El tractat constitutiu de Unasur va ser signat el 23 de maig de 2008 durant la tercera cimera del Consell de caps d'estat i de govern celebrada a Brasília, Brasil.[1] Establint oficialment la Unió de Nacions Sud-americanes, una unió internacional de dotze estats sud-americans.
El tractat constitutiu de la Unió de Nacions Sud-americanes va entrar en vigor trenta dies després de la data de recepció de la novena ratificació. A partir de novembre de 2010, nou països van ratificar l'esmentat tractat: Argentina, Bolívia, Equador, Guyana, Perú, Surinam, Uruguai, Veneçuela i Xile.
El 26 de novembre de 2010, durant la Cimera de la Unasur de 2010, quarta reunió del Consell de caps d'estat i de govern, a Guyana, els mandataris van introduir una clàusula democràtica en el tractat constitutiu de la Unió de Nacions Sud-americanes. El nou punt especifica les mesures que han d'adoptar-se contra els estats membres els governs dels quals no siguin respectats. La clàusula estableix sancions, tals com el bloqueig de les fronteres i la suspensió del comerç, contra l'estat que pateixi un intent de cop. La decisió d'incloure una clàusula democràtica es va prendre després de la crisi diplomàtica del 2010 a l'Equador, la qual va amenaçar breument l'administració del president Rafael Correa. El protocol addicional va ser signat per tots els estats membres de la Unasur.