catalana. «Santcliment». [Consulta: 6 juliol 2013].

Bibliografia[modifica]